Mobil

iPhone X: tíz év telt el és kullog az Apple az androidosok mögött

Tíz év telt el az első iPhone megjelenése óta, így nem csoda, hogy nagy várakozások előzték meg a mai Apple bemutatót. Ugyanakkor a fejlesztések fényében, de még szigorúan tesztelés előtt elmondható, hogy az iPhone X gyakorlatilag hozta azt a szintet, amit az év első felében az androidosok már ellőttek.

S akkor az iPhone 8 és 8 Plus telefonokról nem is beszéltünk, amik vajmi kevés előrelépést mutatnak az elődhöz képest – kérdés, ki lesz az, aki nem várja meg a novemberi iPhone X megjelenését inkább, s ki fog inkább sima nyolcat venni?

Bemutatkozott az új iPhone X teljes előlapot fedő kijelzővel
Az Apple bemutatta az iPhone 8 és 8 Plust, az iPhone X jubileumi csúcsmobilt, az Watch series 3 okosórát, illetve egy 4K HDR támogatással bíró Apple TV-t.

Node akkor mit is tud az iPhone X?

A bemutató nyolcvanadik percében érkezett, amire mindenki várt: a jubileumi csúcskészülék, ami valóban az iPhone X nevet kapta (ejtsd: “ten”, azaz tizes), és Tim Cook szerintaz első iPhone óta ez a legfontosabb dolog, ami történhet az Apple telefonokkal.

Egy igazi vékony kávás, szinte a teljes előlapot lefedő szuperretina kijelzős okostelefon, melyről eltűnt a Home gomb és egyben az ujjlenyomatolvasó. A kijelzőt egyszerűen egy suhintással lehet feloldani, az ujjunkat behúzva a képernyő aljáról. Az oldalsó gomb viszont nagyobb lett, ezzel lehet előhívni Sirit is.

Kaptunk viszont új biometrikus azonosítót, a TouchID utódját a FaceID-t, azaz egy arcfelismerős rendszert, mellyel feloldhatjuk a készüléket.

Elöl-hátul üvegborítású készüléket láthatunk, víz- és porálló, asztroszürke és ezüst színben. Ahogy korábban is hallhattuk, ez az első OLED-panellel felszerelt iPhone, 2436 x 1125-es pixeles felbontással, 458ppi képpontsűrűséggel.

Nézni is zsúfoltnak tűnt, amikor azt mutatták be, mi mindent sikerült a mobil felső részére zsúfolni a TrueDepth kamerarendszer alatt: ide került az infravörös kamera, előlapi kamera, pontkivetítő, közelségérzékelő, mikrofon, hangszóró.

A készülék lelke az A11 Bionic neural engine chip, amit kimondottan gépi tanulásos algoritmusokhoz terveztek, és két maggal végez 600 milliárd műveletet másodpercenként –ennek köszönhető a FaceID-s arcfelismerés is.

A cég megnyugtatta azokat, akik arról tartottak, hogy sminkben nem fogja őket felismerni a telefon: a rendszer működik akkor is, ha más frizurát vágatunk, ha sapkát, vagy szemüveget veszünk fel.

És hogy a biztonsággal mi a helyzet? A cég elmondása szerint 50 000-ből 1 az esély arra, hogy random ember feloldja a telefont TouchID-vel, a FaceID esetében ez már 1:1000000-hoz. Az azonosítórendszer működik Apple Pay-jel is.

Persze a technológia nagyon sok más hasznos dologhoz jó. Mondjuk a közösségi oldalak és csetelők szerelmeseinek az emodzsikészítéshez. Az Animoji nevű funkcióvala felhasználó saját arckifejezéseiből készíthet hangulatjeleket.

A fiatalok kedvence, a Snapchat app például új AR-szűrőket kap, amivel még tökéletesebben le lehet követni az arc mozgását, így részletes, precíz maszkokat tudunk képek készítéséhez, videózáshoz, videohíváshoz használni.

Galéria
Forrás: 24.hu

A dualkamera nagy előnye a duális optikai stabilizátor (Dual OIS). Amúgy 12 megapixeles, rossz fényviszonyok közt is jó képeket csinál (f1.8 és 2.4 telefotón). Qaud-LED True Tone vaku segíti a munkát.

Üzemidő kapcsán elhangzott, az iPhone X két órával tovább bírja mint egy iPhone 7, illetve és vezeték nélküli tölthető.

Ennek kapcsán bemutatták egy töltős kiegészítőt, az AirPowert, ami egyszerre támogatja az Apple Watch 3-at, az új iPhone-t és az AirPod füleseket is.

Az iPhone X 64 GB-os változata 999 dollárról indul.

Az előrendelés október 27-én indul az első körös országokban, és november 3-án kerül a boltokba.Így Magyarországon vélhetően csak novemberben indul be az egész előrendelési procedúra. 

Ezzel együtt a korábbi mobilok ára is változnak lefelé:

Az iOS 11, nyáron bejelentett új mobilszoftver szeptember 19-én érkezik.

Akár már ma telepítheti az új iOS 11-et
Még fejlesztői fiók sem kell hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik