Média

Díjazták a börtönrádióst

börtönrádió Magyarországon - fotó: Adj Hangot
börtönrádió Magyarországon - fotó: Adj Hangot

H. R., a Váci Fegyház és Börtönben működő Rács FM börtönrádió fogvatartott munkatársa nyerte el idén a Dr. Szegő Tamás Díj Alapítvány különdíját – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával közösen már három fegyintézetben is börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesület pénteken. (Az egyesület a Váci Fegyház és Börtönben Rács Fm néven, Győrben Sing Sing Győr, és a budapesti Gyorskocsi utcában Hessz Fm néven hozott létre börtönrádiót.)

A Dr. Szegő Tamásné és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által 1996-ban megalakított alapítványt Dr. Szegő Tamás emlékére hozták létre, aki jogászként, újságíróként, rádiósként mindig kiállt az egyszerű, elesett emberekért, és segített azokon, akik eltévedtek a jog és az élet útvesztőiben. A 2015-ben Radnóti Miklós antirasszista díjjal elismert alapítvány célja: évente egy alkalommal kitüntetésben (ösztöndíjban) részesíteni olyan, harmincévesnél fiatalabb újságírókat, akik a nyomtatott vagy elektronikus média bármely területén publikációikban kiálltak az érdekeik érvényesítésére képtelenekért.

Az alapítvány kuratóriuma (Bernáth László, Donáth László, dr. Magyar György, Pető Péter, Ripp Zoltán, Szegő Anna, Tóth Jenő, Varga Sándor Márton) szerint a díj alapításának 20. évfordulójára a szokottnál is színvonalasabb pályázatok érkeztek. A szerzők empatikusan, nyíltan és őszintén beszéltek olyan társadalmi problémákról (kisebbségi sors, szegénység, hátrányos helyzet, deviancia, élet szellemi és testi fogyatékkal, szenvedélybetegségek), amelyeket az ő bátor hangjuk nélkül a szokottnál is nagyobb csönd övezne.

A társadalmi beilleszkedést segíti a börtönrádiózás

A Börtönrádió egy zártláncú, csak a fegyintézetek lakói által fogható rádióprogram, melyet a fegyintézet lakói készítenek tapasztalt újságírók, valamint pszichológusok, illetve egyéb segítő szakmákban működő szakemberek által nyújtott tréning után, azok szerkesztői és segítői közreműködésével, maximálisan figyelembe véve a fegyintézet biztonsági előírásait, etikai irányelveit.

A Börtönrádió célja, hogy a fogvatartottak aktív közreműködésével olyan belső információs és kommunikációs fórumot biztosítson a fegyintézetekben élőknek, amely segít a fegyintézeti közösségek számára konfliktusmentesebbé tenni az ottlétet, valamint hatékony segítséget nyújt a fogvatartottak szabadulás utáni reintegrációjában. Erről bővebben itt írtunk nemrégiben.

(Kiemelt kép: munkában az egyik börtönrádió)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik