Média
Cooky, a Rádió1 műsorvezetjőe lesz

November közepétől kapcsolódhat hálózatba a Rádió 1

Az Andy Vajna tulajdonában lévő, eddig fővárosi vételkörzetű Rádió 1 vidéki terjeszkedésén kívül több helyi rádiós frekvencia pályázati ügyében is döntés született a Médiatanács eheti ülésén.
Korábban a témában:

Országszerte számos helyen elérhetővé válik a nemrégiben indult Rádió 1, Andy Vajna kormánybiztos eddig csak budapesti vételkörzetű rádiója, mely nem is titkolja, hogy a nem sokára elnémuló Class FM hallgatóit is kiszemelte magának. A Médiatanács pénteki bejelentése alapján ugyanis eheti ülésén engedélyezte, hogy a budapesti Rádió 1 szolgáltatója és kilenc helyi rádió közös kérelme alapján a 94,3 MHz, a Dunaföldvár 106,5 MHz, a Paks 107,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Győr 103,1 MHz, a Tihany 105,7 MHz, a Miskolc 96,3 MHz, a Heves 93,7 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz frekvenciákon működő rádiók médiaszolgáltatói hálózatba kapcsolódjanak.

A döntés következtében a vidéki rádiók november 15-től kapcsolódhatnak hálózatba, és együttes kérelmük értelmében a médiaszolgáltatás központi elemeit, valamint saját arculatukat is egymáshoz igazíthatják. A hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások saját műsorideje – napi 4 óra 23 perc – kizárólag az éjszakai órák (23-tól 5 óráig) nélküli sávba esik.

Nem érik majd el a lakosság ötven százalékát, ez nem országos frekvencia

A Médiatanács hangsúlyozta, hogy a Rádió 1 a hálózatba kapcsolódás után sem rendelkezik majd országos frekvenciával, mivel még hálózatos partnereivel sem éri el vételkörzetével a lakosság ötven százalékát. Az érintett rádiók többsége – a miskolci, a győri és a hevesi frekvencia kivételével – eleve hálózatba kapcsolódóan kezdte meg működését, és néhány évvel ezelőtt, eltérő időtartamban ugyanazzal a hálózatos médiaszolgáltatóval kapcsolódtak hálózatba; emellett pedig az érintetteken kívül más rádiók is hálózatos partnerük voltak, mint például a Békéscsaba 88,9 MHz-en működő szolgáltató.  A Médiatanács hozzátette: jelenleg sem egyedi eset a több rádiót érintő hálózatba kapcsolódás a magyar médiapiacon: hasonló hálózatba kapcsolódással működik a Lánchíd Rádió Budapesten, valamint például Szegeden és Pécsett, vagy a fővárosban üzemelő Mária Rádió például a veszprémi és ceglédi társrádióival.

A Médiatanács jogköre hálózatba kapcsolódás engedélyezésekor

A Médiatanács a médiatörvény – a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény – 64. §-a alapján hatósági eljárásban dönt a hálózatba kapcsolódásról az abba kapcsolódók együttes kérelme alapján. Engedélyezés esetén a médiaszolgáltatók hatósági szerződéseit módosulnak, és ilyen esetekben a Médiatanács mindenkor ellenőrzi, hogy az esetleges hálózatba kapcsolódás sértené-e a verseny tisztaságát. A törvény szerint közösségi médiaszolgáltató csak közösségi médiaszolgáltatóval kapcsolódhat hálózatba. Országos médiaszolgáltató nem lehet hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltató. A hálózatba kapcsolódás feltétele többek között, hogy a helyi médiaszolgáltatók saját tartalmai naponta elérjék a négy órát, a szolgáltatók mindegyike a médiaszolgáltatási díjkötelezettségeiket maradéktalanul teljesítse, és a kapcsolódó szolgáltatók vételkörzetei legfeljebb húsz százalékban fedjék egymást.

Helyi frekvenciapályázatokkal is foglalkoztak

A Baja 89,8 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatra beadott ajánlat alaki vizsgálata után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pályázati nyilvántartásba vette a Baja Hangja Kft.-t.

A grémium elfogadta és honlapján csütörtökön közzétette a Győr 103,1 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívását. A kereskedelmi jelleggel meghirdetett frekvencia mintegy 105 ezer fős vételkörzetet kínál. A pályázati ajánlatokat december 1-jén lehet majd beadni.

A Médiatanács 30 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a NAUTILUS Kft.-vel az Esztergom 98,1 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségre 2016. november 24. és 2016. december 24. napja közötti időszakra kereskedelmi jelleggel.

(Kiemelt kép: Andy Vajna rádiójának munkatársa, a Cooky néven ismert műsorvezető)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73904556, Káptalanfüredi tábor, elhagyatott új épületek, Place: Balatonalmádi-Káptalanfüred, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.