Otthon

Lenyűgöző látványt nyújtanak a japánkertek

A víz, a növények és a kövek meghatározó elemek.

A japánkert teljesen egyedi: az eredeti japánkertet művészi magaslatokba emelt szimbolika jellemzi. Talán ezért is egy ilyen típusú kert megalkotása és gondozása időigényes, melyre általában csak az igazán elhivatott és nagy tudású kertészek vállalkoznak. Csüggednie azonban senkinek sem kell: mindössze néhány jellegzetes stíluselem felhasználásával is hamisítatlan japán kisugárzást kölcsönözhetünk kertünknek, mely az év minden szakában lenyűgöző látványt nyújt majd.

A víz, a növények és a kövek meghatározó elemei a hagyományos japánkerteknek

E három alapelem – ugyanebben a sorrendben – az életet, a természetet és a békét szimbolizálja. Mindez alapvető módon határozza meg a japánkertek felépítését. A japánkertekre jellemző stílusjegyek kialakítása egyszerű feladat, ezek alkalmazásával megteremthetjük a jellegzetesen békés, ugyanakkor mégis intenzív hangulatot, mely a japánkertek jellemzője.

Fotó: Pixabay

Víz

A tetszetős kerti tavacskák a japánkertek elmaradhatatlan stíluselemei. Nem szükséges, hogy nagy kiterjedésű legyen, az viszont rendkívül lényeges, hogy a szegélyei harmonikus egységet alkossanak a tavat körülölelő természettel. A tavacska fenekét kövekkel és kavicsokkal, szegélyét pedig folyami sziklákkal varázsolhatjuk még színesebbé. A keleties stílus kiemelése aranyhalakkal és koi pontyokkal is benépesíthetjük.

Növények

Fotó: Pixabay

A japánkerteket az Európában megszokottnál jóval kevesebb virág díszíti, a virághagymák ültetését pedig teljes mértékben mellőzik. Fontos, hogy elsősorban békés színekben tündöklő, a környezet egésze számára nyugalmat kölcsönző cserjéket és virágokat ültessünk. A japán juhar, a páfrányfenyő, a japán cseresznye, a japán szugifenyő, a tűnyalábos fenyő (Pinus), a japán kamélia, a magnólia, a mandulafa és az árnyékliliom különösen ideálisak e célra. A virágok közül elsősorban a csótárvirág (Astilbe), őszi begónia (Begonia grandis), földicseresznye (Physalis) és kék nőszirom (Iris germanica) javasolt. Ne feledjük, hogy a bambusz egyetlen japán stílusú kertből sem hiányozhat, és a moha is jellegzetes stíluselem.

Fotó: Pixabay

Kövek

Sziklák, nagyobb kövek megfelelő elhelyezésével akár tó nélkül is japán stílust vihetünk a kertbe. Kanyargós, kavicsos ösvényekkel és halvány színű, szabálytalan alakú járókövekkel hamisítatlan japán hatás érhető el.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik