Light

Szex, erőszak, kábítószer – íme, a legbetegebb magyar rajzfilmjelenetek

A rajzfilmek általában gyerekeknek készülnek, de a Grimm-fivérek óta tudjuk, hogy a mesék bizony nem szenvednek hiányt 18 pluszos elemekből.

Alternatív ördögűzés

Talán a legtöbb különös jelenetet tartalmazó gyerekeknek szóló tévéműsor a Magyar népmesék című sorozat volt. A sok furcsaság közül kiemelkedik A székely asszony és az ördög epizódja. A történet szerint egy katona segít egy ördögnek megszabadulni fogvatartójától, egy asszonytól. Az ördög ezután egy királylány khm… “hasába” bújik.

A katona nem rest, elmegy egy jó kis ördögűzésre, hogy megszerezze magának a pórul járt hölgyet. A királylányt megmentő varázsige a “Bújj ki ördög, mert én akarok belébújni!” lesz. A démon ezután a legrövidebb úton távozik…

Youtube\Ördögűzés
YouTube\Ördögűzés

Egy rakás állati tetem

Az 1976-os, Fazekas Mihály történetét feldolgozó Lúdas Matyi – akárcsak az eredeti elbeszélő költemény – igen brutális. A karakterek gyakorlatilag az erőszakból táplálkoznak – míg Döbrögi a zsarnokoskodásból, addig főhősünk a véres bosszúból.

A rajzfilmben akad durva jelenet – így például a megbotozások – mégis gyerekként talán a legmegrázóbb képsor a Döbrögi vadászatán rendezett mészárlás, illetve a halomba dobált tetemek látványa. Gyerekeknek és állatvédőknek nem ajánlott ez a tartalom.

Youtube\Tetemek
YouTube\Tetemek

Földön guruló fej

Számos mese merít ötletet a középkor idealizált világából. A  Mondák a magyar történelemből sorozata azonban nem finomkodott: fogta a fontosabb középkori történeti forrásokat, és előadta őket.

Az alkotók nem fáradtak azzal, hogy a kútfők nyers elbeszélését gyerekbaráttá varázsolják: kivégzések, levágott fejek, törvénytelen gyerekek. Nehéz egyetlen jelenetet kiválasztani, mert szinte minden epizódban volt legalább egy ilyen részlet. A személyes kedvencünk talán a Kemény Simon című rész.

Az epizód harmadánál láthatjuk Lépes György halálát. Az erdélyi püspök egy török elleni csatában esett el, a rajzfilmet nézve a történelem iránt érdeklődő lurkók hosszú másodpercekig figyelhetik, ahogy a hős levágott feje gurul a földön. Mindezt csak azért, hogy megértsék, milyen durva volt a középkor.

Youtube\Lépes György feje
YouTube\Lépes György feje

“GHB” és emberrablás

A mesék Mátyás királyról sorozat központi figurája a bölcs uralkodó volt. A “igazságos” király mindenhol lecsapott, ahol törvénytelenséget vélt felfedezni, a büntetési jelenetek viszont többnyire nem voltak brutálisak.

Mégis akad egy epizód, amelyet mai szemmel talán át kéne gondolni. A Beatrix királyné tréfája című epizódban Mátyás elűzi udvarából az itáliai királynét, és megparancsolja neki, hogy minden számára kedves dolgot vigyen magával.

Beatrix “tréfásan” altatót kever a férje italába, majd magával viszi. Mikor Mátyás magához tér, megtudja, hogy azért lett elhurcolva, mert bizony ő a legkedvesebb a nő számára. Nagy egymásra borulás és kibékülés következik.

A rész szép és jó, de akkor is, ez egy sima emberrablás, a szervkereskedők és az erőszaktevők dolgoznak hasonló módszerekkel.

YouTube\Mátyás király
YouTube\Mátyás király

Kannibál tyúkok

A Kukori és Kotkoda egy boldog, ám konfliktusoktól sem mentes tyúkházaspár életét meséli el. A bonyodalmak alapja a férj lustasága, aki ezzel rendszerint felbosszantja feleségét. A mese hétköznapi problémákra és helyzetekre épít, ebben a rajzfilmsorozatban nem fogunk erőszakot és szexuális tartalmat látni.

Viszont van ez a jelenet. A sztori a szokásos: Kukori szerencsétlenkedik, Kotkoda meg ideges. A háttérben egy hűtő látható, na és mi van benne? Bizony: egy egész csirke. Az alkotók alighanem nem gondolták végig, hogy mi az, ami belefér egy tyúk étrendjébe.

Persze az is lehet, hogy a csirke szándékosan került oda, ezzel a készítők arra utaltak, hogy valójában a tök normális szomszéd is lehet egy elmebeteg, kannibál darabolós gyilkos, aki a hűtőben tárolja áldozatait.

YouTube\Kukori és Kotkoda
YouTube\Kukori és Kotkoda

Együtt tép az orvos és a zsaru

A Kérem a következőt azon rajzfilmek közé tartozott, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhettek. A karakterek külleme és a szituációk inkább a kicsiket, míg a szereplők jelleme és egyes poénok inkább a nagyokat szórakoztatták.

Erre jó példa a Kábítószer című rész. Az epizód arról szól, hogy Bubó és Csőrmester az erdőben zajló drogkereskedelem után nyomoz. A sztori elején egy betépett koala látogat a rendelőbe, ahol a szemfüles rendőr le is kapcsolja a bűnözőt.

Ezután az orvos megkínálja barátját egy tobozzal – azaz szivarral – melyet egy hálás betegtől kapott. Hogy, hogy nem, a tobozban kábítószer van, így a zsaru és a doki együtt tépnek be tőle.

YouTube\Betépett Bubó
YouTube\Betépett Bubó

Nyomasztó bolygó, ahol alul semmiben lövik az eget

A híres Mézga család utódsorozata, a Mézga Aladár különös kalandjai az eredeti meséhez hasonlóan talán inkább a felnőtt nézőket célozta meg. Az epizódok sok gyerek számára egyszerűen nyomasztóak voltak: furcsa hanghatások, különös világok, érthetetlen poénok.

Az egyik leghátborzongatóbb jelenet a Dilibogyó című részben látható: miközben Aladár és Blöki egy bolygón landolnak, egy helyi lakos légvédelmi ágyúból tüzet nyit rájuk. A figura igen félelmetes, összefüggéstelenül, agresszívan beszél. Ez elmondható a bolygó többi lakójáról is, az epizód emiatt kifejezetten nyugtalanító.

YouTube\Elmebeteg
YouTube\Elmebeteg

A rókák kegyetlen élete és halála

Ami a Bambi volt a nyugati gyerekek számára, az a Vuk a magyaroknak. A Fekete István regényét feldolgozó 1981-es rajzfilm többé-kevésbé hűen adja vissza az eredeti mű brutalitását.

A rajzfilmnek nem kell bedőlni: halál, szenvedés, gyűlölet és bosszú, gyakorlatilag ezekre épül a mese. A cuki kis Vuk karaktere és az őt körülvevő világ mögött egy igazán durva sztori áll.

A könyörtelen és szomorú jelenetek miatt – mint amilyen Vuk családjának a kiirtása, a Simabőrű gazdaságában végrehajtott mészárlás, vagy Karak halála – a rajzfilm egy gyerekekre szabott kőkemény természetfilm a kegyetlen vadonból.

YouTube\Vuk
YouTube\Vuk

Gengszterfilm egy rajzolt világban

Némiképp kilóg a sorból a Macskafogó, mivel az alkotás egyértelműen nem gyerekeknek készült. A jobb esetben csak a felnőttek számára érthető szituációk, utalások és poénok ellenére több szülő simán odaültette a gyereket a TV elé, had nézzen egy kis “mesét”.

A történeten persze jót szórakozhattak a fiúk és lányok, mert izgalmas volt, akadt benne akció bőven, ráadásul a világ is jól el volt találva. Mellékhatásként a gyerekek megtudhatták, mi az a maffia, terrorizmus, fajgyűlölet és korrupció. E mellé egy jó adag szexuális tartalom is dukált – ilyen például a főgonosz erotikát sugárzó háreme, vagy a Posstásy Júlia nevével fémjelzett Cicadal, a “sötétben kunkorodó farokkal”.

A legtöbb gyerek valószínűleg ebből épp annyira nem értett semmit, mint amennyire a történelmi-, politikai- és filozófiai utalásokból.

YouTube\Cicadal
YouTube\Cicadal

Kvázi prostitúció

Végezetül, hogy történetünk kerek legyen, íme egy újabb magyar népmese.

A királykisasszony jegyeiben a ravasz szegénylegény a kastély előtt táncoltatja a malacait egy varázsmuzsika segítségével. A királylánynak megtetszik a dolog, és kijön egy malacért. Fizetségképp ruháját kell felhajtania, előbb csak a térdéig. Mivel a disznó magától nem táncol, visszajön egy újabbért, és ismét a testével fizet. Végül a varázstárgyat is megkapja, ekkorra már teljesen meztelenül mutatja meg magát a legénynek.

A végén persze a király kihirdeti, hogy annak adja a lányát, aki megmondja, milyen három különleges jel látható egyszem gyermeke testén. A fiúnak nincs nehéz dolga, pontosan vissza tud emlékezni a látványra.

YouTube\Meztelen királylány
YouTube\Meztelen királylány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik