Mobil

Nem kell rögtön pánikolni, ha nincs meg a mobil

Mindenki átélte már azt a pillanatot, amikor nincs meg a mobil. Akár elhagytuk, akár ellopták, érdemes még időben letölteni pár appot, amik segíthetnek akkor, ha már megtörtént a baj. Mutatjuk, hogy androidos telefonoknál mit érdemes csinálni.

Éppen hívnánk a taxit egy hosszúra nyúlt éjszaka után, de nincs meg a telefon. Kapunk a táskánkhoz, a zsebünkhöz, egymás után többször is, de csak nincs meg a fránya kütyü. Vagy csak néha megesik, hogy a telefonlopó-tündérek megviccelnek minket, és a kanapé alatt, vagy a mellékhelységben lesz meg a készülék.

Pánik.

Végigfut az agyunkban, mit fogunk kezdeni nélküle, és az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy új készüléket kelljen venni.

Rosszabb esetben tényleg lopás áldozata lettünk, de ilyenkor keveseknek jut eszébe, hogy ennél sokkal fontosabb az, hogy a telefonunkon érzékeny adatokat tárolunk, nemcsak saját magunkét, de az ismerőseinkkel kapcsolatosakat is. A kellemetlen fotókon túl telefonszámokhoz, címekhez, és akár pénzügyi adatokhoz is hozzáférhet a tolvaj.

Szerencsére ma már számos olyan eszköz van, amivel próbát tehetünk az elvesztett készülék megtalálására, de a legtöbbet azzal tehetjük, ha megelőzzük a bajt.

Megéri a pötyögést

Bár egyértelműnek tűnhet, mégsem minden felhasználó él az alapvető biztonsági beállítások lehetőségével. Ugyan ez nem segít az elveszett telefon megtalálásában, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig védjük a készüléket ujjlenyomattal, zároljuk a képernyőt jelszóval, PIN-kóddal, vagy mintával, hogy legalább a fájlokhoz ne legyen egyszerű hozzáférni.

Sokakat frusztrálhat, hogy minden egyes alkalommal fel kell oldani a telefont, ha hozzáérünk, de ha megtörténik a baj, akkor nem fog felesleges erőfeszítésnek tűnni. Ezeket a beállításokat jellemzően a telefon beállításai közt az Adatvédelem & biztonság menüpont alatt adhatjuk meg.

Sok telefonon van lehetőség van arra is, hogy megadjunk a zárolt képernyőn megjelenő információt, például nevet, vagy egy alternatív számot, amit vészhelyzet esetén tárcsázni lehet. Ha nem tudunk ilyenről, az ICE nevű alkalmazással szintén beállíthatunk a zárolt kijelzőn állandóan megjelenő értesítést névvel, telefonszámmal. Ugyan ez sem garantálja, hogy egy jó szamaritánus visszaadja a telefonunkat, de esélyt ad arra, hogy valamilyen úton-módon jelezzük, hozzánk tartozik a készülék.

Kezeljük távolról

Mindenképpen szükséges, hogy legyen valamilyen olyan appunk, amivel lehetséges távolról is meghatározni a telefon pozícióját. Az androidos telefonokon kézenfekvő megoldás az Android Készülékkereső, ami a Google Szolgáltatások része, és a Beállítások/Biztonság/Eszköz-rendszergazdák alatt tudjuk aktiválni. Amennyiben mégsem találnánk, keressünk rá a Play Áruházban a Find My Device-ra.

Miután aktiváltuk, az alábbi linken (érdemes könyvjelzőzni) webes felületről követhetjük egy térképen, hol van a telefonunk, illetve messziről zárolhatjuk a készüléket. Itt folyamatosan információkat kapunk a készülék hollétéről, amint az netre csatlakozik.

Forrás: 24.hu

A Hang lejátszása opció segítségével a telefont megcsörgethetjük, így ha a közelben van, a hang segít könnyebben megtalálni, ez otthon is segítséget nyújthat. Végső esetben használhatjuk azt az opciót, amivel az eszközön lévő összes adatot töröljük, de ezután a vele való kapcsolat is megszűnik, így annak helyét se tudja meghatározni a szolgáltatás. További alternatíva lehet a Lookout nevű app, ami szintén ezeket a funkciókat kínálja.

Az AirDroid nevű app is különösen hasznos, főleg a fájlok kezelésének szempontjából: azokhoz távolról is hozzáférhetünk asztali gépekről, vagy weben keresztül, sőt a készülék előlapi és hátlapi kameráját is bekapcsolhatjuk, így akár azt is látható, kinek a kezében van. Ha fontos üzenetet várunk, jól jöhet a szoftver azon képessége, hogy a gépen is fogadhatjuk az sms-t. A prémiumverzióért havi 2 dollárt, vagy 20 dolláros éves díjat kell fizetni. Itt tölthető le.

Ugyan ha a tolvaj gyári törlést hajt végre és nullázza a telefont, ezek mind haszontalanná válnak, de érdemes megadni az esélyt, hátha csak mi hagytuk hátra valahol. Aki kedveli a kiegészítőket, annak egy okosóra is segíthet: sok kütyü képes arra, hogy hanggal jelezze, ha a készülékek elvesztik egymással a kapcsolatot, így még időben észrevehetjük, ha valahol esetleg kicsúszott a zsebünkből a telefon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik