Média

Indul a megszűnt Magyar Nemzet munkatársainak lapja

Magyar Hang címmel már a jövő héten megjelenik az április 11-én megszűnt Magyar Nemzet egykori stábjából verbuválódott csapat új újságja – értesült a 24.hu. Információnkat a lapról a zoom.hu-nak is nyilatkozó György Zsombor, a bezárt Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettese, az induló Magyar Hang leendő főszerkesztője is megerősítette. A főszerkesztő elmondta: a Magyar Hang május 8-án, kedden jelenik meg először, 0. számként. Ez még szamizdatjellegű kiadvány lesz. A lap péntekenként jelenik majd meg, az első hivatalos száma május 18-án kerül az újságárusokhoz.

A május 8-i számot főleg Budapest belvárosában, utcán terjesztik majd, de megpróbálják vidékre is eljuttatni, ahogy lehetőségeik ezt engedik. A terv egyébként az, hogy az első hivatalos számtól kezdve már hagyományos postai terjesztésben is árulni fogják a lapot, erről megállapodást is kötöttek a Magyar Postával.

A Magyar Hang hetilap lesz, ezért a Magyar Nemzet napilap egykori stábjából 20-25 embert vesznek át. Több ismert név is a csapat tagja lesz. Az induló lap terjedelme 24 oldal lesz, megjelenése egyébként inkább napilapos formátumra hasonlít majd.

Nulláról építik az előfizetői adatbázist

Arra, hogy akkor most teljesen nulláról kezdenek-e felépíteni egy előfizetői adatbázist, vagy esetleg megkapták-e azt Simicska Lajostól, a megszűnt Magyar Nemzet tulajdonosától, György Zsombor azt felelte, teljesen nulláról kell kezdeniük az építkezést, semmiféle jogfolytonosság nincs a Magyar Nemzet és az induló Magyar Hang között. Hozzátette:

a Magyar Nemzet szombati lapszámának szellemiségét tovább szeretnénk vinni, ezt az is segíti, hogy valamennyi munkatárs mostanáig a Nemzetnél dolgozott.

György Zsombor arra, hogy van-e mögöttük valaki, aki anyagilag is támogatja a megjelenést, illetve hogyan jön össze az induláshoz szükséges tőke, azt mondta:

Nincs senki mögöttünk. A nyomdaszámlát összekalapoztuk a múltkor a szamizdatra, amivel ki is jöttünk, sőt megmaradt 425 ezer forint is, amelyet jótékonysági célra, a pécsi Dóri háznak adtunk, ahol beteg gyerekeknek nyújtanak segítséget. A pénzt a napokban adta át pécsi tudósítónk, Babos Attila. Most is közösségi finanszírozásban, azaz abban bízunk, hogy sikerül annyi előfizetőt szereznünk, hogy működtethessük a lapot.

A főszerkesztő arra, hogy nem gondolkodtak-e el azon, amit Milkovics Pál csehországi médiavállalkozó nyilatkozott portálunknak, vagyis hogy a lapot inkább ingyenesen kellene terjeszteni, és az így megnövekvő nagyobb példányszám már a hirdetők figyelmét is jobban felkelthetné, azt mondta, ő és csapata ezt nem tartotta reálisnak a jelen hazai médiapiaci körülmények között.

György Zsombor azt is mondta portálunknak, hogy bár lesz online weboldaluk is, induláskor főleg a nyomtatott hetilapon lesz a fókusz.

Mivel Simicska nem adja neki a Magyar Nemzetet, lehet, hogy indít egy új újságot
Milkovics Pál, a Csehországban már több tévécsatornával rendelkező és hamarosan magyar tévécsatornákat indító S&P Broadcasting tulajdonosa ingyenes magyarországi sajtótermék elindítását fontolgatja. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik