Mobil
Apple presents the new iPhone X at the Steve Jobs Theatre in the Apple Park, the new company's headquarter of the iPhone manufacturer in Cupertino, US, 12 September 2017. The new top model does not have the ordinary Home-Button and unlocks the phone via facial recognition (Face ID) instead of a fingerprint sensor. The device will be launched on the German market on 03 November and will cost from 1,149 euros.· NO WIRE SERVICE · Photo: Christoph Dernbach/dpa

Az Apple pontszámozni kezdi felhasználóit

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 20. 13:21

Korábban a témában:

Az Apple évek óta nagy hangsúlyt helyez a titkosításra és adatvédelemre, még ha emiatt néha komoly összetűzésekbe is kerül a világ kormányaival (például a San Bernardinó-i terrorista iPhone-ja kapcsán). Főleg ezért meglepő az iTunes adatvédelmi szabályzatának új kikötése, ami az iOS 12 stabil verziójának megjelenésével került be az irányelvek közé.

Ebben arról tájékoztatják a felhasználókat, hogyeszközeik egy egyéni osztályzatot kapnak az alapján, hogy azon keresztül hány telefonhívást intézetek, és hány e-mail üzenetet küldtek és kaptak.

A kérdéses pont a magyar nyelvű szabályzatban is olvasható.

A csalások felderítése és magakadályozása érdekében, amikor megpróbál vásárolni, kiszámítunk egy eszközmegbízhatósági pontszámot az eszközhasználattal kapcsolatos információi alapján, amelyek azt is tartalmazzák, hogy hozzávetőlegesen hány telefonhívást intézett, és hány e-mail üzenetet küldött és kapott. Az információk beküldése úgy lett megtervezve, hogy az Apple ne tudja megállapítani a mögöttes értékeket az eszközén. A pontszámot meghatározott ideig tároljuk szervereinken.”

Ahogyan fentebb is kikötik a szövegben, az üzenetek és hívások tartalmához nem fér hozzá a cég, de több kérdés is felmerül ezzel a gyakorlattal kapcsolatban: először is az nem egyértelmű, hogy a gyakorlatban miként gyűjtik be az eszközökön az információkat.

Ahogy a VentureBeat rávilágít, az új adatvédelmi szabályok érvényesek az Apple TV-re is, amit nem éppen hívásokra és e-mailezésre terveztek. Az is homályos, hogy mihez kezd a cég a kalkulált értékekkel, és mennyi is az a meghatározott idő, amíg a szerveren tárolódnak, és hogy mit csinálnak a cupertinóiak, ha csalásra bukkannak: jelentik-e a gyanús felhasználót a kormány felé, vagy blokkolják a kütyüt.

The control screen that is part of the new Apple iOS 11 operating system is seen on an iPhone in this photo illustration on October 29, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Mutatjuk, milyen újdonságokat hozott az iOS 12
Hétfőn elérhetővé vált az operációs rendszer stabil verziója.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.