Mobil

Már évek óta készül az Android utódja

A Bloomberg cikke szerint egy százfős mérnöki csapat már két éve az Android operációs rendszer utódján dolgozik. A közeli források elmondása alapján a Fuchsia projekten belül egy olyan szoftvert készítenek, amiket hangvezérelt hangszórókba és más okosotthoni eszközökbe szánnak, és három éven belül jelenik meg. Az olyan nagyobb eszközökre, mint a laptopok, pedig a következő öt években érkezhet.

A mérnökök azt is elkotyogták, hogy a Fuchsia egy nap a Google összes eszközének rendszere lehet, beleértve a Pixel okostelefonokat és Google Home hangszórókat.

A Google titokzatos új rendszert hegeszt
Hitte bárki is, hogy a Google számára elég lesz az Android világhódítása? A gigacég műhelyében már készül a mobilos rendszer utódja. Vagy tesója. Vagy valami.

Igaz a Google Fuchsia szoftver létezése egy ideje nem titok, sőt, mivel a GitHubon is fellelhetők belőle kódrészletek, ezért kvázi nyílt titok. Azonban most lehetett először hallani arról belső forrásokból, hogy mennyire komolyan is tervez vele a cég, és milyen időzítéssel tervez.

KÖZÖS RENDSZER KÉSZÜL?

Először 2016-ban hallhattunk a rejtélyes rendszerről, akkoriban azt írtuk, hogy a megjelent információk alapján az új OS kifejezetten széles körben használható lesz olyan eszközökön is, amelyek túlmutatnak az alapvető használaton. Egyesek szerint az IoT, tehát az internetre kapcsolódó okos kütyük és szenzorok közös rendszere készül, de az is meglehet azonban, hogy a Fuchsia egyfajta híd lesz majd a Chrome OS és az Android között,amelyek összekapcsolása és egy rendszerbe fűzése amúgy is régóta tervben van.

Tavaly már betekinthettünk a készülő kezelőfelületbe, amit Armadillo kódnéven emlegetnek. Az első képernyőképek alapján követi a cég saját Material Design nevű formanyelvét, a megjelent képek letisztult stílusúak, és látszólag is okostelefonok és táblagépek kijelzőjét tartották szem előtt a tervezés során.

A kezdőképernyő az Androidéra hasonlít, de kártyás elrendezést használ, középen pedig a felhasználó profilképe kap helyet. Az appok ablakok helyett kártyákon jelennek meg, ezek közt függőleges görgetéssel lehet tallózni. Azokat szabadon lehet húzni, rendezni, akár osztott képernyős módba. A tesztek alapján akár négy alkalmazást is meg tud majd jeleníteni a Fuchsia egy képernyőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik