Mobil

Ennyi napot kell ledolgozni egy iPhone XS-ért

Szeptember 12-én az Apple piacra dobta legújabb készülékeit, amely egyúttal a legdrágább okostelefonjai is. A Picodi adatelemző csapata górcső alá vette, hogy hány napot kell egy átlagos magyarnak dolgoznia ahhoz, hogy megvehesse magának az Apple egyik új csodáját, az iPhone XS-t.

Ahogy az Apple legújabb telefonmodelljei megjelentek, az áron sokan meglepődtek, pláne itthon, ahol megint a legdrágább megvásárolni az új széria bármelyikét a világon. Sokan azt gondolnák, hogy Amerikában a legjobb a kereset/telefon ár arány, hiszen ez az egyik legnépszerűbb piaca az Apple-nek, de a Picodi kutatásaiból kiderült, hogy az Apple legújabb termékei iránt az olyan fejlődő országokban is igen nagy a (fizetőképes) kereslet, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Ezt tudja az új iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR
A legdrágább több mint félmillió forint.

Svájcban átlagosan 5,1 napot, Luxemburgban valamivel kevesebb mint 7 napot, Norvégiában 7,5 napot kell dolgozni egy új iPhone XS-ért. Szintén viszonylag kicsi a ledolgozandó napok száma az Egyesült Arab Emírségekben, itt 7,6 napnyi munkabérből már futja egy ilyen készülékre. Amerikában azonban 8,4 napnyi fizetés kell, hogy valaki egy új iPhone-t vásároljon.

Ennyi munkanapba kerül egy iPhone a világban – fotó: Picodi

Világszerte már ismertek az árak, Magyarországon az egyik legújabb modell 399990 forintba fog kerülni. Követve a KSH felmérését könnyedén kiszámolható: ha a havi átlagkereset nettó 215700 forint (bruttó 324400), akkor (21 munkanappal számolva egy hónapban) 38,9 napot kell ledolgozni egy új iPhone-ért.

De vajon mely országban kell még ennél is többet dolgoznia annak, aki egy ilyen készüléket szeretne venni? A Picodi felméréséből kiderült, hogy a Fülöp-szigeteken 156 napnyi munkabér szükséges hozzá, de Pakisztánban sem sokkal könnyebb megkeresni a telefonravalót. Ott ugyanis 88 munkanap fizetését kell ehhez összespórolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik