Média
Morning show (győr, class fm, morning show, )

Büntetést kapott a Class FM és az RTL

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2016. 04. 14. 10:28

A Médiatanács a Morning Show és az Éjjel-Nappal Budapest miatt alkalmaz szankciót. Vidéki rádiókról és 56-os támogatásokról is döntöttek.
Korábban a témában:

7,54 millió bírság az RTL-nek

Az RTL Klubon látható Éjjel-Nappal Budapest tavaly szeptember 22-i adásának és előzeteseinek túl enyhe korhatár-besorolása miatt 7,54 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a televízióra, amelynek a határozat szerint a műsorszámot a 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint kellett volna közzétennie, és csak 21 óra után vetítenie. “Az epizódban torz magatartásminták jelentek meg, ahol a szexualitást indokolatlan nyíltsággal, lesilányítva, érdekekre alapozva, és egy másik ember kihasználásának, megbántásának eszközeként ábrázolták” – közölte a Médiatanács.

A doku-reality műfaji sajátosságai megkönnyítik a szereplőkkel való azonosulást, a kevert műsortípus értő befogadásához pedig az átlagosnál mélyebb médiaismeretek szükségesek, aminek hiánya a kiskamasz korosztályt fokozottabban veszélyezteti, ezért a Médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza a sorozatot. A testület hangsúlyozta, hogy ez alkalommal is az eset összes körülményét, a fokozatosság és arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a bírság összegét.

A Class FM 1 milliós bírságot kapott

Simicska Lajos rádiójának Morning Show című reggeli műsorának tavaly december 30-i és január 4-i adásának hibás korhatár-besorolása miatt a Médiatanács összesen 1 millió forint bírságot szabott ki a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-re. A Médiatanács szerint a médiaszolgáltatónak szintén 16-os kategóriát kellett volna alkalmaznia a 12-es helyett, és 21 óra után közzétennie ezeket a műsorokat, mivel a decemberi műsorszámban a szexualitással foglalkozó részletek a témát nyersen, közönségesen, érzelemmentesen állították be, illetve egy családi tragédiát morbid humorral kommentáltak. Az érintett januári műsorszámmal pedig az volt a gondja a Médiatanácsnak, hogy egy játszóházi tömegverekedést a műsorvezetők nem ítéltek el egyértelműen, amivel káros magatartásmintát sugalltak, elfogadottként mutatták be a konfliktusok erőszakos megoldási módját, emellett a csak a szexualitásra épülő, érzelemmentes kapcsolatokat ellenpontozás nélkül, trágár nyelvezettel mutatták be. A kifogásolható részek a gyerekek fejlődési szintjének nem megfelelően szóltak a kényes témákról, ráadásul mindkét adás tartalmát célzottan, szerkesztve tették közzé – indokolta a Médiatanács.

Ahogyan arról korábban egy nagyobb cikkben beszámoltunk, a Class FM elmarasztalása azért is fontos,  mivel a rádió frekvenciaszerződése idén lejár, és a hosszabbításnak az elmarasztalások, bírságok akár komoly akadályát is képezhetik.

A Sláger FM-et vizsgálják

A Médiatanács csütörtöki tájékoztatása alapján hatósági eljárást indít a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-i, 7-i és 18-i adásainak korhatár-besorolása miatt, mivel a műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett azonban vélhetően a 12 éven aluliak nem ajánlott kategóriába tartozott a műsor, mivel olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni.

Vidéki rádiófrekvenciákról is határoztak

Egy pályázati felhívást is véglegesített a héten a Médiatanács, amely a balkányi, a karcagi, a tiszavasvári és a kiskunfélegyházi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítását célozza. A tervezet szövegére tett észrevételek megfontolása után a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A felhívás napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján, az ajánlatokat a közzétételtől számított 60. napon lehet majd benyújtani.

A Vác 94,1 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárásban a Médiatanács döntése alapján a benyújtott és nyilvántartásba vett két ajánlat közül a Mária Rádió Írisz műsortervével pályázó Magyar Múzsa Kft.-vel szemben a helyi közéleti műsorokat előtérbe helyező World Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, így a Dunakanyar Rádiója szólhat majd a frekvencián.

A Médiatanács helyt adott a Nap Rádió szolgáltatójának, a Pannon-Sopron Kft. kérelmének, amely a 94,1 MHz-en működő helyi adó nevét Sopron Rádióra kívánja változtatni. A városnév használatához a polgármester előzetesen hozzájárult.

56-os dokumentumfilmek és két portréfilm támogatása

A Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Nemeskürty István-pályázatán négy 52 perces dokumentumfilm elkészítését támogatta a Médiatanács. Babos Tamás rendező Kádár János 1956. november 1–4. közötti moszkvai tárgyalásait dolgozza fel Négy nap címmel. Kálomista László Békéssámson hőseit mutatja be, akik az ötvenes években a Magyar Ellenállási Mozgalom keretében röpcédulákkal küzdöttek a rendszer visszásságai ellen. Pajer Róbert A néma tüntetés című filmben a fővárosi Toldy Gimnázium Antall József vezette osztályának az ’56-os forradalom egyéves évfordulóján, 1957. október 23-án megszervezett hangtalan tiltakozásáról emlékezik meg. Novák Tamás Apánk nyomában címmel a náciellenes Atzél Ede katonatisztről forgathat, aki Horthy kiugrási kísérletében tárgyalt a moszkvaiakkal, ami miatt a németek és a nyilasok számára halálos ellenséggé vált, majd nyoma veszett. A támogatott dokumentumfilmek révén olyan archív tartalmakat és eddig feltáratlan történelmi tényeket ismerhet meg a nagyközönség a XX. század jelentős eseményeiről, személyiségeiről, amelyek érdemben hozzájárulnak az elmúlt évtizedekről kialakított kép teljesebbé tételéhez, különös tekintettel az 56-os forradalom idei, 60. évfordulójára. Az alkotásokat 2017. július 15-ig kell elkészíteni.

Egy, az idén 90 éves Kurtág Györgyről szóló dokumentumfilmhez köthető váratlan esemény kapcsán 1,2 millió forint azonnali támogatást nyert el a Filmfabriq Produkciós Kft. a Kurtág család generációi budapesti találkozásának megörökítésére, ugyanis hosszabb idő után először látogat el az idős művész fia Budapest Music Center-beli, most szombaton tartandó koncertjére. A készülő film társrendezője Kurtág Judit, a család harmadik nemzedékének képviselője. A találkozó fontos adalék lesz a készülő filmhez, amelynek fő íve Kurtág készülését követi nyomon az új operájára. A jelenlegi támogatást a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Escher Károly-pályázati forrásából ítélték meg, a teljes film támogatására az Ember Judit-pályázatban kerülhet majd sor, hiszen az azonnali támogatásban részesülő pályázó köteles indulni a soron következő dokumentumfilmes pályázaton.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.