Média
SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RTW7DIBCF95V6B4u1LTnGcUKvEnUxhrE7CjEV4FRV5LuXH1tiXbHhfcODecPr/a2q2AiOJPuoXlEFTVqvzlvwZJaA23rnqMgbS6AjjGxLFeY8+NWhi1fsSILHOZzNcPcf79yyro5CKgZHKDFWF8ytY2IH2up/O/Pm84gCMy7yNzVcBLGoEXKQWz7K7j8e7aOM9iSFptCwKjJFyqeRoKOBFzd/W5K0zIXN+C+05cTCyM2jAIvxqZM9GFNhpFGeeFiiG4araLngfcfZ8Q1G3kmVvZKKDjGdR45D1wyCX5q+nboGEKG5qvHSojxBf57CpLY/5FTPzQ4CAAA=

Büntetést kapott a Tilos Rádió

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 01. 25. 16:14

Korábban a témában:

A Médiatanács eheti ülésén 50 ezer forint bírságot szabott ki a budapesti Tilos Rádió médiaszolgáltatójára.  A döntést a testület azzal magyarázza, hogy a rádió a tavaly november 26-i Kelta karó című műsorát – helytelenül – 16-os korhatári kategória helyett korhatárra tekintet nélkül meghallgatható kategóriába sorolta, és a besorolásnak nem megfelelő, kora délutáni idősávban tette közzé. Az eljárást egy állampolgári bejelentés nyomán indították a rádió ellen, melynek műsorában a Földalatti nyár című kortárs műből olvasott fel részleteket a szerző, amelyben a felnőtt szereplő alkoholt, majd másnaposságára gyógyszert fogyaszt, dohányzik és szexuális tartalmú párbeszédbe keveredik – sokszor trágár szövegkörnyezetben. A Médiatanács közölte, a korhatáros tartalom problematikus idősávban történő közzétételét maga a médiaszolgáltató is elismerte a hatósági eljárás során tett nyilatkozatában. A grémium azt hangsúlyozza, az eljárás tárgya nem a kortárs irodalmi regény megítélése volt, tehát az eljárásban nem önmagában a művet, hanem a műsorszám közzétételi időpontját tartották jogsértőnek.

A testület egy másik médiaszolgáltatóra is bírságot rótt ki. 40 ezer forintot kell fizetnie az ugyancsak fővárosi Fix Tv médiaszolgáltatónak. Az indok: egy tavaly októberi műsorhetében a csatorna napi műsorideje, az általa közzétett közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsorszáma kevesebb volt az általa vállaltaknál.

A testület ezenkívül arról is határozott, hogy a PluszRádió Nonprofit Kft. kérelmére öt évre, 2023. április 20-ig megújítja a Győr 100,1 MHz frekvenciakörzetben hallható Győr Plusz Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A rádiónak egyébként az Oxygen Group Kft. a tulajdonosa, annak pedig Láday Lóránt Tamás és a Széchenyi Tőkebefektetési Alap.

Budapest, 2016. november 20.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miss Universe Hungary döntőjének közvetítése előtt a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Pénz kapnak a filmesek

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy a Magyar Média Mecenatúra Programjában tíz filmterv számára 81,6 millió forintot meghaladó támogatást ítélt oda az ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására kiírt Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában. Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről. Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos életútjáról, és Hajdú Károlyról, a magyar repülőgép-restaurálás megteremtőjéről.

A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás. A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők. Ismeretterjesztő mozgókép készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére. A tíz, kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli díjazott is szerepel, aki a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről forgat filmet. A testület döntött arról is, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen kétmillió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit. A szervezők március 25-ig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.