Média

Megbüntetik a Tilos Rádiót

Tilos Rádió
Tilos Rádió

Megbírságolja az NMHH Médiatanácsa a Tilos Rádiót, mivel a grémium szerint februárban az egyik műsorhéten a közösségi rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, közszolgálati, hír- és helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltnál, valamint 79 alkalommal társadalmi célú reklám helyett jótékonysági felhívásként kérte a maga számára a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását.

A Médiatanács a történtek miatt 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára.

A Médiatanács legutóbb idén január végén bírságolta meg ugyanezt a rádiót, akkor 50 ezer forintra, arra hivatkozva, hogy a rádió a tavaly november 26-i Kelta karó című műsorát a 16-os korhatári kategória helyett korhatárra tekintet nélkül meghallgatható kategóriába sorolta, és a besorolásnak nem megfelelő, kora délutáni idősávban tette közzé.

A grémium heti összefoglalója emlékeztet rá, hogy idén ez már a negyedik olyan médiaszolgáltató, amely a hatósági vizsgálatok alapján eltért a szerződésében rögzített vállalásaitól, és emiatt bírságot kapott.

Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Egyetlen pályázóval is folytatódik az országos kereskedelmi rádiós pályázat

A médiahatóság egyúttal a mai napon megerősítette a 24.hu szerdai cikkében megjelenteket, hogy folytatják az országos kereskedelmi rádiós pályázatot, a felfüggesztés, amelyről még március elején határozott, ugyanis a grémium szerint mostanra okafogyottá vált. A pályázaton a mindössze két pályázóból végül egyedüliként a Hold Reklám Kft. maradt bent, miután a Médiatanács a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t kizárta formai hibákra hivatkozva. (A Hold Reklám Kft. Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal és Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármesterrel, az MKB Bank tulajdonosával is összefüggésbe hozható.)  Korábban egyébként az Advenio Zrt. több pert is indított a Médiatanács ellen a folyamatban lévő pályázattal kapcsolatban, és ezek közül több a mai napig is folyamatban van.

rádió
Kormányközelbe mehet a Class FM frekvenciája
Az Andy Vajna és Mészáros Lőrinccel összefüggésbe hozható Hold Reklám Kft. a Médiatanács eheti döntésével ismét közelebb kerül az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvencia megszerzéséhez.

A Médiatanács eheti ülését követően bejelentette azt is, hogy a Magyar Média Mecenatúra Program kifejezetten online közszolgálati médiatartalmak létrejöttét támogató, tavaly meghirdetett Neumann János-pályázatának harmadik fordulójában öt hazai és egy határon túli alkotónak összesen hatmillió forintot ítélt oda. Két hazai alkotás, a Gyógyító gyógyvizeink és a Tiltott kastélyok dokumentumsorozat ötödik epizódja, Keresdi Bethlenek címmel a Magyar Idők online felületén lesz látható. További két ismeretterjesztő kisfilmsorozatot – a Budapesti Bauhaus séták és a Márffy Ödön 140 – az Echo TV, míg a Hétköznapi hősök című portrésorozat új részeit a Bonum TV online felületein lehet majd látni. A határon túli pályázó Erdélyi életutak című sorozata a karpatpress.hu oldalon lesz majd elérhető.

A testület arról is döntött, hogy az idén októberben immár 18. alkalommal esedékes Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén egy-egymillió forinttal támogatja a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának megsegítéséért járó Sárga Csikó díjának, illetve a Fillmgalopp néven ismert fődíjának nyertesét. A Filmtett Egyesület által szervezett szemle hiánypótló célkitűzése a magyar mozgóképes kultúra népszerűsítése a keleti határainkon túl.

Haszon Magazin
Kormányközelbe kerültek a Haszon Magazin reklámfelületei
Krskó Tibor kormányközeli vállalkozó cége értékesíti ezentúl a 12 ezer példányban nyomott és 5-6 ezer példányban fogyó üzleti magazin reklámfelületeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik