Média

Orbánnak elege van, Mészáros kezébe teheti a teljes fideszes médiabirodalmat

„El lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete."

Egy hónapig tartó augusztusi szabadsága előtt gigantikus médiaholding létrehozásáról döntött Orbán Viktor miniszterelnök — írja a 444.hu.

A portál értesülései szerint szeptembertől megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások a fidesz médiabirodalmában, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá.

A médiumok beolvasztását Jászai Gellért, a Mészáros Lőrinc tulajdonához tartozó Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global Nyrt. igazgatótanácsának tagja szervezi meg,. A lap szerint ez garancia arra is, hogy a holding végül Orbán Viktor közvetlen környezetében maradjon. Jászai tárgyal az egyes médiatulajdonosokkal, és készíti elő a szerződéseket az átadásokhoz.

Balra Liszkay Gábor. Fotó: Marjai János / 24.hu

Liszkay Gábor július utolsó napján, épp a Hír TV visszafoglalása előtt alapított céget Media Fundamentum Nonprofit Zrt. néven. A 444.hu szerint ez a holding lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.

  • A Media Fundamentum alá kerül be a Mediaworks, a frissen megszerzett Simicska-birodalom: a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga.
  • Beolvadhat a már most is Mészáros-tulajdonba tartozó Echo TV, a Karc FM rádió, és a ma még Vajna-közeliként működő Retro Rádió, ami a jövőben erősebb közéleti színezetet kaphat. Az ernyő alá kerülhet a most még Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Origo Zrt. is.
  • Az Andy Vajna féle tv2 sorsa azonban bizonytalan.
  • Egyedül Habony Árpád érdekeltségei, az ingyenes Lokál napilap, a Lokál Extra, és a 888 úszhatja meg a beolvadást, de erről még nincs végleges döntés.

A lap kérdésére egy, az ügyre rálátó forrás úgy fogalmazott, hogy Orbánnak elege van abból, hogy egyes strómanok és kijelölt tulajdonosok sajátjuknak tekintik, és önkényesen hordják szét a rájuk bízott vagyont. A kormányközeli cégvilág íratlan szabályai szerint ugyanis

el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél; ha stikában ezen felül is sápot szedsz, véged. A rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik