Mobil

Véget érhet a mobilos töltőkáosz

A mobilok gyökeresen megváltoztatták és kényelmesebbé tették az életünket, de bizonyára mindenki átélte már azt a kellemetlen pillanatot, mikor otthon hagyta a töltőjét, és a közelében lévőknek ugyan volt saját, de egyik sem volt kompatibilis a lemerült telefonnal. Az elmúlt években ugyan javult a helyzet, és egyre több gyártó áll át a lassan szabványnak tekinthető USB-C megoldásra, de mennyivel jobb lenne,

ha minden telefon tölthető lenne ugyanazzal a kábellel.

Ez persze nemcsak nekünk jutott eszünkbe, de az Európai Unió politikusainak is, habár ők egészen más megközelítésből tartanák jó ötletnek az egységes szabványt: ennek hála jóval kevesebb elektronikai hulladék keletkezne. Az Európai Bizottság még 2009-ben készíttetett egy tanulmányt arról, amiből kiderült, hogy a típusonként eltérő töltők évente megközelítőleg 51 ezer tonna hulladékot eredményeznek.

Ezért merül le egyre gyorsabban a telefonja
A fizikának kell szépen megköszönni.

Az EU tehát már lassan egy évtizede igyekszik eredményt elérni ebben a kérdésben, és még egy szándéknyilatkozat is született az ügyben, amit olyan gyártók írtak alá, mint a Samsung, a Huawei vagy éppen az Apple. Utóbbi főleg azért nevetséges picit, mert pont az almás gyártó híres arról, hogy rendszeresen olyan kábelekkel áll elő, amik nem kompatibilisek más gyártók eszközeivel, sőt a legutóbbi fejlesztésük, a Lightning csatlakozó, még a régebbi Apple-kütyükkel sem.

Külön öröm lenne, ha valaki végre az Apple orrára koppintana – Fotó: ThinkStock

Mindez persze nemcsak minket zavar, de az Európai Uniót is: a Reuters beszámolója szerint a korábbinál jóval szigorúbb fellépésre készülnek. A tervek szerint az Európai Bizottság a 2009-es után új tanulmányt készít, amiben már azt vizsgálják, hogy konkrétan milyen hatással lenne a szabványosítás a piacra.

Ha az eredmény azt mutatja, hogy a szabványos töltők csökkentik a környezeti terhelést, akkor nagyjából biztos, hogy törvényben köteleznék a gyártókat az egységes töltő használatára Európában – ez nagyjából azt jelentené, hogy ilyen megoldás nélkül nem lehetne készüléket forgalomba hozni az Unió területén. Bízunk benne, hogy mindez nemcsak egy álom, hanem tíz éven belül akár meg is valósulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik