Mobil

Új tanulmány állítja, a mobilozás nem okoz rákot

A hím patkányoknál enyhén emelkedett a szívdaganat kialakulásának kockázata, miután masszív sugárzásnak tették ki őket, amikor a mobiltelefon-használat és a rádióhullámok káros hatásait vizsgálták, állapította meg egy amerikai kormányzati tanulmány. Ugyanakkor ezek a patkányok sokkal nagyobb dózist kaptak, mint amekkora sugárzásnak akár a legnagyobb mobilfüggők is ki vannak téve.

A konteósokat régóta mozgatja, hogy a vajon rákot okoz-e a mobilozás, főleg agytumort, lévén sokszor a fejünkhöz nyomva vagy annak közelében tartjuk a készülékeket.

Tény, hogy a mobiltelefonok rádióhullámot bocsátanak ki, melyek erősebbek, mint egy FM rádió “sugárzása”, de még mindig csak egymilliárd része a röntgensugárnak, vagy a nukleáris sugárzásnak, amely valóban módosítja a DNS-t és ezáltal rákot okoz.

Érdekesség, hogy míg a hím patkányoknál nőtt a tumor kockázata a sugárzás hatására, addig a nőstény egyedeknél nem figyeltek meg hasonló hatást, ahogy az egereknél sem mutattak ki egyértelműen egészségügyi problémákat a rádióhullámok kapcsán. Azaz összességében nem találtak rá bizonyítékot, hogy a mobilozás agydaganatot okoz, habár ez még csak egy elsődleges eredmény, a tudósok folytatják a kutatást.

A kísérlet során 2G és 3G mobilfrekvenciát használtak, az egyedek teljes testét rádióhullámoknak tették ki napi több mint kilenc órán keresztül – egészen amíg el nem érték a kétéves kort. (Egy kétéves patkány körülbelül egy hetvenéves embernek felel meg.)

Ez sokkal magasabb, mint amit az emberek valaha megtapasztalnak”

mondta Joch Bucher, a kutatás vezetője.

A világon több helyütt szabályozzák, mekkora sugárzást bocsáthatnak ki a mobilok, az Egyesült Államokban ez a szám 1,6 watt/kg (SAR-érték, ekkora rádiófrekvenciás energiát nyel el mobilozás közben a szervezet), míg Európában kissé magasabb, 2 watt/kg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik