Média

Újabb kulcsfigura sokallt be a TV2 Tényeknél

Kiss András szelfije Gönczi Gáborral, Marsi Anikóval és Szebeni Istvánnal. Fotó: facebook
Kiss András szelfije Gönczi Gáborral, Marsi Anikóval és Szebeni Istvánnal. Fotó: facebook
Többeket sokkolt a tévénél, hogy Kiss András, a Tények társ-, illetve felelős szerkesztője is beadta ma a felmondását, pont amikor eddigi társszerkesztő társának, Tuka Nikolettának lejárt a felmondási ideje. Eközben a napokban három főtől megvált a Tények vezetősége. Megjött a reakció az ügyben a TV2-től is, de ettől nem lettünk sokkal okosabbak.

Felmondott néhány órával ezelőtt Kiss András, a Tények társszerkesztője, aki egyben a Tények Este felelős szerkesztője is volt a TV2-nél – tudta meg a 24.hu. Úgy tudjuk, a felmondás időzítése sokakat sokkolt a csatornánál, mivel Kiss pont akkor ment be közölni a döntését Tóth Tamás Antalnak, a Tények helyettes vezetőjének, amikor Tuka Nikolettának, a Tények vele korábban váltásban dolgozó másik, ugyancsak távozó társ- illetve felelős szerkesztőjének épp lejárt a felmondási ideje. Így most nagyon rövid időn belül egyszerre két társ-, illetve felelős szerkesztő utódlását kell megoldania a csatornának, ahol már amúgy is nagyon erős elvándorlási hullám van: már azok az emberek is elkezdtek lelépni a tévétől, akik Andy Vajna kormánybiztos tulajdonossá válása után érkeztek.

Eközben megváltak három másik embertől

Kiss egyébként a nyolcadik távozó viszonylag rövid időn belül a műsortól: a Tények egyik riportere például inkább visszatért a buszos szakmába sofőrnek. A Tények munkatársainak terheltségét és frusztráltságát pedig csak tovább tetézi, hogy informátoraink szerint a napokban három főtől megvált Tóth Tamás Antal. A kényszerből távozók között van Kovács Ferenc, a Tények.hu szerkesztője, Dézsi Réka, a Tények Extra riportere, valamint Jenei Zsuzsa, aki szintén a Tények Extrának volt a riportere.

Kiss megerősítette, de nem mond részleteket

Megkerestük Kiss Andrást, aki megerősítette a távozásával kapcsolatos értesülésünket, és azt, hogy maga kezdeményezte a munkaviszonyának megszüntetését szerdán. Többet azonban a felmondási idejére hivatkozva nem kívánt mondani, így sem a távozásának okairól, sem pedig arról nem nyilatkozott, merre folytatja pályafutását.

A TV2 kereskedelmi televízió, ezért nem válaszol

Kerestük az ügyben Fürst-Borsos Ádámot, a hírigazgatóság kommunikációs menedzserét. Ő ezt a választ adta:

Köszönjük folyamatos, kitüntető érdeklődését és aggodalmát a csatorna irányába. Azonban nyilván ön is tudja, hogy a TV2 egy kereskedelmi televízió. Éppen ezért a csatornához tartozó Hírigazgatóság működésével, személyi állományával kapcsolatban nem kívánunk információt megosztani.

A távozó Kiss András 2011-ben a TV2 Akadémián keresztül került be a tévétársasághoz, ahol azután gyakornokként kezdett az Aktívnál két hónap után. Ezután különféle bulvárlapoknál dolgozott, de 2014-ben visszatért a csatornához, ahol eleinte a Tények és az Aktív riportere volt. 2016-ban lett a Tények társszerkesztője és a Tények Este felelős szerkesztője, amit Tuka Nikolettával váltásban készítettek. Munkája meglehetősen sokrétű volt, vidéki stábokkal tartotta a kapcsolatot, hangját adta az anyagokhoz stb.

A Tények jól teljesít, vagy mégsem

Amikor néhány nappal ezelőtt megírtuk, hogy heten is távoztak a csatornától, köztük Tuka, Kökény-Szalai Vivien hírigazgató azt nyilatkozta portálunknak, szerinte a Tények jól teljesít, a TV2 Hírműsorai folyamatosan, magabiztos nézettségi adatokat hoznak, a szerkesztőségi munka megfelelően zajlik. Kökény-Szalai Vivien nézettségre vonatkozó állításai egyébként erős túlzásnak tűnnek annak fényében, hogy mint arról a Nielsen Közönségmérés Kft. mérőműszerei alapján már beszámoltunk, a Tények még kevesebb estét képes megnyerni az RTL Híradóval szemben, amióta Andy Vajna a csatorna tulajdonosa. Pedig már a kormánybiztos érkezése előtt sem remekelt a nézők figyelméért folytatott küzdelemben a műsor. Manapság gyakorlatilag harmadannyi estét tud megnyerni a Tények, mint amikor még nem a kormánybiztos volt a tulajdonos, illetve Dirk Gerkens a vezérigazgató, és Kökény-Szalai Vivien a hírigazgató.

Hiába rövidült a Tények, a munkatársak frusztráltak

Névtelenséget kérő informátoraink arról is beszámoltak, hogy a Tények szerkesztőségében dolgozók csalódottan értesültek arról, hogy bár más időpontra kerül át a Tények Extra című műsorrész, ezzel egyidejűleg pedig jelentősen megrövidült a Tények (már 18:55-kor elkezdődnek a főműsoridős műsorok), amitől azt remélték, csökkenhet a rajtuk lévő meglehetősen jelentős terhelés, az újabb távozók miatt esélyes, hogy tovább nő majd az. Ezért a következő időszakban újabb emberek készülnek búcsút inteni a kormánybiztos médiavállalatának. A távozni készülők csak a megfelelő pillanatra és új lehetőségekre várnak. Ám ez nem is olyan egyszerű, tekintettel arra, hogy a TV2-s múlt egy életrajzban nem okvetlenül jó ajánlólevél a kormánytól a függetlenségüket még megőrizni képes médiumok számára. Arról, hogy milyen belső problémák vannak még a Tényeknél, itt írtunk bővebben.

Kiemelt kép: Kiss András szelfije Gönczi Gáborral, Marsi Anikóval és Szebeni Istvánnal. Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik