Mobil

Sok mobilnetet spórolhat ezzel az appal

A Google novemberben tette elérhetővé az ingyen letölthető Datally nevű appot, amivel a fejlődő országok felhasználói mobilnetet spórolhatnak, de valójában bárki használhatja a világon. Az alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy szigorúbban foghassuk az appok által felzabált mobilnet-forgalmunkat. A Datally tesztidőszaka alatt a felhasználók akár 30 százalékot is le tudtak faragni addigi átlagos fogyasztásukból. A keresőcég most bejelentette, hogy a szolgáltatás olyan új funkciókkal bővül, amelyekkel még hatékonyabbá válik.

Az egyik ilyen újítás a napi limit beállítása, amivel kiszabható az adott napra szánt elfogyasztható adatmennyiség, így a felhasználó biztos nem lépi azt túl, és nem fogy el kerete még a hónap vége előtt. Ez a lépés is a Google azon törekvései közé tartozik, hogy a felhasználók pontosabb statisztikákat kaphassanak mobilhasználati szokásaikról, és ez által felelősségteljesebben álljanak hozzá a digitális függőségek problémájához. A cég májusban jelentette be, hogy az új Androidban már rendszerszinten használhatók lesznek ilyen eszközök, ezekről itt írtunk korábban.

Forrás: Google

A Datally-ban elérhetővé vált egy vendégmód is, ahol azt kontrollálhatjuk, hogy az eszközt használó családtagok mennyi adatot fogyaszthatnak, ha mobilnetünkre csatlakoznának.

Az Unused Apps (azaz nem használt appok) funkció pedig azokat az alkalmazásokat mutatja meg, amelyeket már régóta nem használunk, mégis adatot fogyasztanak. Ahogy a Google is rávilágított arra, a mobilnet-forgalom húsz százaléka sok felhasználó esetében olyan alkalmazásokon keresztül történik, amelyek a háttérben futnak, és akár egy hónapja nem használták azokat. A funkció segít abban, hogy megszabadulhassunk ezektől a lapuló adatvámpíroktól.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik