Média

Egyre súlyosabb a helyzet a TV2 Tényeknél, vallási csatornától érkezik a segítség

Tények
Tények
Annyira kevés a hadra fogható emberük, hogy már magának Tóth Tamás Antalnak, Kökény-Szalai Vivien hírigazgató helyettesének kellett összeállítania egy riportot. A kapacitásgondok megoldódását a Bonum TV nevű katolikus csatornától érkező hírszerkesztőtől várják, de ő csak októbertől kezd, ezért a következő hetekben tovább is súlyosbodhatnak a kapacitásbeli problémák. A nézettségi adataik sem igazán adnak okot a derűre a csatornát tulajdonló kormánybiztos számára.

Az elmúlt hetekben többször írtunk már róla, milyen súlyos helyzet kezd kialakulni az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos által 2015 végén megkaparintott TV2 Média Csoport hírigazgatóságánál, ahol már azok a munkatársak is egyre nagyobb számban távoznak, akiket a hírigazgató, Kökény-Szalai Vivien érkezése óta neveztek ki a csatornához, illetve akiket a közmédia leányvállalatának felügyelőbizottságából a „rázós” cégvezetési előélete miatt kirúgott, majd a TV2-höz felvett Tóth Tamás Antal, Kökény-Szalai Vivien helyettese vitt a hírműsorhoz. Volt olyan távozó is, aki a tévétársaság helyett inkább elment buszt vezetni. Az önként távozók mellett ráadásul Tóth ki is rúgott néhány embert, miközben többen pont azért mondtak fel, mert már amúgy is túlhajszolnak érezték magukat, és ezt nem viszonozták ezzel arányos fizetéssel. A kirúgások miatt viszont a maradóknak lett még rosszabb a helyzete.

Azt is megírtuk, hogy felmondott Tuka Nikoletta, a Tények egyik kulcsfigurája, aki a Tények társszerkesztője, míg a Tények Estének felelős szerkesztője volt. Az ő felmondási idejének lejártakor jelentette be a vezetőségnek néhány hete Kiss András, a másik társ-, illetve felelős szerkesztő is, hogy elhagyja Vajna tévéjét. Már ekkor sejteni lehetett, hogy a távozások – merthogy rajtuk kívül riporterek is nagy számban voltak a távozók közt – egyre nehezebb helyzet elé állíthatják a csatornát.

A hírigazgató-helyettes riportot állít össze

Mostanra már ott tart a helyzet, hogy már magának Tóth Tamás Antalnak, Kökény-Szalai Vivien hírigazgató helyettesének is be kellett szállnia a munkába, és összeállítania egy riportot. Hétfőn a Tényekben és a Tények Extrában is lement Tóth neve alatt egy-egy riport, igaz, a narrációt nem ő mondta fel hozzá, hanem egy hölgy, de a végén Tóth Tamás Antalt tüntették fel a riport készítőjeként.

A terjedelmes riport egyébként arról szólt, hogy Magyarország milyen fantasztikus teljesítményt nyújt, állítólag hamarosan Bécset is kiüthetjük a turizmus terén. A szocializmusra jellemző termelési riportokra emlékeztető anyag egyébként az egyik kormányhivatalnok szavaira épült föl egy sajtótájékoztató alapján.

Tóth Tamás Antal is riportot készített
Tóth Tamás Antal is riportot készített

Eleinte még tagadni próbálták a kapacitásgondokat

A távozási hullám kezdetén egyébként a TV2-nél még tagadni próbálták, hogy humánerőforrás-kapacitásbeli gondjaik lennének, Fürst-Borsos Ádám, a hírigazgatóságnak a Miniszterelnökségtől tavasszal érkezett kommunikációs menedzsere ezzel kapcsolatos kérdésünkre például egy augusztusi megkereséskor még ezt állította:

A TV2 Tények szerkesztőségének létszáma a működésnek megfelelő és folyamatosan bővül.

Augusztus végén, Kiss András felmondásakor viszont már kevésbé tűnt magabiztosnak Fürst-Borsos. Arra, hogy hogyan fogják megoldani a kapacitásbeli problémákat, ekkor már így felelt:

Köszönjük folyamatos, kitüntető érdeklődését és aggodalmát a csatorna irányába. Azonban nyilván ön is tudja, hogy a TV2 egy kereskedelmi televízió. Éppen ezért a csatornához tartozó Hírigazgatóság működésével, személyi állományával kapcsolatban nem kívánunk információt megosztani.

Kökény-Szalai Vivien pedig a hetedik távozónál is igyekezett magabiztosnak mutatkozni, augusztus közepén azt válaszolta egy kérdésünkre, hogy minden rendben a Tényeknél, és ezt annak állítólag kedvező nézettsége is alátámasztja.

A mostani újabb fejlemény ügyében megint kerestük kérdésekkel Fürst-Borsos Ádámot, a TV2 Hírigazgatóságának kommunikációs menedzserét, hogy arról érdeklődjünk, a normális működés része-e az is, hogy már egyes riportokat is Tóth-Tamás Antalnak kell összeállítania, illetve számíthatunk-e arra a továbbiakban is, hogy a hírigazgató helyettesének kell majd az egyes anyagokat elkészítenie. Mivel Fürst-Borsostól egy házon kívüli automatikus válaszüzenet érkezett arról, hogy éppen szabadságát tölti, SMS-ünkre pedig egyelőre nem reagált, ezért kérdéseinkkel megkerestük Tóth Tamás Antalt is. Ha valaki a csatornától válaszol, arról természetesen beszámolunk.

Néhányan csalódtak a Tények munkatársai közül

Néhány napja egyébként államilag támogatott kitüntetést vehetett át a hírigazgatóság nevében Kökény-Szalai Vivien hírigazgató a Parlamentben – a csatorna hírműsorainak alkotóközössége a Miniszterelnökség által is támogatott Magyar Termék Nagydíjat kapta. Az elismerés után a Tények munkatársai több napig nem látták a szerkesztőségben Kökény-Szalai Vivient, bár úgy gondolták, csak beviszi nekik megmutatni a közösen kapott díjat. A hírigazgató távolmaradása miatt többen reménykedni kezdtek, hogy esetleg igazak lehetnek azok a hozzánk is több helyről eljutott pletykák, ami alapján Andy Vajna, a TV2 tulajdonosa felfelé buktatná Kökény-Szalait, akire állítólag lapigazgatói poszt várna a Vajna által a minap felvásárolt Lapcom Zrt.-nél, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadójánál, ami megadná a Rogán-családdal jó kapcsolatokat ápoló hírigazgatónak az egyelőre nem túlságosan sikeresnek tűnő tévés karrierje méltóságteljes befejezésének lehetőségét.

Kökény-Szalai Vivien átveszi a kormány által támogatott díjat
Kökény-Szalai Vivien nyilatkozik a TV2 Tényeknek a Miniszerelnökség által támogatott díj átvételét követően az Országházban

Ma délelőtt azonban Kökény-Szalai újra betoppant a TV2 szerkesztőségébe, így több tényekes munkatárs reménye, hogy már Kökény-Szalai az esetleges felfelé buktatás miatt lett volna távol, illetve az államilag támogatott díjat is azért ítélték „neki” oda, hogy büszkén léphessen tovább – legalábbis egyelőre – szertefoszlott. Ha azonban így mennek tovább a dolgok a csatornánál, Kökény-Szalai Vivien könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy neki is be kell szállnia riporterként, ha netán Tóth Tamás Antal hírigazgató-helyettes is kiesne valamiért egy időre a munkából. Pláne mivel Kiss András távozó társ-, és felelős szerkesztő mindössze pár napig dolgozik már csak. Kérdeztük erről is a TV2-t, hogy számíthatunk-e riportra Kökény-Szalai Vivientől is, illetve igazak-e a Lapcommal kapcsolatos pletykák – ha válasz érkezik, arról ugyancsak beszámolunk.

Katolikus tévétől jön a segítség a Tényekhez, de ez is csak később

Kiss András megüresedő helyére egyébként információink szerint ugyan felveszik Varga Attilát, a Bonum TV nevű katolikus televízió hírszerkesztőjét, de ő hivatalosan csak októbertől kezd a TV2-nél, ráadásul bizonyára kell egy kis idő ahhoz, hogy belerázódjon a műsor gyártási folyamataiba. Tuka Nikoletta, a másik kilépett társ-, illetve felelős szerkesztő pozíciója pedig egyelőre betöltetlen. A következő hetekben tehát a kapacitásbeli problémák még tovább is mélyülhetnek, hiszen heteken át nem lesz társszerkesztője a Tényeknek.

Sylvester Stallonéval még egy kábelcsatorna is megszorongatja Vajnáékat

Ráadásul a Tények a nézettség terén sem remekel, hiába próbálja a TV2 ennek ellenkezőjét – az Origo, a Lokál vagy éppen a Ripost című kormányközeli weblapok segítségével – terjeszteni. Jellemző a Tények piaci helyzetére, hogy a Nielsen Közönségmérés mérőműszerei alapján vasárnap a Sylvester Stallone főszereplésével 1991-ben készült, azaz több mint negyedszázados Oscar című filmmel is beérte a Tényeket az RTL csoporthoz tartozó Film+ kábelcsatorna körülbelül 20. percben a 18-49-es korosztályban. A TV2 számára általában kedvezőbb 18-59 korosztályban is megszorongatta Vajnáékat és a Tények című műsort Stallone, de a Film+ kábelcsatorna e korcsoportban végül nem bírta legyűrni a TV2-t.

18-49-ben labdába sem tud rúgni a TV2

A tendenciákat mutató havi átlagos nézettségi adatok sem éppen azt mutatják, hogy a Tények erős lenne. A 18 és 49 év közötti (18-49), a hirdetők által kiemelten figyelt korosztályban idén augusztusban is stabil volt az RTL Híradó előnye: a tavalyi 17,4 százalékos közönségarányuk most 17,9 százalékra nőtt, miközben a Tények aránya minimálisan ugyan, de csökkent 15,5 százalékról 15,3 százalékra, legalábbis a tévés hirdetői piac által elfogadott Nielsen Közönségmérés műszerei szerint.

A Híradók átlagos közönség-arányának alakulása 18-49-ben 2016 januárjától 2017. szeptember 7-ig havi bontásban: a Tények végig alulmaradt
A Híradók átlagos közönség-arányának alakulása 18-49-ben 2016 januárjától 2017. szeptember 7-ig havi bontásban: a Tények végig alulmaradt. Forrás: Nielsen Közönségmérés

Ahol javítani tudtak a Róna utcában, az a 4 éveseket is magába foglaló 4+ korosztály (teljes lakosság), ott viszonylag sokat jött föl a TV2 mostanában, miközben az RTL Híradó stabil tudott maradni, de még erre a célcsoportra sem érvényes az, hogy a Tények megelőzte volna az RTL Híradót. Ráadásul a hirdetők körében kevésbé releváns, hogy például hány 4 éves gyerek figyeli a Tényeket.

A 4+ korosztály körében
Havi átlagos súlyozott nézőszám a 4+ korosztály körében 2016. január 1-jétől 2017. szeptember 7-ig. Forrás: Nielsen Közönségmérés

Arról is írtunk már, hogy amióta Vajna megvásárolta a TV2-t, illetve Kökény-Szalai Vivien lett a hírigazgató, a Tények a korábbinál is kevesebb alkalommal tudja megnyerni a csatákat az RTL Híradóval szemben, pedig már a mostani tulajdonos előtt is kevesebb néző figyelmét érdemelte ki a csatorna, mint a konkurenciáé.

A megújult Tények műsorvezetői, Gönczi Gábor és Marsi Anikó
Amióta Vajna a TV2 tulajdonosa, még kevesebbszer nyer a Tények
Harmadannyi estét nyert meg a TV2-n a Tények, mint mielőtt a kormánybiztos lett a tévétársaság tulajdonosa, pedig már akkor sem volt túl erős a műsor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik