Kultúra

A TV2 tényleg megcsinálta az RTL Klub vetélkedőjét Stohl Andrással

Komolyan ezért a labdás, piramisos, falas játékért ment a harc? Mondjuk úgy, hogy nem a legizgalmasabb vetélkedő sem az RTL Klub büszkén vásárolt LeBron James-féle verziója, sem a TV2 december 27-én debütált Piramisa. De mielőtt belemennénk, hogy milyen volt a műsor, csak gyorsan vegyük át, hogy is volt ez az adok-kapok a két csatorna között.

  • Szeptember végén kiderült, hogy az RTL Klub új műsorral jelentkezik, amit Sebestyén Balázs vezet majd, A Fal egy amerikai licenc, a műsor gyártója és producere többek között az NBA egyik játékosa, LeBron James.
  • Kevesebb mint egy hónappal később a 24.hu-nak az RTL programigazgatója, Kolosi Péter megerősítette, hogy száz százalékig biztos abban, hogy a TV2 A Falhoz kísértetiesen hasonló formátumra készül, azt is megmondta, hogy Stohl András lesz a házigazda.
  • Az RTL Klub nem várt a magyarországi stúdió elkészültéig, felvették Milánóban az első részt, és le is adták november végén.
  • A TV2 válaszában elmondta, hogy örülnek, hogy valódi konkurenciának látja őket az RTL Klub, és azért ne higgye már senki, hogy olyan egyedülálló formátum A Fal, ezenkívül felhívták a csatorna figyelmét a korábbi másolásokra.
  • Kolosi Péter a nekünk adott interjúban elismerte, hogy igen, ez velük is előfordult egyszer a Való Világ esetében, de többször nem, a TV2 viszont rendszeresen megcsinálta, hogy innen-onnan vette az ötleteit.
  • Egyre durvább médiaháború alakult ki a két konkurens között, és bár A Fal második adása is lement, erről rengetegen lemaradtak, és nem véletlenül.
  • A TV2 december 27-én elindította A Piramis című vetélkedőjét, és tényleg Stohl András lett a műsorvezető.

El is értünk a jelenhez, most már el tudjuk dönteni, hogy mennyire érte meg az RTL Klubnak előrehozni mindent, és elrohanni Olaszországig a bemutató adások felvételéért. Ha úgy vesszük, abszolút, elvégre tök ugyanolyan a A Fal és A Piramis. Rendben, vannak apróbb változtatások, a Big Brother sem Való Világ, de ettől még az alap megegyezik, és Kolosinak igaza volt, amikor azt mondta, hogy hiába az eredeti verzió, ha előbb megy le a másolat. Szóval ebből a szempontból megérte az RTL Klubnak mindent egy lapra feltenni.

AZ RTL Klub műsora, A Fal. Fotó: RTL Klub

Mind a két műsornál a labda és egy jókora LED-es fal áll a középpontban, annyi a különbség, hogy a TV2-é piramis alakú, az RTL Klubnál meg egy megskalpolt ház épült a parabola váz alatt. A legvonzóbb tulajdonsága mindkét vetélkedőnek, hogy óriási nyereményeket lehet hazavinni, amiből a végén úgyis maximum pár millió, esetleg tízmillió marad. Szerencse is kell A Falhoz és A Piramishoz a helyes válaszok mellett, a fal tetejéről, egy akadálypályán a mélybe zuhanó labdák döntenek a pénzösszegről, azért drukkolnak, sőt, könyörögnek a játékosok, hogy minél több pénzt jelölő rubrikában landoljon a golyó.

Vannak azonban olyan részek, amikor a labda nem hozzáad az addig gondosan gyűjtögetett összeghez, hanem levon belőle, ilyenkor meg azért lehet izgulni, hogy a 10-50 ezer forintosba essen a labda. Aztán egy adott ponton a játékospár különválik, és az egyikük egy elszigetelt szobában válaszolgat egyedül a kérdésekre, a másik meg labdákat irányít, és kezeli a pénzt. A játék végén pedig érkezik egy ajánlat, amit az a versenyző kap, aki mit sem tud a megszerzett összegről, és a helyes válaszokról, vagy bízik magában és a társában, és nem fogadja el a jobb esetben kevesebb pénzt, vagy a biztosra megy, és hazaviszi a felajánlott milliókat.

AZ RTL Klub műsora, A Fal. Fotó: RTL Klub

Na, dióhéjban ennyi, ez egy olyan általános szabályleírás, ami mind a két vetélkedőre, A Piramisra és A Falra is igaz. Persze ha jobban megnézzük, akkor apróbb különbségek akadnak a kettő között: mint például, hogy a TV2-nél először két játékos pár kezd, közülük dől el, hogy kik mehetnek a nagy nyereményért, aztán a pár nem maga dönti el, hogy ki válaszol egyedül a szeparált bódéban, hanem Stohl András diktálja a labdát felülről, ami kisorolja a két név közül az egyiket. Ja, és az ajánlat is piramis formában érkezik.

Ezen felül már őszintén kit érdekel, hogy a körökön belül milyen apróságokban tér el az RTL Klub és a TV2, egy és ugyanazt a műsort nézhetjük, csak éppen az egyiket Sebestyén Balázzsal, a másikat meg Stohl Andrással 

– aki legutoljára történetesen a Való Világot vezette az RTL-en még 2010-ben, ha a Sztárban Sztáros zsűrizését nem számítjuk.

A TV2 műsora, A Piramis. Fotó: TV2

A stúdió persze mindegyikben nagyvonalú, sőt azt kell mondjam, hogy a TV2-é még jobban is sikerült, egyértelműen vidámabb és színesebb. Kevesebb a kék, amitől nem annyira szigorú és fagyott a hangulat, mintha A leggyengébb láncszemet néznénk vissza Máté Krisztával, de ehhez azért tegyük hozzá, hogy az RTL-nek nem volt túl nagy mozgástere. Egy fix licencet vásároltak, és nem a saját stúdiójukban, hanem Milánóban forgattak, szóval majd az itthoni adásoknál meglátjuk.

Igazából ennyi a falas játékok kulcsa, nincs nagy gondolat és új ötlet, LeBron Jamesék annak idején valahogy leragadhattak a kvízműsoros csatornán egy éjszakára, összeollóztak valamit, és újracsomagolták. A látvány viszi el a show-t, annál nagyobb izgalomra senki ne számítson, hogy a labda egyre csak zuhan, maximum néha megdobban a szívünk, ha éppen jókor esik a 2 millió forintos rubrikába. A nagy kérdésre viszont majd hétfőn kaphatunk választ, azaz, hogy bejött-e a TV2-nek a másolás, vagy az RTL Klub okosan keverte a kártyáit, és hozta előre A Falat.

A TV2 műsora, A Piramis. Fotó: TV2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik