Tech

A Facebook beleavatkozik egy választásba

A Facebook segítő kezet nyújt a nigériai állampolgároknak a 2019-es elnökválasztás előtti tájékozódásban. A cég egyik kutatócsoportjának vezetője, Ebele Okobi a nigériai Független Nemzeti Választó Bizottsággal (INEC) beszélt arról, milyen eszközökkel fogják segíteni a szavazókedv fellendítését és a helyes tájékozódást. A nigériai választást jövő év február 16-án tartják.

Nem ez az első alkalom, hogy a Facebook kiemelt figyelmet fordít a kontinensre. A kenyai helyzetet ismerve a tavalyi év során különféle oktató eszközöket és útmutatókat adtak ki ahhoz, hogy a kenyaiak könnyebben felismerhessék az álhíreket és a dezinformáló tartalmakat, főleg azokat, amelyek a választásokhoz kapcsolódtak.

Egy jó választás a béke receptje, egy rosszul vezényelt választás pedig erőszakhoz és polgárháborúhoz vezethet. Ebben szerepet játszanak azok is, akik ezt gerjesztik a közösségi médiában.”

– mondta Mahmood Yakubu, az INEC professzora.

A közösségi oldalnak eddig több olyan kamuoldalt is el kellett távolítania, amelyek az INEC nevében terjesztettek félrevezető híreket.

A Facebook már a Lázár-videó előtt szólt, mit töröl és mit nem
A Lázár-videó esetében nem történt cenzúra, a helyzet viszont egy összetettebb problémára világít rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik