Mobil

Az Apple már nem diktálja, hanem követi a trendet

Az iPhone X az Apple jubileumi csúcsmobilja, a készülék tízéves évfordulójára készült okostelefon. Nem kérdés, hogy rendkívüli a tudása, a kinézete pedig a teljes előlapot fedő kijelzővel elképesztő. Ugyanakkor hiányoznak belőle a valódi újdonságok, és akkor a magyarországi árakról még említést sem tettünk.

Tíz év telt el és kullog az Apple az androidos gyártók után – ezzel a címmel indítottam a kedd esti almás bemutató után, amikor kiderült, milyen újdonságokkal rukkoltak elő az új iPhone bemutatóján.

iPhone X: tíz év telt el és kullog az Apple az androidosok mögött
Az új iPhone X hozta azt a szintet, amit az androidos gyártók ellőttek az év első felében.

Első körben hadd szögezzem le, hogy az iPhone tíz éve tényleg hatalmas lépést tett előre a mobilpiacon. Egy olyan mérföldkő volt az érintőkijelzős telefon, ami ha nem lett volna, meglehet, még mindig gombokkal írnánk be, hogy “44-33-555-555-666”, azaz hello.

Ahogy Tim Cook is kiemelte visszaemlékezése során: elképesztő, hogy mekkora hatással van a mindennapjainkra az iPhone. És ezt soha nem vitatnám el tőlük.

Ám míg tíz éve az iPhone abszolút trendszetter volt, mára trendkövető lett: 2007/2008-ban az Apple diktálta, hogy mik lesznek a legnagyobb fejlesztések, a többiek pedig rohamtempóban próbálták lemásolni, és/vagy 1-2 aprósággal kiegészítve igyekeztek újat mutatni.

Az iPhone-ok mindig nagyon jól vannak optimalizálva, az androidos készülékekről ez nagyjából az elmúlt 4-5 évben mondható csak el.

Bemutatkozott az új iPhone X teljes előlapot fedő kijelzővel
Az Apple bemutatta az iPhone 8 és 8 Plust, az iPhone X jubileumi csúcsmobilt, az Watch series 3 okosórát, illetve egy 4K HDR támogatással bíró Apple TV-t.

Sokan felvetették, hogy ugyan az első félévben, vagy az elmúlt évek során láttunk már olyan androidos fejlesztéseket, amelyek most az Apple csúcsmobiljába kerültek, de mindig az iPhone-okban szeretjük csak meg azokat. Én ezzel vitatkoznék.

  • A vékony kávás, szinte teljes előlapot fedő kijelzőt a Sharp, majd a Xiaomi alkalmazta elsőként, én igazán a Samsung S8-nál szerettem meg.
  • A vízállóság is nagyon hiányzott eddig az iPhone-okból, a Sony Xperia és a Samsung S szériás telefonjai régen megkapták ezt a feature-t, amit olyannyira megszerettek az emberek, hogy amikor a dél-koreai gyártó kivette a csúcsmobiljáról, következő évben a nagy felháborodás miatt kénytelen volt visszahozni.
  • Ezzel együtt az Apple-telefon előlapjáról eltűnt a Home gomb, bevezették a gesztusokkal való vezérlést. A bemutatón a suhintás nem jött össze elsőre, kissé akadt a szoftver, reméljük mire boltokba kerül az iPhone X, ezen javítanak még a fejlesztők, és nem lesz belőle újabb #iPhonegate.
  • Az OLED-kijelzőt már sokan nagyon várták az Apple telefonjaiba, hiszen eddig megmaradtak az LCD-paneleknél. Ugyanakkor érthető, hogy nem akartak konkurenciától (LG) “kölcsönkérni” technológiát. (Itt tenném hozzá, hogy az androidosok se váltottak régóta OLED-es kijelzőre.)
  • A Huawei volt az, amelyik az idén ősszel az IFA kütyüvásáron mesterséges intelligenciával felszerelt processzorchippel jelentkezett (Kirin 970 NPU). Köszöntünk a piacon A11 Bionic neural engine chip!
  • Face ID: az arcfelismerés mint biometrikus azonosító a Microsoft egyik utolsó jó mobilos húzása volt a Lumia 950 és 950 XL telefonokban. A Windows Hello pedig tovább él a laptopokban. Ahogy a tavalyi botrányba fulladt Samsung Note 7 is már arcfelismeréssel operált.
  • A dualkamerát 2011-ben mutatta be először telefonon az LG (Optimus 3D) és a HTC (Evo 3D), akkor már megindult a 3D-s filmek hatására egy őrület, de túl korai volt a próbálkozás. A tömegekkel az iPhone 7 Plus tudta tavaly megkedveltetni a kétkamerás rendszert, s végre hasznossá is vált a virtuális és kiterjesztett valóság éledezésével.
  • S ha már VR és AR, a Google Tango projekt keretében a Lenovo Phab 2 Pro, majd az Asus Zenfone AR kezdte el megpiszkálni ezt a területet, majd a Sony 3D-s arcszkennelést tett idén az új XZ1 szériájába, amellyel olyannyira egyedi emojikat készíhetünk, hogy az akár a saját szkennelt arcunk is lehet. Így nem csak maszkok és matricák, de az Apple Animoji mintájára mozgó figurák készíthetőek cseteléshez.
  • Az előlapi portrét és a bokeh effektet a Huawei P10 és a kínai cég Leica kamerás megoldása hozta be.
  • A 4K videózás és a duálkamerás optikai stabilizátor (Dual OIS) szuperség, jól látszik, hogy ebben csak a Samsung ütötte meg a szintet, és csak az egy hónapja bemutatott Note 8 okostelefonnal.
  • A slow-motion rögzítéssel a Sony rukkolt elő tavasszal, míg az iPhone X nagyobb felbontásban (1080p) tud másodpercenként 240 képkockát rögzíteni, addig a Sony XZ és XZ Premium 720p-ben másodperceként 960 (!!!) képkockát rögzít, ezzel lemosta az Apple, de a Samsung telefonjait is.
  • S ami minden egyes okostelefon legnagyobb rákfenéje, az iPhone esetében pedig lássuk be igazi #batterygate alakult ki a téli hidegben 40 százalékon automatikusan kikapcsolódó készülékek miatt, az üzemidőről a bemutatón talán csak egyetlen szó esett – s ezen bukhat el a mobilnetes okosórájuk is. Mindössze annyit tudni, hogy megüti az iPhone 7 szintjét az üzemidő, s hogy az iPhone X aksija két órával tovább bírja a tavalyi modelleknél.
  • Gyorstöltés: 2013-ban a Qualcomm bemutatta a Quick Charge 1.0-t, amely a hagyományos töltéshez képest 40 százalékkal gyorsabb töltést ígért. Azóta eltelt négy év, a különböző gyártók is saját fejlesztésekkel rukkoltak elő. Az iPhone-nál nagy előrelépés, hogy az Apple ígérete szerint 30 perc alatt feltölthetjük nulláról 50 százalékra a telefont, az androidos piacon ez már alapszintű elvárás.
  • Vezeték nélküli telefontöltést is évek óta tud több androidos márka, talán 5-6 éve az LG volt az egyik úttörő e téren. Emlékszem egy IKEA lámpa- és éjjeliszekrény-tesztre, amelynél csak az iPhone-hoz kellett külön tokot feltennem, hogy ki tudjam próbálni, milyen így tölteni alvás közben a telefont. (Itt jegyezném meg, hogy ez még mindig nem olyan kiforrott, a dokkolót továbbra is kábellel dugjuk áramforrásra, ahogy kontakthiba is sokszor előfordulhat, van még hova fejlődni.)
  • A mobilhálózat tekintetében meglepő volt látni, hogy az iPhone 7 még csak a 450 megabites sebességet bírta el, ugyan a szolgáltatók idén kezdtek el előrukkolni a gigabites hálózattal, érdemes lesz megnézni, mit is takar az LTE Advanced. Nagy előrelépést úgyis csak az 5G becslések szeriniti 2020-as beveztése hozhat majd.

Alapvetően az Apple termékeiről elmondható, hogy attól, hogy új nevet adnak valaminek, még nem lesz vadiúj fejlesztés. Ezzel persze semmi gond nincs: amíg tudják tartani a trendeket, addig nincs nagy baj. A teljes kijelzős előlap elképesztően szép, gyönyörű az egész telefon, remélhetőleg az optimalizáltságból sem adtak le.

A cupertinóiak odáig nem jutottak el még, mint mondjuk a Sony. A cég csak a japánok türelmének köszönhetően nem zárta be mobilos részlegét, hideg fejjel mennek előre, kitartóan próbálkoznak, nem adják fel, hogy az egykori Nr#2 gyártó akár 3-5 év múlva újra visszaküzdje magát a toplistára.

AZ ÁRAK FELPAPRIKÁZZÁK AZ EMBEREKET

Ugyanakkor lássuk be, az amerikai emberbarátabb árazással ellentétben kicsiny hazánkban arcpirítóan drága lesz mindegyik ősszel megjelenő iPhone, a legalsó kategóriát a 64 gigabájtos tárhellyel rendelkező iPhone 8 üti meg a maga 265 ezer forintos árcímkéjével, a legfelső szint pedig a 256 gigás iPhone X, amiért 437 ezer forintot kell fizetni.

Na ezért vált ki hatalmas indulatokat minden egyes Apple-bemutató. Míg régen a szokásos Android kontra iOS csata ment, utóbbi javára a remek optimalizáltsággal, a jó és megbízható működéssel, gördülékenységgel, addig mára inkább egy ár/érték összecsapás zajlik.

Az ázsiai, s főleg kínai gyártók uralják a mobilpiaci toplistát, az Apple részesedése csökkenésnek indult, a Samsung átvette a trónt, kérdés, egy Huawei képes lesz-e még mélyebbre lökni őket, s akkor sorban áll az Xiaomi, OPPO, vivo, TLC (Alcatel, Blackberry) is a versenyben.

Tim Cook Apple-vezér az iPhone X bemutatóján a Steve Jobs Theaterben Fotó: Christoph Dernbach/DPA

Számomra az idei keynote reakciók közül (a hatalmas vitán felül) az jelentette a visszaigazolást, amikor iPhone-osok sorolták fel, hogy ezek az “újdonságok” melyik androidos gyártónál jelentek meg. Elhangzott az a mondat is:

Örülök ennek az Apple-bemutatónak, mert megnyugodtam, hogy idén nincs semmi, ami miatt minden racionális érv ellenére új iPhone-t akarnék venni.

S valóban, ha a magyarországi ártól eltekintünk, vagy a mobilszolgáltatónál csomagban-hűségidővel neveznénk egy új iPhone-ra, akkor sincs meg az a “wow, mennyire szeretnék egy ilyet” érzés.

Pedig a tízéves évfordulót nagy várakozás előzte meg, de utána olyan érzése volt az embernek, mint amikor a HMD Global kihozta az új Nokia 3310-et: a nosztalgia és a megszokás a legerősebb érzés a telefonnal kapcsolatban.

(Kiemelt fotó: Christoph Dernbach/dpa)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik