Média

Megszólalt a Városliget Zrt. az ARC kiállítás bonyodalmai kapcsán

Az Ötvenhatosok tere 2018 februárjában. Fotó: városliget Zrt.
Az Ötvenhatosok tere 2018 februárjában. Fotó: városliget Zrt.

Mint arról kedd reggel beszámoltunk, veszélybe került az ARC plakátkiállítás megrendezése, mivel a megszokott fővárosi helyszínre, az Ötvenhatosok terére, illetve a Városliget más területeire idén hiába kért az ARC Nonprofit Kft. az állami Városliget Zrt.-től a Liget Budapest projekt lebonyolítójától – területfoglalási engedélyt. A Városliget Zrt.-nek a kiállítás szervezőinek küldött leveléről is részletesen beszámoltunk, melyben a cég azt írta, hogy a Ligetben és a Dózsa György úton zajló építési munkálatok miatt nem tudják biztosítani a helyszínt. Megírtuk azt is, hogy Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója portálunk kérdésére úgy nyilatkozott, egyelőre nem tudja, meghúzódhat-e politikai ok a döntés mögött, mivel az elmúlt években, bár voltak kisebb-nagyobb nehézségek, korrekt, hivatalos kapcsolatuk volt a Városliget Zrt. ügyintézőivel, akik minden évben megadták a kezelésük alatt álló közterületre az engedélyt.

A 17. ARC plakátkiállítás egyik pályázata. Fotó: Karancsi Rudolf, 24.hu
Veszélyben az ARC plakátkiállítás
Nem engedi az állami tulajdonú Városliget Zrt. az Ötvenhatosok terére, illetve a Városliget más részeire az idén már 18. alkalommal megrendezendő budapesti kiállítást. A szervezők egyelőre nem tudják, van-e politikai ok a döntés mögött.

Az állami cég kedden délután szerkesztőségünknek küldött levélben reagált a megjelentekre. A Városliget Zrt. közölte, visszautasítja a feltételezést, hogy politikai indokok alapján utasította volna el a szervezők kérelmét.

A Városliget Zrt. a legnagyobb igyekezete ellenére sem bocsáthatna a kiállítás rendelkezésére egy elhatárolt építési területet, ahol egyébként számos munkagép dolgozik egy több méter mély munkagödörben

– írják. Egy fényképet is csatoltak, ahol az ARC kiállítás szokásos helyszíne látható, a mai állapotoknak megfelelően.

Közölték: a Városliget Zrt., amióta a park vagyonkezelési feladatait ellátja, minden egyes évben helyszínt biztosított az évente megrendezett ARC kiállítások számára, a közönség által megszokott, Ötvenhatosok terén található területen, és az engedélyek kiadása során soha nem mérlegelték a rendezvény várható politikai tartalmát, annak ellenére sem, hogy ott számos alkalommal szerepelt a Liget Budapest Projekt ellenében véleményt formáló üzenet. Megismétlik azt a reggeli cikkünkben már részletesen ismertetett körülményt, hogy tavaly decemberben megkezdődtek az új Néprajzi Múzeum kivitelezési munkálatai, illetve ennek szomszédságában várhatóan tavasszal elindulnak a Dózsa György úti mélygarázs építkezései, és a Városliget Zrt. levele szerint ezek a kivitelezési munkálatok jelentősen érintik az Ötvenhatosok terének azon részét, ahol az ARC kiállításokat szokták rendezni.

A levélben ezután azt ígérik, hogy ha befejeződnek az új Néprajzi Múzeum munkálatai, nem lesz akadálya, hogy a megszokott helyszínen ismét megrendezzék a kiállítást a szervezők.

Bízunk benne, hogy a rövid átmeneti időszakra sikerül alternatív helyszínt találniuk.

Az ARC kiállítás szervezői egyébként jelenleg azon dolgoznak, hogy idén szeptemberig valahogy új helyszínt találjanak. A kapcsolódó pályázatot pedig mindenképp megszervezik.

Kiemelt kép: Az Ötvenhatosok tere 2018 februárjában. Fotó: Városliget Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik