Mobil
Mid section of young adult friends standing in circle looking at smartphones

Kiabáljunk rá bátran a bunkó mobilozókra, mondják a kutatók

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 12. 11. 14:33

A telefontulajok 71 százaléka nyomkodja a mobilját társaságban is, ezért sokszor nem hallják meg, amit mondanak nekik.
Korábban a témában:

Rengetegen vannak, akik szinte kényszeresen figyelik a telefonjukat, ilyen vagy olyan okból kifolyólag. Van, akinek munkája követeli meg a folyamatos jelenlétet, egy fontos üzenetre vár, vagy egy számára fontos emberrel beszélget. Ez a tevékenység viszont nem szerencsés akkor, ha az ember társaságban van, kifejezetten bunkónak ítélhetik meg viselkedésünket, ha mondjuk egy vacsora, vagy randevú közben teszünk így.

Már külön nevet is kapott ez a modern jelenség, az angol nyelvben „sidebarringként” emlegetik, és egyre gyakoribb trend a randikultúrában is az életmódportálok szerint. Egy Facebook által nemrég közzétett felmérés szerint ezt a tevékenységeta mobiltulajdonosok 71 százaléka gyakorolja.A legtöbben viszont úgy hiszik, hogy jók a multitaskingban, és ez nem tűnik fel a másik félnek.

Nem tudunk figyelni a másikra

A szakemberek szerint ez viszont koránt sincs így. A Journal of Neuroscience nevű szaklapban megjelent egyik 2015-ös publikáció szerint ha olyan vizuális tevékenységet végzünk, mint a számítógépen való gépelés, vagy a mobil kijelzőjén való pötyörészés, az süketté tesz minket a normál erősségű, környezeti hangokra, beleértve a baráti társalgást, ez az úgynevezett „nem szándékos süketség” jelensége.

Ezzel magyarázható, hogy a telefonjukba temetkező emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt, amiről körülöttük beszélnek – vagy nem fogják fel amit mondtak nekik.

A kutatók egy meglehetősen érdekes tanácsot is írnak arra az esetre, ha szeretnénk kideríteni, hogy a másik fél figyelt-e ránk a kijelző bújása közben: kérdezzünk tőle valamit kiabálva. A normálnál nagyobb hangerősségű beszéd ugyanis áttöri azt az ingerküszöböt, és kizökkenti a mobilozót, visszarángatva őt a jelenbe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek