Pert nyert a Médiatanács a Class FM ellen, de sokra nem megy vele a testület

A Class FM üzemeltetője ellen ítélkezett a bíróság a folyamatban lévő országos kereskedelmi rádiós pályázat miatti egyik perben. Ez azonban még csak a pályázók nyilvántartásba vételére irányuló per volt, és valószínűleg mód van még felülvizsgálatra.
Kapcsolódó cikkek

A bíróság minden tekintetben az NMHH Médiatanácsnak adott igazat az Advenio Zrt. (a Class FM üzemeltetője) által indít eljárásokban, amelyekben a vállalkozás az országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási pályázaton a pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadását, illetve a másik pályázó – a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. – pályázati nyilvántartásba vételét kifogásolta, közölte a grémium pénteken. (A Hold Reklám Andy Vajna filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatával partnerségben működtet helyi rádiókat, vezetője pedig Bakai Mátyás, Vajna barátja, a Rádió 1 volt társügyvezetője.)

A tájékoztatás arra nem tért ki, hogy jogerős bírósági döntésről van-e szó, de feltehetőleg nem, ugyanis az Advenio Zrt.-nek valószínűleg még lehetősége van a Kúriához felülvizsgálati kérelmet benyújtani. Kerestük az NMHH-t is, de csak később tudják megválaszolni a kérdést.Az Advenio Zrt.-t is felhívtuk, de annyira friss a hír, hogy ők is tőlünk értesültek a Médiatanács állítólagos győzelméről, így tájékoztatást csak később tudnak csak adni.

A Médiatanács közleményében mindenesetre azt írja:

Az Advenio Zrt. pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadása tárgyában indított eljárásban a bíróság megerősítette, hogy a Médiatanács helyesen értelmezte az alaki érvényességi követelmények között az üzleti terv benyújtásához szükséges képlet hibamentes alkalmazására vonatkozó előírást, és azt is rögzítette, hogy a Médiatanács a törvényi határidőket betartotta. A Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. nyilvántartásba vételével kapcsolatos bírósági végzés pedig kimondta, hogy a pályázati nyilvántartásba vétel külön nem támadható, mert az egy olyan eljárási aktus, amely a majdani pályázati döntés meghozatalát előzi meg, azt szolgálja. A törvényi szabályozás pedig egyértelműen rendelkezik arról, hogy mely döntésekkel szemben van helye jogorvoslatnak, és a pályázati nyilvántartásba vétel nem tartozik ezek közé.

Az Advenio Zrt.-nek egyébként most is számos pere van folyamatban a Médiatanács ellen, többek között az az eljárás sem ért még véget, mely arra vonatkozott, hogy a Médiatanács elnémította a Class FM-et, Magyarország egyetlen országos vételkörzetű kereskedelmi rádióját 2016-ban. Magyarországon azóta nem működik országos kereskedelmi adó az FM hullámsávon. Országos vételkörzettel kizárólag állami rádiók foghatók. Gőzerővel terjeszkedik ezenkívül Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, aki már több mint 30 rádiós frekvencián juttatja el a tulajdonában lévő Rádió 1 műsorait a hallgatósághoz.

A Médiatanács eheti ülésén egyébként Mészáros Lőrinc 80 ezer forint összegű bírsággal megúszott egy jogsértést, és eldöntötték, három helyi rádiós pályázatot is kiírnak.

Frissítünk!

A Médiatanács cikkünk után 12 nappal azt a választ adta, hogy a bíróság döntése ugyan jogerős, de ellene felülvizsgálati döntés nyújtható be a Kúriára. A testület mindenesetre most folytatja a pályázatot, tehát a pályázat korábbi felfüggesztését feloldja. Így a kormányközeli Hold Reklám Kft. igencsak közel került a frekvencia megszerzéséhez, hiszen már csak ők vannak „versenyben.”

Mészáros Lőrinc bírságot kapott
A milliárdos felcsúti polgármester által tavaly bekebelezett Gong Rádiót ugyanakkor az összeg még aligha fogja megrengetni. A Médiatanács egyébként három rádiós pályázatot is meghirdet.