Otthon

Korai virágok köszöntik a tavaszt a kertekben

A tél most különösen hosszúra nyúlt, a február az enyhülés helyett a leghidegebb napokat hozta el. Ha hinni lehet az időjósoknak, akkor pár nap, és valóban melegedik az idő! A tavasz egyik kötelező és igen örvendetes velejárója a növények éledezése, a hajtások megindulása, a zöldülés, és főleg a virágzás! Március legelején még elég szűkös a virág kínálat, de nem lehetetlen már ilyenkor is a színes szirmokban gyönyörködni. Megyeri Szabolcs kertészmérnök blogjában ezekről a lehetőségekről ír.

Primula, alias kankalin

Fotó: Pixabay

A primulának, vagyis a kankalinnak a kora tavaszi kertészkedők ágyásaiban, balkonládáiban mindig helye van, hiszen egy igazán dekoratív és változatos megjelenésű növényről van szó. A kankalin cserepes dísznövényként ismert, de ne hagyjuk tartósan az ablakpárkányon, hanem a márciusi, áprilisi fagyok elmúltával bátran ültessük ki a kertbe, lehetőleg hűvös, párás helyre, a növény ugyanis az ilyen körülményeket kedveli! A kankalin a jó vízáteresztő képességű, és a humuszban gazdag talajokat szereti, amennyiben a kijelölt területen a kerti közeg nem ilyen, zsákos termő-, vagy virágfölddel feljavíthatjuk azt. Ha sikerült a megfelelő helyet megtalálni a kankalinnak, akkor pár éven belül egyre nagyobb telepet fog alkotni, és tőosztással még tovább lehet őket szaporítani, így a folyamatos utánpótlás biztosított lesz!

Meghozza a tavasz hangulatát az árvácska
Tél ide vagy oda, a tavaszi virágok már megjelentek lelki szemeink előtt.

Az árvácska inkább őszi virágként él a köztudatban, pedig tavasszal is fontos szerephez juthat a még szürke ágyásokban. Az árvácska ősszel elültetett palántái az első fagyok beálltáig díszlenek, majd a téli hideget átvészelve március környékén újra virágba borulnak, így ahol ősszel volt árvácska, ott most nincs is teendő. Az árvácska kedveli a napos, vagy a mérsékelten árnyékos helyeket, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag földbe kell ültetni. Felhasználása széleskörű, alkalmas balkonnövénynek, a kertbe is kiültethető, de előszeretettel telepítik az árvácskát közterekre, utcafrontokra is, mivel sokáig pompázik. Akiknek csupán egy erkély áll rendelkezésre a kertészkedéshez, vagy tavaly nem telepített árvácskát, ne essen kétségbe, most a kertészetekben megvásárolhatják a kiültetésre kész virágokat.

Fotó: Pixabay

Százszorszép

A százszorszépnek nem csak a neve kelt kellemes érzéseket, maga a növény is szemet gyönyörködtető, bájos kiegészítője lehet a balkonnak, terasznak, vagy az előkerti ágyásoknak. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket, és a gazdag, agyagos talajt. Viszonylagos igénytelensége miatt gyakori vendége a parkoknak, de vadon is megterem szinte mindenütt. A nemesített fajták piros, fehér és rózsaszín virágokkal örvendeztetik meg gazdáikat. A százszorszéppel nehéz kudarcot vallani, ezért a balkonos virágneveléssel csak most ismerkedőknek a legmegfelelőbb választás lehet.

Fotó: Pixabay

A lehetőségek ezzel nem érnek véget: szóba jöhet a krizantém, az erika, vagy akár a díszkáposzta is, aki pedig türelmesebb, az várhat még néhány hetet, hogy a kiültethető választék bővebb legyen.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik