Morning show (győr, class fm, morning show, )
Média

Újabb eljárás indul Simicska Class FM-je ellen

A Médiatanács eheti ülésén a folyamatban lévő ügyön kívül újabb eljárás megindításáról döntött a Class FM ellen, ami azért fontos, mert a Class FM országos rádiós frekvenciára vonatkozó koncessziós szerződése nem sokára lejár, és a hosszabbítás ellen hathat, ha a rádiót elmarasztalják. Vizsgálat indult a Tilos Rádió ellen is. A Kossuth Rádiót működtető közmédia figyelmeztetést kapott. Mutatjuk, hogy mi mindenről határozott még a testület.

A Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-i beszélgetését állampolgári bejelentésre hatósági eljárásban vizsgálja a hatóság, mert a szolgáltató a műsorszámot korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia – közölte a Médiahatóság pénteken, hozzátéve, hogy a kérdéses szegmensben olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet.

A korhatár-besorolási szabályok betartását ellenőrző, az idén év elején megkezdett, a legnagyobb elérésű rádiókat érintő tematikus hatósági vizsgálat keretében a Médiatanács újabb hatósági eljárást indít a Class FM Morning Show műsorának január 14-i és 19-i adásai miatt, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. A Médiatanács szerint a Class FM-es kifogásolható műsorrészletek a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni. A Médiatanács ezenkívül jelenleg két másik eljárást is folytat a rádió műsorai miatt, mindegyiket korhatár-besorolási témában: a testület szerint Simicska Lajos rádiójának munkatársai a december 30-i és a január 4-i adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott. (Ezek az eljárások akár a hallgatottsági adatok alapján egyértelműen piacvezető Class FM vesztét is okozhatják, ha elmarasztalás születik, mert nem sokára lejár a rádiófrekvenciára vonatkozó koncessziós szerződésük, és ugyan lehetőség lenne a hosszabbításra, a Médiatanács az elmarasztalásokra hivatkozva akár meg is tagadhatja a hosszabbítást. Erről bővebben itt olvashat.)

A testület ugyanakkor a műsor január 27-i és 28-i – az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő – adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására. Az átfogó tematikus vizsgálat a Class FM-en kívül a Music FM-et (ez szintén Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik), a közszolgálati Petőfi Rádiót és a Tematic Media Grouphoz tartozó Sláger Rádiót ellenőrzi, a vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a Médiatanács.

A Médiatanács közölte azt is, hogy hatósági eljárást indít 5 médiaszolgáltatóval szemben, mert vélelmezhetően nem teljesítették törvényi kvótakötelezettségeiket. A zenei- és műsorkvótával kapcsolatos tavalyi 2. félévi adatszolgáltatások elmaradása miatt 10 rádió és 15 televízió üzemeltetőjével szemben indul eljárás.

Rádiós pályázati felhívások

A 30 ezer fős vételkörzetű Hajdúböszörmény 98,9 MHz és a 24 ezer fős vételkörzetű Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzópályázati felhívások szövegét a Médiatanács véglegesítette és honlapján néhány napon belül közzéteszi. A pályázati ajánlatokat a publikálástól számított 35. napon lehet majd benyújtani a böszörményi frekvenciára és a 45. napon a szoboszlóira.

Új pályázati felhívás- tervezetekről is döntött a Médiatanács: azt ígérik, hogy a 60 ezer fős vételkörzetű Velence-Meleg-hegy 90,4 MHz kereskedelmi jellegű és a 26 ezer fős ellátottságú Kisvárda 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosításáról szóló dokumentumtervezetek szintén néhány napon belül olvashatóak lesznek a hatóság honlapján.

Helyi rádiókat bírságoltak, a Kossuth Rádió figyelmeztetést kapott

A püspökladányi Sárrét FM, illetve a pásztói Vár TV szolgáltatóira 10-10 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, mert a vállaltakhoz, illetve az előírásokhoz képest többek között kevesebb helyi közéleti, közszolgálati és hírtartalmat tettek közzé.

A Médiatanács figyelmeztette a miskolci Rádió M médiaszolgáltatóját a reklámszabályok betartására, mert a rádió egyik decemberi adásában egy alkalommal olyan benzinkút-reklámot népszerűsített, amely közvetlenül szólított fel gyermekeket arra, hogy rábeszéljék szüleiket vagy másokat a vállalat plüssállatainak megszerzésére. Szintén figyelmeztetésben részesült a Kossuth Rádió szolgáltatója, mert egy decemberben közreadott, kartellellenes témájú, társadalmi célú reklám megrendelőjét nem nevezte meg a közleményben.

Induló játékfilmpályázat 600 millió forint keretösszeggel

Bejelentették azt is, hogy április 28-ig lehet jelentkezni a 600 millió forint keretösszegű Fehér György pályázaton televíziós játékfilmek támogatására a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja keretében. A bírálóbizottság előnyben részesíti a gyermek- és ifjúsági témájú, az esedékes magyar történelmi és kulturális évfordulókhoz kapcsolható témájú filmeket, valamint a történelmi vagy kulturális szempontból jelentős személyiségekről készített alkotásokat, továbbá a magyar irodalmi művek feldolgozásait. A nyertes filmeket jövő november végéig kell elkészíteniük az alkotóknak. Az elmúlt négy évben 28 játékfilm kapott közel 2,4 milliárd forint támogatást, köztük a Magyar Filmhéten négy díjban is részesült Félvilág vagy a sikeres Rejtő-adaptáció, A fekete múmia átka. A Magyar Média Mecenatúra program keretében elkészült összes filmalkotást egybegyűjtő igényes katalógus online is elérhető a www.nmhh.hu oldalon.

Több mint 100 millió helyi, körzeti tévék rezsijére

A Médiatanács 105,9 millió forint támogatáshoz juttatott 24 helyi, körzeti tévét a rendszeresen jelentkező televíziós műsorok finanszírozására kiírt Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös pályázatán az utolsó, negyedik fordulóban. Sikerrel pályázott 11 közéleti magazin a dunaharaszti, a csongrádi, a csurgói, a jászberényi, a kisteleki, a móri, a pomázi, a putnoki televíziótól, valamint a bükkábrányi székhelyű Eleven Televíziótól, a szerencsi Globo Televíziótól és a kőszegi Trió TV Dunántúltól. A hírműsor kategóriában 6 eredményes jelentkező volt: a budakalászi, az egri, a pécsi, a szentendrei, a szolnoki és a tatai televízió. A kulturális magazinok közreadói közül 7 médiaszolgáltatót támogattak: a gyöngyösi, a kecskeméti, a makói, a szegedi, a szombathelyi televíziót, valamint a budai Hegyvidék Televízió és a százhalombattai Halom Televízió pályázatát. A Médiatanács 2011 óta ebben a pályázati típusban 455 esetben, több mint kétmilliárd forinttal támogatta a helyi és körzeti televíziók műsorainak létrejöttét annak érdekében, hogy a nézők számára megkönnyítse a tájékozódást a helyi közéleti és kulturális ügyekben. Az idei pályázat első fordulójára április 7-ig lehet jelentkezni az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszeren keresztül.

A Magyar Média Mecenatúra program közösségi, illetve kisközösségi médiaszolgáltatóknak szóló idei rezsipályázatának második fordulójában 20 pályázó jutott összesen 106,6 millió forint támogatáshoz. A Médiatanács felhívásában 3 közösségi és 3 kisközösségi rádió vett részt eredményesen: a fővárosi Jazzy Rádió, a szegedi és miskolci Európa Rádió, illetve a Rádió 87,7 Érd, a nyíregyházi Mustár Rádió és a miskolci Csillagpont Rádió. A televíziók közül 14 jutott pénzügyi támogatáshoz működési és üzemeltetési költségeik csökkentésére: a budapesti Promontor TV, a Centrum TV és az Újpesti Közösségi Televízió, a budakeszi BKTV, a Kék-Kálló TV Derecske, a dunaújvárosi, a füzesabonyi, a pomázi, a sárvári Trió-TV Dunántúl, a szentendrei, a szentgáli, a tatai, a tótvázsonyi és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A Médiatanács 2011 óta 484 támogatói döntést hozott közösségi médiumok rezsiköltségeihez való hozzájárulásként közel 2,4 milliárd forint összegben, hogy elősegítse a helyi közösségeket szolgáló televíziók és rádiók működését.

2 millió forint forgatási támogatás

Az idén márciusban százéves korában elhunyt Czeisler Ferencről, a modern cirkusz atyjáról és holokauszttúlélőről készülő dokumentumfilmhez azonnali forgatási támogatásként 2 millió forintot ítélt meg a Médiatanács a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítványnak.

Pénzdíjas felajánlások

A Médiatanács a jövő héten esedékes Friss Hús 3.0 filmszemle legjobb magyar élőszereplős, illetve animációs rövidfilmjének rendezője számára 500-500 ezer forintos pénzdíjat ajánl fel. A testület az idei Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválhoz kapcsolódóan összesen 1,8 millió forint értékben ajánl fel díjat, valamint további 1 millió forintot a Hatvan év múltán című, fiatal amatőr és profi filmeseknek szóló tematikus rövidfilmpályázat díjazására, amelyet az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából hirdetett meg a szolnoki TiszaPart Mozi. A pályázat jelentkezési határideje szeptember 1-je, a várt pályázatok hossza dokumentumfilmek esetében legfeljebb 60 perc, a kísérleti, animációs és kisjátékfilmek esetében maximum 10 perc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.