Tech

A Nokia okosóra láttán eldörgöltünk pár könnycseppet

Egy videó látott napvilágot az utolsó pillanatban lefújt Moonraker nevű óráról.

Mindig van valami szomorú abban, amikor olyan terméket lát az ember, ami végül soha nem került forgalomba. Főleg, ha Nokia márkajelzés van rajta. A Moonraker is ilyen projekt volt, ami nem sokkal azután bukott el, miután a Nokia mobilos részlege átkerült a Microsofthoz.

Jó lett volna, ha lett volna

Az óráról eddig is lehetett tudni, de a tavaly napvilágra került fotókon és a létezésének tényén kívül sok egyéb nem állt rendelkezésre. Illetve amit a kiszivárogtató mester, Evan Blass megjelentetett, az is rövid időn belül eltűnt a netről. Pontosabban azt a Tumblr blogot vették le, ahol a képek megjelentek.

De a titkok nem maradnak örökké titkok (mert az internet egy ilyen hely), amit a következő videó is fényesen bizonyít.

Azt nem lehet tudni, a Nokibar nevű YouTube csatorna hogyan jutott hozzá egy Moonraker modellhez, de valahogy sikerült nekik, mi pedig megnézhetjük, hogy mivel lett szegényebb a tech világ. Az óra dizájnban erősen az Apple Watchra hajaz, és ezzel együtt mérföldekre van a Microsoft Bandtől.

A Microsoftnak nem kell az okosóra

A videó leírása szerint sokkal kényelmesebb viselni, mint a MS óráját, de a kijelző is jóval nagyobb lényegesen több információval. Az óra pulzus mérőt nem tartalmazott, így inkább alkalmazások futtatására, illetve a mobil értesítéseinek megjelenésére, lépésszámlálásra lett volna használható.

A menürendszer erősen windowsos, ami nem véletlen, hiszen ez már abból a fejlesztési szakaszból származik, amikor a Microsoft hatás miatt Lumia készülékekhez tervezték. A feltöltők infói szerint a hozzá való alkalmazással nem rendelkeznek, így sok funkció és menüpont nem is jelenik meg a menürendszerben.

ms_moonraker_okosora_menu

Mindez azért érdekes és egy kicsit pikáns, mivel a Microsoft e helyett inkább a saját Band tracker felé fordult, ami két kiadást élt meg, a harmadik pedig már meg sem jelenhetett. A redmondi cég hardveres szempontból sokkal inkább a Surface vonalat erőlteti, amit kiegészít a VR/AR törekvésekkel, így most nagyon úgy áll a helyzet, hogy órára jó ideig nem számíthatunk tőlük.

A Nokia mobilos éledezése azonban reményt keltő, könnyen előfordulhat, hogy a finnek okosóra projektet is futtatnak a háttérben, bár erről egyelőre semmilyen hivatalos (és nem hivatalos) infó nem érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik