Tech

Rekordbírságot kaphat a Google

Multimilliárdos büntetést szabhat ki az Európai Bizottság a Google-re szerdán, ami nemcsak a bírság összege miatt lesz fontos bejelentés. A fő kérdés, hogy az unió képes lesz-e akkora hatást gyakorolni a keresőcégre, hogy az változtasson üzleti modelljén.

A Google anyavállalata, az Alphabet tavaly már kapott 2,4 milliárd euró büntetést uniós versenyszabályok megszegése miatt, mivel a keresőóriás visszaélt piaci előnyével, amikor a kereséseknél a találati listán előtérbe helyezte saját áruháza ajánlatait.

Az Android operációs rendszerrel kapcsolatban indított vizsgálat végén viszont ennél magasabb összeg várható, technikailag akár 11 milliárd euró is lehet végülírja a Reuters. Ennek oka, hogy az ügy a korábbinál szerteágazóbb, és bár a 11 milliárdot valószínűleg nem éri el, de biztosan megdönti a 2,4 milliárd eurós rekordot.

A szabályozó hatóság szerint a keresőcég arra kényszeríti az okostelefon-gyártókat, hogy az androidos mobilokon a Google keresőmotorját, alkalmazásboltját és böngészőjét telepítsék előre és kizárólagosan. A cél, hogy a gyártók maguk választhassanak.

Rekordbüntetést szabott ki Brüsszel a Google-re
Több mint kétmilliárd eurót kell kifizetnie a keresőóriásnak, amiért visszaélt piaci előnyével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik