A Sógun és A mackó tarolt, de meglepetések is születtek az idei Emmy-gálán

A Eugene és Dan Levy által vezetett gálát vasárnap hajnalban tartották.

A tavalyi gála a hollywoodi sztrájkok miatt 2024 januárjára való eltolása miatt idén már másodszorra adták át az Emmy-díjakat Los Angelesben.

A mindössze nyolc hónappal ezelőtti eseményekhez hasonlóan idén is A mackó (The Bear) kapta a két legfontosabb elismerést – a legjobb főszereplőnek, illetve legjobb mellékszereplőnek járó díjakat –, de ezek mellett még másik kilenc kategóriában is a legjobbnak bizonyult, így a harmadik évad minden idők legtöbb díjat egymásra halmozó szezonja lett.

A legjobb komédiának járó szoborról a produkció végül lecsúszott, azt a Hacks – A pénz beszél gyűjtötte be, a kategória legjobb színésznője pedig az annak stábját erősítő Jean Smart lett.

A drámák közt A sógun volt a legsikeresebb: négy díjat söpört be, így a legjobb férfi és női főszereplőnek járó elismerés mellett – előbbit első alkalommal kapta japán színész – a legjobb dráma is ez lett, sőt a szavazatok alapján a legjobb rendezői munkát is itt láthattuk.

A netflixes Szarvasbébi is aratott: a legjobb minisorozat vagy antológia kategóriájában dominált, kis híján minden díjat begyűjtve, de a Ripley miatt végül Steve Zaillian örülhetett a rendezői Emmynek. A legjobb férfi mellékszereplőt itt a Fargo adta (Lamorne Morris), a True Detective: Night County pedig a legjobb színésznő (Jodie Foster) szobrát hódította el.

A realityk közt sem maradt el a meglepetés: a RuPaul’s Drag Race-nek nem jött össze a harmincadik Emmy, helyette a Magyarországon nemsokára újrainduló Az árulókat díjazták.

Az Emmy számos díját már néhány nappal ezelőtt átadták, így a végső listát nézve a Sógun összesen 18 (4+14) elismerést gyűjtött és vált abszolút győztessé.

A legfontosabb kategóriák és a díjazottak: