Mobil

Nexus 6 teszt: leglegleg

Kipróbáltuk az eddigi legnagyobb, legszebb kijelzős és legdrágább Google készüléket.

A Google minden évben legyártat egy úgymond etalon kategóriás androidos okostelefont valamelyik nagy és neves vállalattal. Készített már ilyen mobilt a HTC és a Samsung is, a legutóbbi két modellt, a Nexus 4-et és a Nexus 5-öt pedig az LG szállította le a keresőóriás igényeinek megfelelően. Most pedig egy új gyártó tette le a névjegyét Nexus fronton, mely nem más, mint a Motorola. Ebben ugyebár semmi meglepő sincs, hiszen a Motorola egészen a közelmúltig a Google tulajdonát képezte, és csak nemrégiben lett a kínai Lenovoé. Az alábbiakból pedig kiderül, hogy a gyakorlatban pontosan hogyan is muzsikál ez a bizonyos XT1100 típusjelzésű “nyalókaerődemonstrátor”, mely az XXL GSM jóvoltából érkezett hozzánk.

 

Design
A kavicsszerűen lekerekített sarkokkal ékesített, cseppálló kivitelű Nexus 6 a mai elvárásoknak megfelelően fémkeretet kapott, mely esetünkben, a Cloud White modellen standard alumínium szürkében pompázik. Létezik ezenkívül egy Midnight Blue variáns is, melyen a fémkeret kék színezést kapott – kinek ez, kinek az jön be. A minőségérzet az elvárásoknak megfelelően maximálisan rendben van, az illesztések mindenhol nagyon pontosak, semmi sem nyiszeg-nyöszög, és összességében véve a Nexus 6 egy nagyon masszív, mondhatni tank kategóriás okostelefon benyomását kelti az emberben. A kellemes tapintású, matt műanyag hátlapon pedig méretes felirat és logó tudatja mindenkivel, hogy ez bizony egy Motorola génekkel megáldott Nexus. A baloldal teljesen csupasz, az ellentétes oldalon pedig egy érdesített felületű on/off gomb és egy hangerőállító gombpár található. Felül egy nanoSIM tálcára és egy jack dugaljra, alul pedig egy fedetlen microUSB-portra lehetünk figyelmesek, és jó hír, hogy ezúttal egy vezetékes sztereó headsetet is kapunk a Nexus mellé.

 

 

Méretrekorder
Amennyiben a befoglalóméreteket nézzük, akkor a Nexus 6 több mint 60 százalékkal nagyobb a közvetlen elődjénél, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a készülék csak a legvastagabb pontján sokkol 10,1 milliméteres értékkel. A hátlap ugyanis a széleken kellemesen elvékonyodik, ami egyrészt jól mutat, másrészt pedig javít az ergonómián. Ez utóbbi egyébként nincs éppen a topon, ami ugyebár a hatalmas, bőven phablet kategóriás méretnek tudható be, illetve a 184 grammos tömegnek, mely az elődhöz képest több mint 40 százalékos gyarapodást jelent. Az eddig leírtakból talán már érződik, hogy a Nexus 6 nem is igazán a Nexus 5 utódja, hanem sokkal inkább a Google első tapogatózása phablet fronton. A hatodik Nexus olyan hatalmas, hogy talán csak a Nokia Lumia 1520 nagyobb és egyben nehezebb nála, és ezt vásárlás előtt érdemes alaposan az eszünkbe vésni. Az alábbi képen a Note 4 társaságában látható a Nexus 6:

 

Kijelző
Ha valahol van értelme a Full HD-nél jelentősen nagyobb QHD felbontásnak, az bizony pontosan az a 6 colos méretkategória, melybe jelen tesztalanyunk is erőteljesen beletartozik. A 2560×1440 képpont felsorakoztatása révén ugyanis még a hatalmas képátló ellenére is bőven kellemes szinten, 493 ppi-n maradhatott a pixelsűrűség. Ehhez még hozzájön a remek AMOLED technológia, mely gyakorlatilag végtelen kontrasztaránnyal örvendeztet meg bennünket és máris maximális az elégedettség. No, azért inkább mégis csak ötös alát érdemel a Nexus 6, mert a nagy rivális Galaxy Note 4-be kicsit nagyobb fényerejű és kicsit szebb színekkel operáló Super AMOLED panel került. A fényerőt természetesen automatika állítja, a betűméret négy fokozatban változtatható, a külső behatások ellen pedig a jó öreg Gorilla Glass 3 véd. Az előlapnak egyébként 74 százalékát borítja kijelző, ami némi előrelépést jelent a 71 százalékos Nexus 5-höz képest és megegyezik a Note 4 értékével.

 

 

A cerkás kezelhetőséget sajnos elbukjuk, az viszont remek dolog, hogy ha jön egy új levelünk, vagy ha megmozdítjuk a telefont, akkor fekete-fehérben felvillan rajta a pontos idő, a dátum és az aktuális értesítés. Innentől már csak egy kijelzőre bökés és minden színesre vált, illetve feloldható a készülék. Kár, hogy a dupla kattintásos felébresztés nem került bele a telefonba. A kijelző felett és alatt is található egy-egy remek hangszóró, melyeken egyébként a megfordított készülék fekszik, így legalább ilyenkor nem fenyeget a karcolódás veszélye. A frontkamera felbontása 2 megapixelre nőtt és Full HD-ben lehet videózni vele – nem rossz, nem rossz, de láttunk már ennél jobbat is. A kijelző alatt nincsenek nyomó-, vagy érintőgombok – a minimalista design jegyében fogant funkciógombok a kijelző alsó sorában figyelnek. A virtuális QWERTY billentyűzeten már nincsenek elválasztó vonalak, és emiatt abszolút nem is búsulunk.

 

 

Kamera
Az eddig kijött Nexusokban leginkább átlagos minőségű fénylesők voltak, a hatos modellnek viszont sikerült az átlag fölé verekednie magát. Ez nem is annyira a 13 megapixelre növelt felbontásnak, hanem sokkal inkább a kiváló optikai képstabilizátornak köszönhető, melyet a remegő kezekkel megáldottak messiásként üdvözölhetnek. Az f2-es fényerejű objektív mellett két LED-segédfény is ott figyel, vagyis teljes sötétben is van némi esélyünk korrekt képeket lőni, ezenkívül pedig említést érdemel még a HDR+ üzemmód, a 3/10 másodperces időzítő, a geotagging feature, a kétféle panoráma funkció, illetve az életlenítés opció. A Sony IMX214 szenzorra épülő kamera minden körülmények mellett korrekt képminőséget biztosít, de manuális beállítási lehetőségek tengerére semmi esetre se számítsunk. Íme néhány tesztfotó – eredeti mérethez klikk a képekre:

 

 

 

 

 

A videófelvevő révén maximum 4K felbontású mozgóképek rögzíthetők, 41 Mbit/s-os bitráta, 30 fps sebesség, illetve sajnos csak monó hangsáv mellett. Kár, hogy nincs 60 fps-es Full HD mód, 240 fps-es slo-mo funkció, illetve HDR videózási lehetőség, ezek hiányával azonban végülis együtt lehet élni. Íme egy Ultra HD felbontású tesztvideó:

 

Szoftver
Az októberben a Nexus 6-tal egy időben bejelentett Android 5.0, vagyis a Lollipop részleteit ezúttal nem tárgyaljuk ki újból, de azért néhány apróságra kitérünk. Lényeg a lényeg: a szokásoknak megfelelően ezúttal is egy vegytiszta standard Androidot (5.0.1) kapunk, mindenféle TouchWiz és Sense móka nélkül, aminek legalább annyi előnye van, mint hátránya. A napos oldalra sorolható, hogy a rendszer minden körülmények mellett villámgyors és a puritán felülete villámgyorsan áttekinthető. Ezzel szemben negatívum, hogy a Samsungtól, vagy a HTC-től megszokott extra funkciók többsége a távolmaradók listáját gyarapítja, így például keresve sem találunk több ablakos üzemmódot, ami egy ekkora kijelzőn sokszor jól jönne, ezenkívül pedig az egykezes használatot sem segíti semmilyen extra okosság. Alaphelyzetben egyébként többek közt a következő alkalmazás kínálatra számíthatunk a Nexus 6-on: Chrome, YouTube, Earth, Fitnesz, Diák, Dokumentumok, Táblázatok, Keep, számológép és persze Gmail, mely immár nemcsak Gmail, hanem egyéb levelező szolgáltatásokat is támogat. A zenelejátszó ötsávos hangszínszabályzóval támad, és a videólejátszóra sem lehet sok panaszunk – 6 colon igen jól mutatnak a HD mozik.

 

 

 

Hardver
A motorháztető alatt a Qualcomm azon Snapdragon 805-ös chipsete található, mely többek közt a Samsung Galaxy Note 4-ben is ott figyel. Adott tehát négy darab 2,7 GHz-es órajelű Krait 450-es processzormag és egy remek Adreno 420-as grafikusgyorsító, melyek kiváló produkciót adnak elő a 3 GB RAM társaságában. Teszteredményeink: AnTuTu – 52155 pont, Geekbench 3 – 1044/3193 pont, Basemark OS II – 1392 pont, Basemark X – 30142 pont. A hozzánk érkezett példányban 32 GB flashmemória található, melyből alaphelyzetben 24 GB szabad, de ezenkívül 64 GB-os verzió is létezik az új Nexusból, mely szokás szerint nem kapott microSD bővítőslotot. Sajnos ez a készülék is hajlamos a melegedésre, a 3220 mAh kapacitású és nem cserélhető akkumulátor pedig egy feltöltéssel mintegy 4-5 órás kijelzőidőt képes produkálni. Lightosabb használat mellett hozható a 2 napos üzemidő, ezenkívül pedig említést érdemel még az 1,6 amperes gyorstöltő, illetve a Qi támogatás, melynek révén vezeték nélküli módon (és persze lassabban) is tölthető a telefon. A tripla mikrofonos Nexus 6-ban ezenkívül 300/50 Mbit/s-os LTE mobilnet, a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC és GPS-vevő is található, infravörös port viszont nem. A notifikációs LED hardveresen ugyan ott figyel a kijelző felett, de szoftveresen csak rootolást követően bírható működésre.

 

 

Konklúzió
Kétség sem férhet hozzá, hogy a Nexus 6 napjaink egyik legütősebb okostelefonja, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy teljesen más ligában focizik, mint például az elődje, a Nexus 5: a legújabb Google etalon hatalmas méretűre sikeredett és bizony az ára is jelentősen megnőtt. Abban ugyebár teljesen biztosak lehetünk, hogy a készülék sokáig villámgyorsan meg fogja kapni a legújabb Android frissítéseket, viszont sokak számára több olyan extra funkció is hiányozhat a szűz droidos készülékből, melyeket más gyártók már jó ideje biztosítanak számunkra – a feltételes mód használata azonban nem véletlen. 190 ezer forint nem kevés pénz, és pontosan ennyit kérnek el mostanság egy Nexus 6-ért, vagyis körülbelül annyit, mint egy egyelőre még Android 4.4.4-et futtató, TouchWiz felhasználói felületű, cerkával is kezelhető, némileg kompaktabb Samsung Galaxy Note 4-ért. Szabad a választás! (A tesztkészülékért köszönet az XXL GSM-nek.)

Nexus 6
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, friss Android szoftver, hatalmas QHD AMOLED kijelző, villámgyors chipset, 3 GB RAM, 32/64 GB flashmemória, optikai képstabilizátoros kamera, 4K videófelvevő, LTE mobilnet, gyors Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, GPS-vevő, korrekt üzemidő, gyors akksitöltő, cseppálló kivitel, sztereó hangszóró, vezeték nélküli tölthetőség, értesítések a standby kijelzőn.
Negatívum: sokaknak már túl nagy és nehéz, nem bővíthető a memória, nem cserélhető az akksi, hiányzik az FM-rádió és az exponálógomb, melegedési hajlam, nincs ujjlenyomat szenzor és infravörös port, a notifikációs LED le van tiltva, hiányzik a többablakos üzemmód, nincs az egykezes használatot segítő funkció, cerkával nem kezelhető, a videófelvevő monó hangot rögzít, relatíve kis felbontású frontkamera, magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik