Szlovákia Borbély Alexandra filmjével indul az Oscarért

Magyarországot a Semmelweis képviseli, így a két film egymással verseng majd.

A jövő évi Oscar-gála „nemzetközi film” kategóriájába folyamatosan érkeznek a nevezések, Magyarországot a Semmelweis című életrajzi film képviseli majd, Szlovákia pedig amellett az Emma és a halálfejes lepke (angolul: The Hungarian Dressmaker) című film mellett döntött, amelynek Borbély Alexandra a főszereplője. A két film így egymással is versenyez.

Iveta Grófová filmjének, a második világháború legsötétebb időszakában, a magyar–szlovák határnál játszódó Emma és a halálfejes lepkének Karlovy Varyban volt a világpremierje, Magyarországon pedig a Cinefesten mutatták be. Borbély főhőse a saját életét kockáztató Marika, a szlovák–magyar határon élő özvegy, aki egy zsidó kisfiút rejteget, miközben egy szlovák Hlinka-gárdista százados és egy német náci tiszt is ostromolja.

 

Borbély Alexandra korábban a Testről és lélekről című filmmel már indult egyszer az Oscarért a nemzetközi film kategóriában, és bár Enyedi Ildikó alkotása bejutott a jelöltek közé, végül nem nyerte el a díjat 2018-ban.

Idén a 15 döntős shortlistjét december 17-én jelentik be, az öt végső jelöltet pedig 2025. január 17-én nevezik majd meg.