Média

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

A Piramis gameshow díszlete
A Piramis gameshow díszlete
A TV2-n futó vetélkedő szerint Szijjártó Péter sportja, a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett kispályás labdarúgás nem foci, illetve Hevesi Tamás már abbahagyta az éneklést.

Ismét nem teljesen egzakt kérdés csúszott a TV2-n futó, Stohl András vezette vetélkedőbe hétfőn. Azt kérdezték A Piramis játékosaitól: Ki az a személy, aki énekes és futballedző is volt korábban?

A két választható lehetőség Bunyós Pityu, a másik Hevesi Tamás volt.

Ki az a személy, aki énekes és futballedző is volt korábban?
Ki az a személy, aki énekes és futballedző is volt korábban?

A vetélkedő kérdéseinek összeállítói Hevesi Tamást várták jó válaszként, és a játékosok is ezt jelölték meg. Csakhogy a kérdés megfogalmazásával két probléma is van. Az egyik, hogy Hevesi Tamás jelenleg is énekel – tavaly decemberben épp a TV2-nél lépett fel Horváth Csengével – illetve Hevesi szereplője a Sztárban sztár meg egy kicsiben című műsornak. Így a múltidő nem stimmel.

A másik probléma a kérdéssel az, hogy mint az adás után több forrásból is meggyőződtünk róla, Hevesi jelenleg is edzőként dolgozik, méghozzá a diabéteszes teremfoci-válogatottnál van. Így a kérdésbe becsempészett, a múltidőre utaló „volt”, illetve „korábban” szócska duplán is megtévesztő, még ha a vetélkedőbe bejutott játékosokat szerencséjükre ez azért annyira nem zavarta össze, hogy emiatt rossz választ jelöljenek meg a két alternatíva közül.

Persze az is lehet, hogy a sokáig Szijjártó Péter külügyminiszter által is űzött teremfoci fajtát, azaz a futsalt a TV2-nél nem tekintik futballnak (szemben az MTI-vel, a Nemzeti Sporttal és a Sport365-tel), és azért használtak múltidőt a kérdésben. Ennek azonban ellentmond, hogy a futsalbajnokságokat a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szervezi, az edzőket az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) akkreditálja és a futsalt kispályás labdarúgásként is emlegetik. De még ha el is fogadjuk a TV2 vélt logikáját, hogy a kispályás labdarúgás nem futball, az éneklési tevékenységről múltidőben beszélni akkor is megtévesztő.

A kérdés így lett volna pontos:

Ki az az énekes, akit futballedzőként is ismerhetünk?

Sok a probléma A Piramissal

Hétfőn több példát is említve már beszámoltunk róla, hogy elég sok probléma van A Piramisban szereplő kérdésekkel. Sporttörténeti, gazdasági, földrajzi, zenei kérdések is csúsztak már félre, holott a tét több millió forint, vagyis a játékosok sokat veszíthetnek. Emellett az adások között előfordult témabeli ismétlődés, és az is, hogy a kérdésben szereplő kérdőszócska elárulta a megoldást. Bár más vetélkedőkbe is becsúszik egy-egy furcsaság, évadonként legfeljebb egyet tartanak elfogadhatónak. A tavaly december 27-én indult A Piramis esetében viszont már ennek többszörösénél járunk.

A Piramis gameshow díszlete
Hemzseg a hibáktól A Piramis
A TV2-n futó gameshow játékosai milliókat veszíthetnek a rengeteg trehányul összerakott kvízkérdés miatt. Mutatunk pár érdekes példát.

A golyókon múlott, hogy a kérdésekből nem lett balhé

A nem túl profin összeállított kérdéseken egyelőre egyetlen játékos továbbjutása sem múlott, de olyan már előfordult, hogy ez majdnem bekövetkezett, csak épp a golyók úgy estek le, hogy a játékos pár amúgy is kiesett, a TV2 tehát csak a szerencséjének köszönhette, hogy nem kerekedett nagyobb botrány a trehány kérdésszerkesztői munkából.

Az adásba bekerülő pontatlan kérdéseket egyébként utólag meglehetősen nehéz lenne korrigálni, hiszen az adásokat előre felvették, és olyannyira előredolgozik a stáb, hogy már azt is bejelentették, hogy február 12-én megállás nélkül megy tovább a műsor, immáron a következő évaddal.

A Piramis gameshow díszlete
Megállás nélkül megy tovább a Piramis
Kevesebb mint egy hónap múlva érkezik a második széria a TV2-n látható gameshowból.

Egyébként épp ma derült ki, hogy A Fal című vetélkedő mikortól lesz újra képernyőn. Ez az a vetélkedő Sebestyén Balázs műsorvezetésével, amiből néhány, premier előtti részt már leadott az RTL Klub.

A Fal
Kiderült, mikor tér vissza A Fal az RTL Klubra
Napi műsorként lesz képernyőn A Fal című gameshow az RTL Klubon a következő hónaptól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik