Média

Kiírták az ARC plakátpályázatot

A 18. ARC közérzeti plakátkiállítás pályázati felhívása
A 18. ARC közérzeti plakátkiállítás pályázati felhívása

Még februárban beszámoltunk róla, hogy bizonytalanná vált, hogy sor kerülhet-e idén ősszel az ARC plakátkiállításra Budapesten, mivel a Városliget Zrt. a Városliget jelenleg is zajló átépítése miatt helyhiányra hivatkozva arról tájékoztatta a szervezőket, hogy nem biztosítja az évek óta megszokott és népszerű helyszínt a szervező nonprofit kft. számára. (A plakátoknak eddig helyet adó Ötvenhatosok terén épp egy gödör állt februárban.)

A 17. ARC plakátkiállítás egyik pályázata. Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu
Veszélyben az ARC plakátkiállítás
Nem engedi az állami tulajdonú Városliget Zrt. az Ötvenhatosok terére, illetve a Városliget más részeire az idén már 18. alkalommal megrendezendő budapesti kiállítást. A szervezők egyelőre nem tudják, van-e politikai ok a döntés mögött.

Bár a rendezvény lebonyolításának helyszíne még most is kérdéses, a szervezők nemrégiben közzétették az idei, immáron 18. „közérzeti” pályázatuk felhívását, ami arra utal, hogy nem tettek le szándékukról, hogy valahol Budapesten ennek ellenére megrendezik a kiállítást az ősszel.

Ennek kapcsán Bakos Gábor, az ARC Nonprofit Kft. társtulajdonosa, a rendezvény és a pályázat szervezője a 24.hu érdeklődésére telefonon elmondta, hogy jelenleg is több helyszínről tárgyalnak a város különböző, szóba jöhető pontjait illetően. Hamarosan eldőlhet a kérdés, hogy végül hol lehet a kiállítás, bár nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a plakátok mérete miatt viszonylag nagy terület szükséges. Fontos az is, hogy jól észlelhető és könnyen megközelíthető helyszín legyen.

A pályázatra a pályaműveket a július 10-i határidőig várják. Bakos hozzátette, mivel idén már 18. alkalommal hirdetik meg a pályázatot, azaz az ARC nagykorúvá válik, a pályázatok javasolt témája kapcsán is nagykorúságot feltételeznek a pályázók és az érdeklődők részéről: a szervezők idén arra kérik a pályázókat, hogy unfakeljenek valamilyen témában. Fontos ugyanakkor, hogy az alkotói szabadság jegyében a felkínált témán kívül más ötlettel, témával is pályázni lehet, tehát a szervezők rugalmasak és egyáltalán nem ragaszkodnak ahhoz, hogy minden pályázat az unfake jegyében készüljön.

Hogy mit jelent az unfakelés? Azt szeretnék a pályázat kiírói, ha a pályázók valamilyen, a világban felfedezett hamisságot, illúziót lelepleznének az általuk tervezett plakátokon.

Olyan korban és világban élünk, amiben a minket körülvevő összetett valóságot megannyi álvalóság igyekszik elfedni. Ebben a folyamatban a vizualitás, a képek jelentősége is hatalmas. Az ARC idén is felelősségteljes, szabad és kreatív képkészítésre buzdítja a pályázatán résztvevőket. Így tervez teret és lehetőséget adni a személyes meglátásoknak, a már komoly hagyományokkal és látogatottsággal rendelkező 18. ARC közérzeti kiállításon, idén szeptemberben valahol Budapesten…

A pályázat felhívásával azokat igyekeznek megszólítani, akik ha az igazságot keresik, nem elégszenek meg a látszattal.

Ha keresed az igazságot, és nem elégszel meg a látszattal, ha érdekel, hogy mi mozgatja a világot, és nem elég, hogy tudod, hogy mozog, ha nem elég a fake, és bevilágítanál minden sötét sarokba, ha érdekel az igazság felfedezése, és van mondanivalód arról, hogy mi az, ami hamis és mi az, ami nem, nevezz be az idei ARC pályázatra, ötletelj és unfake-elj! Mutassuk meg együtt, hogy jobb szembenézni az igazsággal, mint hájdolni vagy kikövetni! Gyere és képezd le a valóságot szabadon!

A pályázattal kapcsolatos információk a facebook.com/arcmagazin és az arcmagazin.hu weboldalakon találhatók meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik