Média

Büntetést kapott a Tilos Rádió

rádió
rádió

A Médiatanács eheti ülésén 50 ezer forint bírságot szabott ki a budapesti Tilos Rádió médiaszolgáltatójára.  A döntést a testület azzal magyarázza, hogy a rádió a tavaly november 26-i Kelta karó című műsorát – helytelenül – 16-os korhatári kategória helyett korhatárra tekintet nélkül meghallgatható kategóriába sorolta, és a besorolásnak nem megfelelő, kora délutáni idősávban tette közzé. Az eljárást egy állampolgári bejelentés nyomán indították a rádió ellen, melynek műsorában a Földalatti nyár című kortárs műből olvasott fel részleteket a szerző, amelyben a felnőtt szereplő alkoholt, majd másnaposságára gyógyszert fogyaszt, dohányzik és szexuális tartalmú párbeszédbe keveredik – sokszor trágár szövegkörnyezetben. A Médiatanács közölte, a korhatáros tartalom problematikus idősávban történő közzétételét maga a médiaszolgáltató is elismerte a hatósági eljárás során tett nyilatkozatában. A grémium azt hangsúlyozza, az eljárás tárgya nem a kortárs irodalmi regény megítélése volt, tehát az eljárásban nem önmagában a művet, hanem a műsorszám közzétételi időpontját tartották jogsértőnek.

A testület egy másik médiaszolgáltatóra is bírságot rótt ki. 40 ezer forintot kell fizetnie az ugyancsak fővárosi Fix Tv médiaszolgáltatónak. Az indok: egy tavaly októberi műsorhetében a csatorna napi műsorideje, az általa közzétett közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és saját készítésű műsorszáma kevesebb volt az általa vállaltaknál.

A testület ezenkívül arról is határozott, hogy a PluszRádió Nonprofit Kft. kérelmére öt évre, 2023. április 20-ig megújítja a Győr 100,1 MHz frekvenciakörzetben hallható Győr Plusz Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A rádiónak egyébként az Oxygen Group Kft. a tulajdonosa, annak pedig Láday Lóránt Tamás és a Széchenyi Tőkebefektetési Alap.

Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

Pénz kapnak a filmesek

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy a Magyar Média Mecenatúra Programjában tíz filmterv számára 81,6 millió forintot meghaladó támogatást ítélt oda az ismeretterjesztő filmek gyártásának támogatására kiírt Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában. Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről. Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos életútjáról, és Hajdú Károlyról, a magyar repülőgép-restaurálás megteremtőjéről.

A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás. A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők. Ismeretterjesztő mozgókép készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére. A tíz, kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli díjazott is szerepel, aki a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről forgat filmet. A testület döntött arról is, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen kétmillió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit. A szervezők március 25-ig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik