Mobil

Jövőre tényleg visszatérnek a Nokia okostelefonok

Most már hivatalos is a világ legismertebb és legjobban szeretett márkájának visszatérése.

Annyit írtunk már a jövőre feléledő Nokiáról, hogy kicsit zavarba is jöttünk a nemrég megjelent hivatalos bejelentés kapcsán. Nem volt már erről szó? Eddig mégis miről beszéltünk? Most akkor ez már egészen biztos? A válaszok sorrendben:

Az örömteli híreket némileg árnyékolja az a zavar, ami az egész üggyel kapcsolatban a fejekben van, lehet, ezért érdemes ezeket tisztázni.

Többszereplős játszma finn rendezésben

A hamarosan érkező mobilok a Nokia nevet viselik ugyan, de mégsem ők, hanem egy másik, HMD Global névre hallgató, szintén finn cég viszi majd az egészet. Ezt volt Nokia alkalmazottak alapították idén abból a célból, hogy ez a projekt végre megvalósuljon. Erre azért volt szükség, mert a Nokia nem akar közvetlenül gyártással foglalkozni, de ha vannak olyan bátrak, akik mégis, akkor nekik megadják a lehetőséget.

Ezen a képen például állítólag a hamarosan érkező Nokiák láthatók
Ezen a képen például állítólag a hamarosan érkező Nokiák láthatók

A HMD Global nem a Nokia leányvállalata, részesedésük sincs a cégben, mégis több szál fűzi őket össze, azaz a jövőre érkező mobilok feletti felügyelet több szempontból is meglesz. Egyrészt ott fog ülni egy képviselőjük a HMD Global igazgatótanácsában, akinek az lesz a feladata, hogy betartassa a márkával összefüggő minőségi, műszaki, és a márkával összefüggő elvárásokat.

Magyarul a Nokia nem fogja engedni, hogy szétzüllesszék, vagy bármilyen módon lejárassák ezt a mai napig igen értékes nevet.

Az együttműködés másik fontos eleme, hogy a HMD díjazás ellenében használhatja a Nokia szabadalmait, illetve hozzáférhet a finnek kutatással, fejlesztéssel összefüggő anyagaihoz, tudásához.

Honnan a név, honnan a név?

A HMD egy 10 éves megállapodást kötött a Nokia név használatáról, amihez hozzácsapták a szintén Nokia néven futó nem okos, hanem buta telefonok gyártását, ami egyébként egészen eddig ment, csak még a Microsoft gondozásában.

És ha már a MS neve felmerült: a redmondiak már jó ideje nem Nokia, hanem Lumia, illetve Microsoft néven jöttek ki a mobiljaikkal, hiszen a név használatára nekik is csak egy bizonyos ideig volt lehetőségük, ami időközben lejárt.

A Nokia név útja tehát úgy ment az elmúlt években, hogy:

Nokia->Microsoft->Nokia->HMD Global.

Végül a gyártás kérdése maradt csak hátra, amihez sajnos egy (vagyis kettő) újabb nevet meg kell jegyezni, de több már tényleg nem lesz. Ez az FIH Mobile, ami az iPhone-ok gyártásáról jól ismert Foxconn fiókcége. Ide társult be a HMD azért, hogy szoros együttműködésben tudják vezérelni a Nokia mobilok gyártását.

A közlemény szerint 2017 első felében jönnek a mobilok (és tabletek), Android fog futni rajtuk, és a sztori összes szereplője nagyon várja már. Hát még mi!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik