Otthon

Ilyen volt, ilyen lett: egy kert átalakításának bámulatos eredménye

Tervezés, újratervezés és az eredmény pazar átalakulás.

Ennek a kertnek az  újratervezése nagyszerű példa arra, hogy hogyan alakítják, alakíthatják a formák a környezetünket. Az eredeti összképpel rengeteg probléma volt:  a terasz nem funkcionált megfelelően, a garázs  még kevésbé volt vonzó és a játszótér már kihasználatlan volt, mivel a családban élő gyerekek  kinőtték azt.  Mind e mellett, mint sok más városi kertben,  itt is túl sok látszott a szomszédos épületekből.

Fotó: Scott Shigley

Az új kialakítás egy valóságos kerti álomzugot teremtett, aminek jellege és használata is változott az eredetihez képest: gyönyörű gyepszőnyeg, térkővel, és a kerti étkezővel. A  kerti elrendezés a geometriáról, a tiszta vonalakról és a belső terek kivetüléséről szól. A strukturális vagy homlokzati változtatások helyett egy sor keretezett drótvázzal egészítették ki a garázs oldalát, így annak homlokzata vizuálisan is érdekessé vált. Ezzel az egyszerű változtatással és növényekkel felfuttatva a garázs igazán mutatós része lett a kertnek.  Mind e mellett a tradicionális anyagok és növények harmonizálnak a ház viktoriánus stílusával.

Előtte

Fotó: Scott Shigley

Utána

Fotó: Scott Shigley

Előtte

Az alábbi példa tökéletes bizonyítéka annak, hogy egy főbejáratot, hogyan lehet megreformálni egy kis átalakítással. Miután az alapkoncepció szerint a cél a zöld területek bővítése volt, így az eredeti formájában egy kissé sem barátságos fából készült emelvényt lebontották.

Az eredeti terasz mérete kiterjedt a ház teljes szélességégéig, de a hiányzó korlát némileg kényelmetlenné és veszélyessé tette azt. Visszavettek egy kicsit a terasz méretéből és új növényeket telepítettek a földre, új lépcsőt és modern korlátot kapott. Az új teraszon helyet kapott egy ülősarok amely a hátsó udvarra néz, az oldalához pedig a grillező költözött. Apró díszfákkal, árnyékkedvelő növényekkel és kanyargós kavicsos ösvényekkel egészítették ki , hogy élmény legyen rajta végigsétálni.

Fotó: Scott Shigley

Utána

Fotó: Scott Shigley

A merész, ovális gyep felhívja a figyelmet a kert egyik legnagyobb értékére,  a  gyönyörű, hatalmas fára, amely  történelmet  ad a kertnek  a  jóleső  árnyék mellett. A kőburkolat pedig kiemeli az ovális alakot, és biztosítja a keringést a téren.

Előtte

Fotó: Scott Shigley

Utána

Fotó: Scott Shigley

A ház nyugati oldalán növények körvonalazódnak az  éles, négyszögletes gyepen.  Fák és cserjék váltakoznak körben. A ház mentén és a kerítés mellett elhelyezkedő növények egyensúlyt teremtenek  és kiemelik  a pázsit körvonalát. Az élek megadása lehetővé tette,  hogy  valódi kellemes teraszként működjön  ez a  terület.

Előtte

Fotó: Scott Shigley

Utána

Fotó: Scott Shigley

Szerző: Horváth Rita

Újdonság a kiskertekben: fahasábból és rönkfából készült kerítések, térelválasztók
Ha az újszerű megoldások hívei vagyunk, akkor ezekbe a térelválasztókba biztos, hogy beleszerelmesedünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik