Mobil

Kipattan a kamera a kínaiak új csúcsmobiljából

Az elmúlt hetekben már ez a második alkalom, hogy egy kínai gyártó olyan mobiljára vártunk, ami teljes kijelzőt ígér, méghozzá benyúló szenzorsziget (notch) nélkül. A Lenovo hatalmas csalódást okozott a Z5-tel, június 12-én a Vivo pedig bejelentette a Vivo Nexet, ami ugyan még mindig nem teljesen káva nélküli, de ezen legalább nincs kijelzőbe benyúló kivágás. A mobil szinte ugyanúgy néz ki, mint a Mobil Világkongresszuson bemutatott Apex koncepciótelefon, így vélhetően ez öntött végleges formát.

A Vivo úgy oldotta meg a notch hiányából fakadó nehézségeket, hogy az előlapi kamerát egy kis rekeszből lehet előpattintani a mobil tetején, majd a használat végén az szépen visszabújtatható a készüléktestbe. Persze ez a megoldás már sejteti azt, hogy nincs arcfelismerő-rendszer, ahhoz sokkal több szenzor kéne.

Forrás: Vivo

Az ujjlenyomatolvasó a kijelző alá került, ami nem meglepő annak fényében, hogy a Vivo az első gyártó, amely a Synaptics gyártó Clear ID névre keresztelt, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasó szenzorát mobilba építette. A technológia lényege, hogy már nem kell külön gombot megérinteni, hogy a készülék feloldja a telefonzárat, hiszen a szükséges adatok beolvasására már maga a képernyő is képes. Az előlapról eltűnt a hangszóró is.

A hátlapon így már csak a vertikálisan elhelyezett duálkamera-rendszer kap helyet, ami már inkább emlékeztet minket az iPhone X elrendezésére.  Ez a mobil sem hozza el a teljesen kávamentes álmot, hiszen a készülék alsó részén egy kis vékony sáv azért helyet kapott, de a Vivo marketingje még mindig kisebbet hazudott a Lenovóénál.

A drágább, csúcskategóriás változattól specifikációk terén 6,59 hüvelykes Full HD+ felbontású OLED panelt várhatunk,  91,24 százalékos kijelző-test aránnyal. Belülre Snapdragon 845 processzor, 8 gigabájt rendszermemória, és 256 gigabájt tárhely kerül. A hátlapon egy 12 megapixeles és egy 5 megapixeles kamera kap helyet, míg az előpattintható szelfikamera 8 megapixellel fotóz. Marad a fülhallgató jack, és egy 4000 milliamperórás telep látja el energiával.

700 dollárért (kb. nettó 190 ezer forint) lehet majd hozzájutni. Lesz egy olcsóbb, Snapdragon 710 chippel felszerelt variáns is, ami 608 dolláros (kb. nettó 166 ezer forint) árcímkét kap. Azt még nem tudni, mikor kezdik el árusítani. Az biztos, hogy eleinte csak Kínában lesz kapható, nemzetközi értékesítésről még nem beszéltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik