Média

Veszélyben az ARC plakátkiállítás

A 17. ARC plakátkiállítás egyik pályázata. Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu
A 17. ARC plakátkiállítás egyik pályázata. Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu

Nem engedi az állami tulajdonú Városliget Zrt. a budapesti Ötvenhatosok terére az idén már 18. alkalommal megrendezendő ARC közérzeti kiállítást. Ez abból a levélből derül ki, amelyet a főszervezők kaptak a Városliget Zrt.-től. A levelet cikkünk megjelenésével egy időben közzé is tették a plakátkiállítás közösségi oldalán. Az állami cég levelében a Városligetben zajló Liget Projekt építési munkálataival, egészen pontosan a Néprajzi Múzeum mélyépítésével indokolja, hogy idén nem tarthatják a szervezők a megszokott és a turisták által is látogatott helyszínen a népszerű kiállítást.

Az önök rendezvénye szempontjából ez utóbbi, a Néprajzi Múzeum új, különleges kaput formázó épületének munkálatai a lényegesek, hiszen ezek az Ötvenhatosok tere túlnyomó részét érintik, illetve még egy épületünk, a Dózsa György úti mélygarázs is fontos ebben a kérdésben. A felszíni parkolóhelyek kiváltására felépülő, 800 férőhelyes parkolóház a Néprajzi Múzeum jelenlegi munkaterületétől az Ajtósi Dürer sor irányában helyezkedik majd el, a tervek szerint kora nyártól elfoglalva az Ötvenhatosok terének azt a részét is, amelyre (…) ön is utalt levelében.

Máshol sincs hely a Ligetben

A Városliget Zrt. részéről hozzátették a levélben, hogy a Városliget többi, a cég által kezelt területét is áttekintették, de nem találtak a ligetben olyan területet, mely szerintük minden paraméterét tekintve alkalmas lenne a plakátkiállítás megtartására.

A fenti okok miatt, mivel számos helyen zajlanak és fognak zajlani a Liget Projekttel összefüggő és tőlünk független rekonstrukciós és építési munkálatok is, az idei évben nem áll módunkban befogadni a rendezvényt

– írja a vállalat, mely ezek után a levélben megragadta az alkalmat, hogy arról írjon, milyen nagyszerű lesz a Városliget a megújítás után.

A Városliget régen várt megújítása (…) egy fantasztikus, Európa és világ szinten is páratlan, család- és gyermekbarát közparkot és remekbeszabott múzeumépületek összességét fogja eredményezni.

A levél azzal zárul, hogy a cég reményei szerint néhány év múlva talán egy minden elemében megújult Városligetben sor kerülhet az az évi ARC kiállításra.

Nem először kerül bajba az ARC

A budapesti kulturális kínálat részévé vált ARC kiállítást és a kapcsolódó pályázatot 2000 óta szervezik meg. Az itt kiállított plakátok között évről-évre számos, az aktuális kormányt és a hozzájuk közel álló személyeket kifigurázó, és más közéleti jelentőségű plakátok is láthatók voltak. Részben ezzel is magyarázható, hogy a kiállítás az elmúlt néhány évben többször is bajba került, 2011-ben anyagi okok miatt el is maradt. 2013-ban Simicska Lajos plakátcége vonta meg a támogatást, miután az akkor még az Orbán-kormányhoz közelálló oligarchát bíráló plakátot tettek nyilvánossá. 2015-ben is anyagi gondokról lehetett hallani. 2017-ben más jellegű gondok adódtak: le kellett venni az egyik, Orbán Viktort rendőri intézkedés során megjelenítő plakátot, de nem politikai, hanem szerzői jogi okok miatt.

Bakos Gábor, aki Geszti Péter és Molnár Hédi reklámszakemberekkel közösen tulajdonolja az ARC Nonprofit Kft.-t, a 24.hu kérdésére, hogy szerinte nem politikai okok állnak-e a mostani területfoglalási probléma körül, azt mondta, ezt nem tudja megítélni.

Azt kell mondanom, hogy az elmúlt években – kisebb-nagyobb nehézségektől eltekintve – korrekt, hivatalos kapcsolatunk volt a Városliget Zrt. ügyintézőivel. Minden évben időben beadtuk az engedélykérelmünket a kezelésük alatt álló közterületre, amit aztán minden évben meg is adtak. A hivatalos viszonyon túl a következők jutnak eszembe. Három évvel ezelőtt – az akkor már az irodájuk előtt – épülő kiállításunkon felfedezték a Baán Lászlót megszólító nyilvános üzenetet, amit a zuglói polgármester, Karácsony Gergely tett közzé a „Zugló 80” kampány részeként, azonnal jelentkeztek és kérték a válasz lehetőségét. A rákövetkező évben még hirdetési felületet is vásároltak a kiállításon. Viszont azzal a jelenséggel is találkoztam az utolsó években, hogy még a kiállítás első napja előtt küldtek munkatársakat, akik végigfotózták a már kiragasztott plakátokat, különös figyelemmel a Liget-tematikára vonatkozó darabokat.

Közzétette: ARC – 2015. szeptember 24.

Az állam nem ad egy fillért sem

Bakos Gábor hozzátette, a rendezvény szponzorálása továbbra is nehéz kérdés, mivel Magyarország közéleti, politikai megosztottságában az esemény magas szabadságfokát sok cég és intézmény nem meri bevállalni. Állami támogatásnak pedig az utóbbi években esélye sem volt, amikor még pályáztak például a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA), akkor sem kaptak forrást, így most már el sem indulnak ezen, mert időfecsérlésnek tartják. Bakos hozzátette, az elmúlt években növekvő számú közönség kereste fel a helyszínt. Azok a profitorientált cégek, amelyek partnereik voltak, azt tapasztalhatták, hogy rendkívül hatékony ott megjelenni, hiszen a kiállítást az emberek önszántukból, érdeklődésből keresik fel, és akár több mint egy órát is eltöltenek a helyszínen.

Az idei kiállításra idén szeptemberben kerül sor, ha sikerül ehhez helyszínt találni. Bakos Gábor azt is elmondta, ha netán nem lenne ilyen terület, akkor majd megoldják kreatívan és másképp. A 18. ARC közérzeti pályázat és kiállítás anyagi háttere éppen hogy biztosított, így sok, előre nem látható költéssel már nem bővülhet. Többek között a kormányzat által démonizált Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány is az esemény mellé állt.

A 100 hektár (1 km²) területű Városliget átépítését még 2013-ban rendelte el az Országgyűlés. Az átépítés a közvélemény és a szakmai szervezetek egy részében heves tiltakozást váltott ki, több demonstrációra is sor került, ennek ellenére az építkezések a liget egyes területein elkezdődtek. A teljes átépítés hivatalosan megjelölt várható befejezési időpontja 2019.

Az idei évi rendezvénnyel kapcsolatos további fejleményekig nézegessen plakátokat a tavalyi kiállításról.

Elegem van a plakátokból! - megnyílt az ARC
Mindenki érintett, mindenkinek van véleménye, a téma mi magunk vagyunk. Újra plakátkiállítás az Ötvenhatosok terén.

A Városliget Zrt. reakciója

Kedden délután a Városliget Zrt. is megszólalt az ARC kiállítás bonyodalmai miatt. Azt írják, döntéseikben soha nem játszik szerepet politikai ok, és a cég a legnagyobb igyekezete ellenére sem bocsáthatna a kiállítás rendelkezésére egy elhatárolt építési területet, ahol egyébként számos munkagép dolgozik egy több méter mély munkagödörben.

Kiemelt kép: A 17. ARC közérzeti kiállítás egyik pályázata. Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik