Erdélyi színház tarolt a Színikritikusok díján

A Színházi Kritikusok Céhe idén 45. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2023/2024-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerték el.

Kedden este a Színházi Kritikusok Céhe idén 45. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2023/2024-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el.

Összesen húsz független, kő- és befogadó színház előadásai és művészei szerepeltek a tizennégy kategória várományosai között. A legtöbb díjat, négyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vihetett haza, ebből három Az igazság gyertyái című előadás alkotóinak (a legjobb előadás, új magyar dráma/színpadi szöveg és női főszereplő, azaz Sebestyén Aba rendező, Székely Csaba író és B. Fülöp Erzsébet színművész) elismerése. A második legtöbb díjat az Örkény Színház kapta, három nyertes kategóriával (gyerek- és ifjúsági előadás, női és férfi epizódszereplő), míg a Katona József Színház, a Radnóti Színház és a Stúdió K alkotói két-két kategóriában (díszlet és jelmez; férfi főszereplő és pályakezdő; független előadás és különdíj) bizonyultak a legjobbnak.

A legígéretesebb pályakezdő kategóriában harmadik alkalommal jelölt Major Erik idén elvitte a díjat. Ő tavaly még a szombathelyi Weöres Sándor Színház, idén már a Radnóti Színház tagjaként szerepelt a listán, de mivel a céhtagok különösen ebben a kategóriában több évad teljesítményét is figyelembe veszik, az elismerés mindkét színházat illeti. A díj történetében először fordult elő, hogy hármas holtversenyt kellett hirdetni (legjobb női epizódszereplő: Berekméri Katalin, Mentes Júlia, Zsigmond Emőke). Kapott díjat koprodukcióban létrehozott előadás alkotója (Üvöltő szelek – színházi zene), egy-egy díj került Budaörsre (legjobb rendezés) és Nagyváradra (legjobb szórakoztató színházi előadás).

Négy díjazott neve már a díjátadó előtt ismert volt. A Színházi Kritikusok Céhe életműdíjjal ismerte el Hernyák György vajdasági rendezőt. Az évadokon átívelő, progresszív, társadalmi értelemben is jelentős munkát végző társulatok vagy személyek, illetve ilyen előadások számára adható Jövő díjat a Stereo Akt kapta. A szervezet különdíjjal ismerte el a THEALTER fesztivált. A legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás az Örkény Színházban bemutatott Klara és a Nap lett.