Média

Megbírságolták Mészáros Lőrinc tévéjét, Andy Vajna TV2-je megúszta

A Médiatanács súlyosan jogsértőnek találta az Echo TV egyik műsorát, ezért félmillió forint bírságot szabott ki. A testület egyebek mellett 2022-ig meghosszabbította Andy Vajna szegedi rádiós parterének, az Európa Rádiónak a műsorszolgáltatási jogosultságát, és nem indít eljárást a TV2 Appra magyar című műsorában történtek miatt. Az állami Dankó Rádió növelheti vételkörzetét.

A Médiatanács állampolgári bejelentés nyomán súlyos jogsértésnek minősítette a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Echo Tv szeptember végi Informátor című műsorában elhangzottakat, amelyben a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el. Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a testület döntése alapján társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte. A testület a médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a Médiatanács-döntésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint 500 ezer forint összegű bírságot szabott ki rá. A csatorna a jogellenes tartalomról szóló médiatanácsi közleményt honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

Andy Vajna nem sértett jogszabályt

Nem indít viszont eljárást a Médiatanács az Andy Vajna érdekeltségében lévő TV2 november 21-i Appra magyar! – A gondolatshow című adása miatt, melyben a gyermekbántalmazás elfogadhatóságával kapcsolatban tettek fel kérdést a nézőknek. Az állampolgári bejelentések nyomán indult vizsgálat ugyanis nem igazolta, hogy a műsorszám a gyerekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta volna be. A műsor a Médiatanács szerint a megjelenő humor ellenére nem bagatellizálta el a problémát, minden testi fenyítést ellenzett, valamint a műsor készítői a szereplők kijelentéseit is rendre ellenpontozták. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a médiaszolgáltató megfelelő – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – korhatár-kategóriába sorolta a műsorszámot, amelyben nem szerepelt a kiskorúak személyiségfejlődését súlyosan károsító tartalom.

Hosszabbítottak Andy Vajna szövetségesének

Az Európa Rádió médiaszolgáltatójának kérelmére a tanács 2023. március 20-ig meghosszabbította a Debrecen 94,4 MHz és a Szeged 87,9 MHz helyi médiaszolgáltatási jogosultságokat. (Szegeden az Európa Rádió egy ideje a Rádió 1-el hálózatba kapcsolódva, Andy Vajna kormánybiztos partnereként működik.)

Vállalásaival szemben üldözi a magyar zenét rádiójában Andy Vajna
Méréssel bizonyítjuk: figyelmen kívül hagyta a médiatörvényt és saját médiaszolgáltatási szerződésének tartalmát Andy Vajna rádiója, a már húsznál is több várost letaroló Rádió 1. A rádió alig játszott magyar zeneműveket, holott a zenei műsorideje több mint 40 százalékára ezt vállalta.

A testület a Rádió Som médiaszolgáltatója, a Friends-Lan Kft. kérelmére – a Fehérgyarmat 99,5 MHz helyi kereskedelmi jogosultságát is meghosszabbította.

A Médiatanács eheti ülésén véglegesítette és a honlapján közzétette a Tokaj 101,8 MHz közösségi jellegű hasznosításra kiírt rádiós frekvencia pályázati felhívását. A pályázati ajánlatokat január 25-én lehet majd benyújtani.

A testület a Szolnok 90,4 MHz frekvencia eljárásában az alaki vizsgálat után pályázati nyilvántartásba vette az egyetlen jelentkezőt, az LB Rádió Kft.-t. Ez a kft. Andy Vajna ügyvédjeinek, Biró Balázsnak és Litter Zsuzsannák a cége.

A Budapest 98,6 MHz eljárásában a hiánypótlások után szintén mindkét pályázó – a Scaletta Kft. és a Manna Vision Media Kft. is – bekerült a nyilvántartásba.

radiocafe 98.6
Többen is rámozdultak a Radiocafé régi frekvenciájára
Az egyik pályázó az ingyenes közösségi frekvenciára a Petőfi Rádió volt felelős szerkesztőjének cége, aki egy rádiós szakmai weboldal volt főszerkesztőjével állt össze.

A Médiatanács döntött arról is, hogy az Extrém Business Kft. kérelmére közös megegyezéssel 2018. január 1-jén megszünteti az érdi Rádió FM 87,8 MHz-re vonatkozó kisközösségi rádiós jogosultságát.

A Médiatanács a médiaszolgáltatók közös kérelmére engedélyezte, hogy a Telekom Békés Kft. Békéscsaba 98,4 MHz és Gyula 90,5 MHz helyi, kereskedelmi rádiója 2017. december 22-től hálózatba kapcsolódjon az A-tól Z-ig Bt. Orosháza 90,2 MHz helyi, kereskedelmi rádióval mint hálózatos médiaszolgáltatással. Ennek kapcsán a tanács döntött a szóban forgó békéscsabai és gyulai frekvenciák közötti hálózatba kapcsolódás 2017. december 21-i megszüntetéséről.

A szolgáltatók kérelmére a tanács a médiaszolgáltatások állandó megnevezésének módosítását is engedélyezte: Orosházán a 90,2 Rádió 1 neve Mega Rádióra módosul, Békéscsabán pedig a Mega Rádió ezentúl 98.4 Mega Rádió lesz. A testület közölte azt is, hogy az Interax Kft.  visszavonta a Médiatanácshoz benyújtott névváltoztatási kérelmét a Békéscsaba 88,9 MHz-es jogosultságára vonatkozóan.

Bővül az állami Dankó Rádió vételkörzete

A Médiatanács felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét. Eszerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kezdeményezésére a Dankó Rádió frekvenciái a Baja 92,2 MHz, a Keszthely 104,3 MHz, a Révfülöp 91,0 MHz, a Tiszafüred 105,2 MHz és a Nagymaros 93,1 MHz frekvenciákkal bővülnek ki. A bővítést azzal magyarázzák, hogy a Dankó Rádió a kisebb településeken csak szórványosan érhető el, a közszolgálati célok pedig csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás földrajzi értelemben véve is eljuttatható a lehető legtöbb társadalmi réteghez.

Az MTVA jelezte, hogy gazdaságossági és költségvetési okokból nem tervezi az M6 tematikus médiaszolgáltatás elindítását, amit a Médiatanács elfogadott, és átvezette a közszolgálati médiaszolgáltatásokról szóló nyilvántartásában.

Média 2018: Átalakítást tervez az MTVA vezérigazgatója
Vaszily Miklós, a közmédia irányítója ezt egy tegnapi médiakonferencián mondta. A vezérigazgató egyébként meglepőt válaszolt, miért titkolóznak a focis sportjogokra kifizetett díjjal kapcsolatban. Az Atmedia is fontos bejelentést tett.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a Médiatanács ismét egyéves hatósági szerződést köt a szolgáltatóval a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40 százalékos éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a Médiatanács a médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította. A szolgáltató a televíziós és rádiós csatornáit érintően az európai alkotások, az öt évnél nem régebbi független európai alkotások, valamint a magyar művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felüli vállalásokat tesz, az M5 csatornán pedig vállalja, hogy legalább 65 százalékban művészeti, tudományos és kulturális műsorszámokat tesz közzé.

A Médiatanács arról is határozott, hogy változtat 2014 februárja óta hatályos ügyrendjén. Ennek mibenlétéről későbbre ígérnek részletesebb tájékoztatást honlapjukon.

Ismét elmeszelte a bíróság a Médiatanácsot
Törvénytelenül rejtegette Andy Vajna békéscsabai pályázatát a Médiatanács, állapította meg a bíróság jogerősen. Ez már a sokadik hasonló vesztett ügye a testületnek a pályázatok körüli titkolózások kapcsán.

Kevesebbet szerepeltek az érdekvédelmi szervezetek

A Médiatanács eheti összefoglalójából az is kiderül, hogy 2017 első felében is az eddigiek szerint alakult a társadalmi sokszínűség szempontjából kiemelt csoportok – mint például a nemzeti kisebbségek, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők, a civil szervezetek, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak vagy az egyházak – együttes megjelenésének aránya az NMHH által vizsgált tíz televíziós és rádiós hírműsorban: összes megjelenésük aránya 17,5 százalék volt, megfelelően az elmúlt évek 17 és 19 százalék közötti megoszlásaihoz. A Médiatanács által elfogadott hatósági jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összességében 43,5 százalékban, újfent jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,8 százalék) – ezen belül legtöbbször a fiatalok, illetve a nyugdíjasok – és a civil (19,9 százalék) szervezetek. Emellett észrevehetően visszaestek az érdekvédelmi szervezetek, a tavaly második félévi 12,1 százalék után 9,9 százalékra. Az összefoglaló az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, továbbá a Magyar Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsoraira terjed ki. A teljes tanulmány – a korábbi időszakokra vonatkozó jelentésekkel együtt – elolvasható az NMHH honlapján.

Kiosztották a Mecenatúra pénzeket

Nyolc közösségi és kisközösségi médiaszolgáltató jutott összesen 15,7 millió forint támogatáshoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában a műszaki fejlesztési pályázat idei harmadik fordulójában. Öt televízió korszerűsítheti eszközparkját: a Füred TV, a vecsési WTV, a Városi TV Mohács, valamint a fővárosi Apostol TV és a hatoscsatorna. A sikeresen pályázó három rádió a Rádió Törökszentmiklós, a fővárosi Klubrádió és a Dunakanyarban fogható Mária Rádió Ibolya.

A testület 20 millió forintos kerettel kihirdette a mecenatúraprogram váratlan események helyszíni forgatási költségeire hetente pályázható 2018-as Escher Károly-pályázatát, amelynek első beadási határideje 2018. január 9., 12 óra. Pályázatonként maximum kétmillió forint nyerhető el, és annak a filmnek a tervével, amelyhez a forgatott anyagot készítették, a támogatottnak pályázni kell majd a Médiatanács dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán is. A testület a 2017-es pályázati keretösszeget – 10-10 millió forintot – a 2017-es dokumentumfilmes Ember Judit-, illetve az ismeretterjesztő filmes Kollányi Ágoston-pályázatok harmadik fordulóira csoportosította át.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc, az Echo TV tulajdonosa. Fotó: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.