Otthon

Újdonság a kiskertekben: fahasábból és rönkfából készült kerítések, térelválasztók

Ha az újszerű megoldások hívei vagyunk, és nem rettenünk el az innovatív lehetőségektől, akkor mutatunk néhány nagyszerű ötletet, hogyan lehet kertünket, udvarunk tereit látványossá és nem utolsó sorban a teret kihasználva praktikussá tenni. Inspirálódjunk az alábbi néhány hasáb- és rönkfából készült kerítések és térelválasztók mentén.

A hasábfából készült kerítések, választófalak előnyei:

  • természetes anyagokat használunk
  • szakértelem nélkül, saját kezűleg építhető
  • egyedi, nem mindennapi látványt nyújt
  • hagyományos építőanyagokkal együtt is alkalmazható
  • egyedileg díszíthető

Aki sokat táborozott vagy kandallóval vagy kályhával fűt, az biztos tapasztalta már, hogy egy farakást “felépíteni” nem túl egyszerű feladat. Persze gyakorlat teszi a mestert, de ettől függetlenül nem állítjuk, hogy gyerekjáték egy ilyen munka. Egy rossz mozdulat, és máris darabokra hullik az építményünk. Számos oktatóanyag és ötlet, praktika született már ebben a témában, vagyis arról, hogy hogyan lehet stabilan és hatékonyan farakást összerakni.

A fatárolás és fapakolás egyik hatékony módja jól követhető a videón.

A fahasábokból és -rönkökből készült kerítések vagy térelválasztók, dekorációs elemek olyan elképesztően jól mutatnak, hogy érdemes ötletet meríteni, nekigyürkőzni és időt szánni a kreációra. Ha máshogyan nem megy, akkor szakemberrel.  Javasolt az egyszerűbb megoldást választani elsőként.

2 legyet egy csapásra

Tervezzük meg, hogy milyen formát, designt szeretnénk, és az elkészült keretbe már csak be kell illeszteni a hasábokat. A fahasábos megoldással duplán nyerhetünk, hiszen lehet csupán dekorációs elem, a kertünk dísze, és lehet eredeti funkcióját megtartva  mutatós fatároló is.

Fotó: Michael J. Keil
Fotó: zenoproducts.com
Fotó: zenoproducts.com
Fotó: mnn.com
Fotó: aliexpress

A legtöbben soha nem töltenének az időt azzal, hogy művészi szintre emeljék a farakodást. Ha viszont elég kreativitás buzog az ereinkben, akkor igenis vigyünk spirituszt a műveletbe. Egyrészt szórakoztatóbb tud lenni, mint a monoton fadobálás, másrészt büszkék lehetünk alkotásunkra.

 

Új dimenziója lehet a térelválasztásnak a farönkökből készült mű. Mert nyugodtan hívhatjuk annak, olyan pazarul szépek. Ezek esetében viszont tényleg be kell érnünk a látvánnyal, mert valljuk meg, tüzeléshez ezt nagyon elvetemült gondolat lenne használni.

Fotó:blog-theenduringgarden

 

Fotó: chomeleongarden.uk

 

Fotó:homedesign.com

 

hgtvdecor.com

 

Fotó:improvisedlife

 

Fotó:freshidden.com

 

Fotó: J.July.Paint

 

Hallottál már a tűzifa hasábokból készült házakról?
Egyszerűen és olcsón elkészíthetők, és nem utolsó sorban igen mutatósak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik