Média

Spéderéké a HírTV védjegy, a Magyar Nemzetet pedig majdnem elbukta Simicska a G-Nap után

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Spéder Zoltán, a Közép-európai Média Zrt. elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos
A Spéder Zoltán tulajdonában lévő Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. (CEMP), nem pedig a Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó HírTV Zrt. a HírTV védjegyoltalom tulajdonosa - vette észre az egyik szakportál a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisa alapján. A Magyar Nemzet elnevezés kapcsán pedig Simicskáék komoly bajba kerülhettek volna a G-nap után, csak a szerencséjükön múlott, hogy nem így történt.

Az mmonline.hu vette észre azt a meglepő tényt, hogy a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó, az Index.hu, a Portfolio.hu és az InfoRádió tulajdonosaként is ismert Közép Európai Média és Kiadó (CEMP) Zrt. védjegye a HírTv. A portál a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában kutakodva találta meg, hogy a HírTv elnevezés nem a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó HírTv Zrt. bejegyzett védjegye, sőt soha nem is volt a HírTv-é.

Ez azonban nem függ össze a napjaikban Spéderrel és a Simicskával kapcsolatos találgatásokkal, vagyis például azzal, hogy korábban több sajtóhír is arról szólt, hogy az Indexet megvenné Spédertől Simicska.

A HírTv nevét még 2000-ben jegyeztették be, amikor elindult a budapesti hírrádió, az InfoRádió, mely igyekezett alaposan bebiztosítani magát, ezért jó néhány, egyébként azóta sem használt elnevezésre is védjegyoltalmat kért. Ezek közé tartozott a Hír Rádió, a Hírrádió, az InfoTv és a HírTv név is.

Bár nem a HírTV Zrt.-é a HírTV védjegy, nem számítanak védjegybitorlónak

Az mmonline.hu szerint a 2003-ban indult hírtelevízió egyébként azért nem számít jogbitorlónak, mert a hivatal nyilvántartása szerint születhetett valamiféle megegyezés a rádió és a televízió tulajdonosai között, így ennek keretében 2003-ban használati jogosultságot kapott a 2000-ben bejegyzett névre a HírTv-t működtető részvénytársaság.

Az InfoRádió Kft.-t egyébként 2008-ban vásárolta fel a CEMP, 2011-ben pedig a rádió védjegyoltalmai is átkerültek az anyacéghez. Azaz így kötött ki Spéderéknél a HírTv neve – derül ki a portálról.

A Magyar Nemzetet majdnem elbukta Simicska

A portál egyébként arról is ír, hogy a Magyar Nemzet név kapcsán akár nagy bajba is kerülhettek volna Simicskáék. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatai szerint ugyanis 2010 nyarán hagyták lejárni az oltalmat. Csak az emlékezetes G-nap után, 2015 tavaszán, – amikor a Magyar Nemzettől viharos körülmények között, váratlanul távozott Liszkay Gábor és csapata, aki már a Napi Gazdaság Magyar Időkre történő átpozicionálásával foglalkozott – kapcsoltak és kértek újabb védjegyoltalmat a Magyar Nemzet névre. Ezzel párhuzamosan egyébként a Napi Nemzet elnevezést is levédették.

(Kiemelt kép: Spéder Zoltán nagyvállalkozó, a CEMP tulajdonosa barátjával, Lázár János miniszterrel egy tavalyi gazdasági konferencián. MTI-fotó: Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik