Média

Nevet vált a TV2 védjegybitorló csatornája

A Chili TV jelenlegi logója
A Chili TV jelenlegi logója

A TV2 Média Csoport péntek este bejelentette, hogy – az előzetes híreknek megfelelően – LiChi TV-re kereszteli át gasztrocsatornáját, a Chili TV-t. A névváltásra 2018. első napján kerül sor.

Bár nem említik az okot, és csak azt hangsúlyozzák, hogy a műsorok a névváltás után is változatlanok maradnak, a névváltásra azért került sor, mert mint arról a 24.hu még december közepén elsőként beszámolt, jogerősen is elvesztette Andy Vajna tévétársasága a konkurens TV Paprikát működtető AMC Networks médiavállalat által indított indított pert. A bíróság szerint ugyanis azzal, hogy a TV2 csoport 2016. szeptember 26. napjától a „CHILI TV” szóösszetételt használja, illetve azt a „chilitv.tv” domain név alatt elérhető honlapján e szolgáltatást reklámozza, megsértette az AMC nemzeti és európai uniós védjegyét, mivel az túlságosan hasonlít a TV Paprika megnevezésére.

Chili = Paprika

A két tévétársaság közötti háború nem sokkal azután indult tavaly, hogy Vajna új csatornája e név alatt kezdte meg a sugárzást.  A per során az AMC egy ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatást nyújtott be a bírósághoz, és ebben a kérdezőbiztosok azon nyitott kérdésére, hogy „Ön szerint mi a chili?”, a válaszadók 95 százaléka a saját szavaikkal megfogalmazott válaszaikban a paprikát említették. A bíróság szerint ez is alátámasztja, hogy a chili és a paprika szó összetéveszthető, ezzel pedig megvalósul az AMC védjegyoltalmának megsértése.

Korábban az AMC-t a perben képviselő, védjegyügyekre specializálódott Árva Ügyvédi Iroda vezetője, Árva Katalin ügyvéd a 24.hu-nak azt mondta, elismerés illeti a bíróságot, amiért sikerült 13 hónap alatt jogerős ítéletig eljutni, a bíróság pedig részletesen alátámasztott indoklással látta el ítéletét, hogy miért követett el jogsértést az alperes TV2. Az ügyvéd korábban végrehajtást is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a TV2 nem hajtja végre a bíróság ítéletét, ami alapján meg kell változtatnia a csatornája nevét. Végrehajtás esetén napi bírságot kellett volna fizetnie a TV2-nek, ezt a most bejelentett névváltással elkerülik.

A TV2 egyébként már a védjegyper alatt megkezdte a LiCHI TV név regisztrációját, nyilvánvalóan azért, hogy a per esetleges elvesztése esetén e néven kezdhesse meg tevékenységét. A lichi egyébként a chili szó betűinek megcserélése, illetve a licsi egy Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs.

Nem ez volt az első védjegyvitája Vajnáéknak

TV2-nek nem az első jogvitája, de az első olyan, ahol jogerős bírói döntés állapított meg jogsértést. Tavaly Vajnáéknak a Marquard Mediával is jogvitájuk alakult ki, mert a Marquardé a Joy védjegy (ilyen néven van magazinjuk), ám ennek ellenére a TV2 megkísérelte levédeni a joytv.hu internetes végződést, valamint JoyTV néven indított volna televíziót, melyhez védjegyoltalmi eljárást is kezdeményezett. Vajnáék végül a név megtévesztő jellege miatt nem tudták megkezdeni a név tényleges használatát, a Marquard-cég ugyanis nem hagyta, hogy rátenyereljenek a márkájára.

Vajnáék ezenkívül annak ellenére indítottak Zenebutik TV néven zenecsatornát, hogy Zenebutik néven látható több évtizede a közmédiában műsor Juhász Előd szerkesztésében. (Juhász annak idején a 24.hu-tól értesült először arról, hogy a műsorával egyező néven indítanak Vajnáék tévécsatornát). A TV2 és az MTVA sokáig azzal hárította el a jogvitával kapcsolatos érdeklődő megkereséseinket, hogy még mindig csak egyeztetnek a névről, egy ideje viszont azt mondják, csak közel 45 ezer forintért hajlandók megmutatni a vonatkozó szerződést, így annak tartalma egyelőre ismeretlen.

Vajnának ezenkívül a tulajdonában lévő Rádió 1-en keresztül Békéscsabán is védjegyvitája van.

Jogerős: Andy Vajna TV2-je védjegybitorló
A TV2 kénytelen lesz megváltoztatni a Chili TV nevét, mivel a tévétársaság jogerősen is elvesztette azt a pert, melyet a TV Paprikát működtető AMC Networks indított ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik