Mobil

Már 500 millió androidos kütyün futtathatók appok telepítés nélkül

A Google tavalyi éves fejlesztői konferenciáján jelentette be Androidra az Instant Apps (azonnali alkalmazás) fejlesztést, aminek köszönhetően az alkalmazások telepítés nélkül is kipróbálhatóvá válnak a mobileszközökön. A felhasználók webes felületen tesztelhetik a soványított verziókat ahelyett, hogy egy appot le kellene töltenünk a Play áruházból, majd telepíteni azt. Persze ezek nem teljes értékű alkalmazások, inkább amolyan demóverziók, amiktől kedvet kaphatunk a program letöltésére.

A funkció januárban indult útnak szűk körben, július óta pedig az összes fejlesztő elkészítheti alkalmazásának instant változatát. A Google közben fokozatosan bővítette az eszközök támogatását is, most pedig bejelentették, hogy több mint 500 millió készüléken lehet már futtatni instant appokat. Fontos viszont, hogy ez csak az Android 5.0 és annál frissebb verziójú operációs rendszert futtató mobileszközökön lehetséges. Használatát először engedélyeznünk kell a készülékünkön, amihez itt kaphat segítséget a Google magyar nyelvű útmutatójában.

Ezután ha valamilyen linkre koppintunk, a Google Play ellenőrzi, hogy van-e olyan alkalmazás, amellyel megnyitható a link. Ha még nem telepítettük az adott alkalmazást az eszközünkre, a megnyitás az azonnali alkalmazásban (ha rendelkezésre áll) történik.

A keresőóriás blogbejegyzése szerint azon fejlesztők, akik már elkészítették alkalmazásuk instant verzióját, több téren is érezték annak áldásos hatását: a Vimeón például 130 százalékkal nőtt az egy videónézésre jutó átlagos idő, a New York Times Crosswords nevű rejtvényes játékát pedig kétszer annyiszor nyitják meg a felhasználók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik