Mobil

Most már biztos: év végén jönnek az új Nokia mobilok

Alig akarjuk elhinni, de nagyon úgy fest, hogy 2017 elején megérkeznek az androidos Nokiák.

Ez az egész Nokia sztori annyira szürreális, hogy újra és újra meg kell győzni magunkat: igen, jönnek, igen, androidosok lesznek, és igen, remélhetőleg újra elpusztíthatatlan társai lesznek sok millió embernek.

Amikor a Microsoft megszerezte a finnek mobilgyártását, nem nagyon hitte senki, hogy kerül még valaha a piacra nem windowsos Nokia. Most mégis nagyon így áll a dolog, amit ezúttal Kínából erősített meg egy ottani nagyfőnök. Üröm az örömben, hogy az új mobilok (és táblagépek) nem lesznek vegytiszta Nokiák, hiszen a folyamatokat egy erre alapított cég (HMD) vezérli majd, a gyártás pedig Kínában zajlik a Foxconn jóvoltából.

De ettől még Nokiákról beszélünk, amelyek bemutatására ez év végéig kell várni. Az előbb említett cég kínai részlegének vezetője, Mike Wang erősítette meg mindezt egy interjúban, amiben egészen konkrétan az hangzott el,

hogy a szóban forgó három, vagy négy androidos Nokia a negyedik negyedévben mutatkozik be, de a tesztelés, illetve plusz fejlesztések miatt a piaci rajtra valószínűleg 2017 első negyedévében kerül sor.

Ha valaki a klasszikus, nyomógombos, „buta” Nokiákra vágyott volna veszettül, akkor neki jó hír, hogy ezek a készülékek szintén érkeznek. Ezt ugyanaz a csapat (HMD, Foxconn) hozza tető alá, ami azért vált lehetségessé, mert a Microsoft a nagytakarításban gyorsan megszabadult a „feature phone” divíziótól is.

Joggal merülhet fel a kifogás az ős nokiások, rajongók részéről, hogy ez a Nokia már nem az a Nokia. Ebben részben igazuk is van, nekik bíztatásul annyit érdemes megjegyezni, hogy a HMD egy sor ex-Nokia szakembert toborzott az előttük álló feladathoz. A CEO, azaz vezérigazgató az az Arto Nummela, aki korábban a Nokia és a Microsoft kötelékében is vezetőként dolgozott.

A legújabb igazolás pedig Pekka Rentala: ő 17 kemény éven át tolta az ipart a Nokiánál, majd dolgozott az Angry Birds fejlesztőcégénél (Rovio) is CEO-ként. Most marketinges főnök lesz belőle a HMD-nél, vagyis rengeteg, tapasztalt szaki dolgozik a Nokia újjáélesztésén. Most már tényleg csak a készülékek hiányoznak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik