Média
Eger, 2016. május 26.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (j) és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója (b) a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Hivatalos: Andy Vajna rádiója Dunaújvárosban is szól majd

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 11. 16. 14:29

Korábban a témában:

Megerősítette a Médiatanács az eheti üléséről kiadott összefoglalóban azt a korábbi értesülést, hogy Belénessy Csaba cége, a Crossborder Kft. nyerte a helyi rádiós pályázatot a dunaújvárosi 93,1 MHz-es frekvenciára. A Crossborder összekapcsolódik Andy Vajna budapesti központú Rádió 1 hálózatával, és Rádió 1 néven szolgáltat majd a térségben.

A testület a Tatabánya 96,7 MHz frekvenciára kiírt eljárásban az LB Rádió Kft.-t (ez egyébként Andy Vajna ügyvédjeinek, Litter Zsuzsannának és Bíró Balázsnak a már több hajdúsági frekvenciát megszerző, és a filmügyi biztos hálózatába kapcsolódva működő cége), valamint a Maksai Ágnes tatabányai lakos érdekeltségébe tartozó Blue Hill Média Kft.-t nyilvántartásba vette, míg a Székesfehérvár 101,8 MHz frekvencia pályázatában a Veszprém Rádió Kft.-t (a Radu Morar érdekeltségébe tartozó, a Sláger FM-et is működtető Tematic Media Group cégét) és a Turul Média Kft.-t (Havellant István tatai és Molnár József tatabányai lakos közös cégét) pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárások folytatásáról a múlt héten döntött a Médiatanács, miután az alaki érvénytelenség miatt korábban mindkét eljárásból kizárt Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a Médiatanács tájékoztatása alapján a bíróság elutasította. A kft. egyébként két kormányközeli vállalkozó, Krskó Tibor és Tombor András érdekeltségébe tartozik, és több más városban is pályázott rádiós frekvenciára Andy Vajna ellenében, de a Médiatanács mindenütt kizárta őket.

A Médiatanács eheti ülésén engedélyezte továbbá a Mária Rádió Frekvencia Kft. kérelmét, hogy a Monor 106,3 MHz médiaszolgáltatási jogosultságát a Gyál 98,9 MHz-es és a Dabas 97,5 MHz-es jogosultságaival bővítse. A médiaszolgáltató vállalta, hogy az eredeti pályázatban rögzített közszolgálati műsorok arányára tett vállalásait az újonnan létrejött körzetben is változatlan formában teljesíti – közölte a grémium.

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelős kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülő zenés romantikus film forgatásán a fővárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Andy Vajna titokban megszerzett egy debreceni rádiót
Pont akkor került a kormánybiztoshoz a leghallgatottabb helyi rádió, a debreceni 104,6 MHz-en fogható Best FM, amikor a Médiatanács a rádió frekvenciaengedélyének hosszabbítását engedélyezte.

Sok tévé és rádió nem szolgáltatott adatot a hatóságnak

A  testület összefoglalójából kiderül az is, hogy a médiahatóság szerint összesen harmincöt rádió és televízió harminckét médiaszolgáltatója maradt el részben vagy egészben a kötelező adatszolgáltatással idén január 1. és május 31. között. A műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatóknak havonta kell adatokat szolgáltatniuk műsorrendjükről a Médiatanácsnak, amely alapján az NMHH ellenőrizni tudja, hogy az adott szolgáltató betartja-e a műsorkvótákat. Kilenc szolgáltató az öt hónap alatt egyáltalán nem teljesítette az adatszolgáltatást, de több szolgáltató esetében mindössze néhány hét elmaradásról volt szó. A tanács három szolgáltatónál csak felhívással szankcionált, a legmagasabb büntetés pedig 210 ezer forint volt.

Reklámhangerősségre és bűnügyi hírekre fókuszál jövőre a Médiatanács

Elfogadta a testület a jövő évi piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét. A médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok figyelése mellett jövőre is kiemelt figyelem irányul – többek között – a reklámhangerősségre és a nagy elérésű híradók bulvárbűnügyi híreinek maximális arányára, a törvényben előírt húszszázalékos plafon vizsgálatára. Egy másik elemzési terület, hogy a médiaszolgáltatók a televíziós gyermeksávokban hogyan tartják be a gyermekvédelmi média-előírásokat, illetve hogy a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják. A hétvégi kora reggeli műsorsávok – az úgynevezett gyermeksávok – azért igényelnek kiemelt figyelmet, mert ebben az időszakban a védendő korosztály lazább szülői kontroll alatt, esetleg felügyelet nélkül nézi a televíziót. A Médiatanács tervezi annak vizsgálatát is, hogy a filmekre milyen klasszifikációs – korhatár-besorolási – gyakorlatot alkalmaznak a médiaszolgáltatók, ezek ellenőrzését évek óta saját filmadatbázis könnyíti meg. Azt ígéri a testület, hogy a piacfelügyeleti terv hamarosan elérhető lesz az NMHH honlapján.

popfm
Ez lehet az új országos rádió neve
Árulkodó védjegyek regisztrációját kezdte meg az Andy Vajna volt ügyvezetőjének a nevére került, és Mészáros Lőrinc bankjának hiteléből az országos kereskedelmi rádiós frekvenciapályázaton elinduló cég.

Támogatás tizenhat új dokumentumfilmre

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy mintegy 110 millió forinttal támogatja tizenhat dokumentumfilm elkészítését a Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül, az idei Ember Judit-pályázat második fordulójában. Bözödújfalu – a székely atlantisz címmel film készülhet arról, ahogy az évtizedekkel ezelőtt vízzel elárasztott erdélyi település újra megelevenedik a mesterséges tó leeresztésekor. Forgatnak Butsy Lajos fegyházlelkészről, aki elítéltek személyes sorsát és börtön utáni beilleszkedését hivatott segíteni. Egy másik lelkész, Bolba Márta, a budapesti VIII. kerületi sikeres közösségszervező munkáját is filmre viszik. Feldolgozzák a Venezuelában élő magyarok mindennapjait, a hazatéréssel és kint maradással kapcsolatos vívódásaikat is. Egy másik alkotás a magyar zenei életben kiemelkedőt nyújtó pécsi zenészek titkának tervez utánajárni. Egy úszó testvérpár az olimpiai aranyért és édesanyjuk elismeréséért vívott küzdelméről szól majd a Vonal felett című film. A kilencvenes évek elején tömegesen örökbe adott romániai gyerekek sorsát eleveníti meg az Ezredvégi emberkereskedelem című film. Portré készül a Nógrádi falvakban futballcsapatokat verbuváló Lugosi Zoltánról; a belga Tcha Limbergerről, aki két sikeres, magyar zenét játszó együttesével járja a világot; és a százesztendős Brassai Józsefnéről, aki a látszerészet világát és Budapest évtizedről évtizedre változó arcát mutatja majd be a nézőknek. A Malév-pilóták – a légitársaság megszűnése utáni – sorsáról is forgatnak. A Csillaghálóban című alkotás második része azt dolgozza fel, hogyan jelent meg a barátság és a szerelem Pilinszky János költészetében. Közel-keleti keresztény közösségeket keresnek fel a Sorsukat, hitüket vallók készítői, egy másik alkotás pedig bemutatja, hogyan deportálták a második világháború után a pozsonyi magyarokat Ligetfalura, ahol éveken keresztül naponta tartottak kivégzéseket. Dokumentum készül az egyetlen fennmaradt budapesti lakászsinagógáról, és az annak megmaradásáért évtizedekig küzdő Gláser Jakab „Juci” bácsiról. Az Auguszt, a Bergmann és a Szamos cukrászcsaládok történetei is megelevenednek majd a Cukrászdinasztiák munkacímű alkotásban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.