Mobil
Beautiful woman text messaging on a cell phone on the beach

Felbátorodtak a magyar mobilnetezők

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 18. 11:41

Korábban a témában:

Az európai roamingdíjak éveken át fokozatosan csökkentek, míg a folyamat utolsó lépéseként éppen egy éve, 2017. június 15. óta az Európai Unión belül már felárak nélkül lehet a mobiltelefonokról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni vagy internetezni.

Young man talking on a mobile phone
Két hét és szabadon roamingolhatunk: de mit, hol, mennyiért?
Megnéztük, hogyan érinti az eddigi díjcsomagokat a változás. Illetve milyen feltételekkel tudunk szabadon roamingolni.

A külföldet megjárt magyar mobilhasználók 99 százaléka, az összes magyar mobilhasználó 71 százaléka tud az uniós roamingdíjak tavaly júniusi eltörléséről – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb felméréséből, írja az MTI.

A közleményben kiemelik: 2016 végén a külföldre utazó mobilhasználók körében még csak 85 százalék, összességében pedig 57 százalék volt azok aránya, akik értesültek a roamingdíjak várható eltörléséről. Egy év leforgása alatt, 2016-ról 2017-re közel másfélszeresére, 30 százalékról 43 százalékra nőtt a magyar előfizetésű mobilokról az unióban internetezők aránya – olvasható az anyagban.

Roamingoláskor – ahogy itthon is – elsősorban telefonálásra és SMS-ezésre használták a magyar előfizetők telefonjukat.  A kutatás során azt is megállapították, hogy többségbe kerültek az okostelefon-tulajdonosok a hagyományos készülékeket használókhoz képest. Tavaly év végén már a vizsgált korosztály 63 százalékának volt legalább egy okostelefonja.

A 2019 háztartásra, illetve személyre kiterjedő, reprezentatívnak tekinthető felmérést, amely a szabályozás változásáról szóló adatokat is tartalmazza, a 14 éves és idősebb magyarországi mobilhasználók körében végezték el, a részletes eredmények az NMHH honlapján teljes egészében elérhetők.

A hatóság a kutatás eredményei alapján azt a következtetést vonta le, hogy sikeres volt a többszintű – az uniós és a magyar hírközlési hatósági – tájékoztatás a roamingszabályok változásáról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.