Kultúra

Róma különadóval és a Trevi-kút fizetőssé tételével harcolna a tömegturizmussal

Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images
2162359179
Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images
2162359179
Így próbálják élhetőbbé tenni a várost.

Rómában szárnyal az idegenforgalom, de a tömegturizmus a város több pontján is tarthatatlan helyzetet teremt, amivel szemben újabb korlátozásokat vezetnek be – írja Alessandro Onoratóra, a főpolgármesteri hivatal idegenforgalmi tanácsosára hivatkozva az MTI.

Onorato szerint a helyzet tarthatatlanná vált a világörökség részét képező Rómában a látogatók és a város lakosai számára is, így egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta: 2025-től arányos idegenforgalmi adót akarnak bevezetni.

Ennek részleteit egyelőre még nem dolgozták ki, de a jelenlegi tervek szerint a szállodákban vagy más szálláshelyeken egy éjszakáért fizetett ár

öt százalékát kérnék el, az arány pedig fokozatosan csökkenne, ahogy az ember minél távolabb bérel a belvárostól

– írja a Corriere della Sera római kiadása. A lap hozzátette: akár olyan térsége is lehet a városnak, ahol egyáltalán nem kell majd idegenforgalmi adót fizetni.

Emanuele Cremaschi/Getty Images

A szakember szerint a fővárosban működő, online kiadott szálláshelyek hatvan százaléka a központi, azaz az első kerületben működik, a változások pedig azt eredményezhetik, hogy a többi városrész is részesül a jövőben a turizmus gazdasági előnyeiből.

A tömegturizmus korlátozását szolgálja a város azon terve is, ami két évre blokkolná a város központjában lévő lakások teljes egészének vagy egy-egy szobájának idegenforgalmi célra való kiadását.

A főtanácsos hangoztatta: a történelmi városnegyedekben gombamódra szaporodnak a kizárólag turistáknak fenntartott szálláshelyek, miközben fiatal párok, diákok alig tudnak lakást bérelni, majd rámutatott, hogy a belváros üzleteinek harminc százaléka szuvenírbolttá alakult át.

Kihalóban a kézműveshagyomány, amely Róma lelkét képviselte – hangzott el a sajtóeseményen, ahol arra is fény derült, hogy 2023-ban közel ötvenmillió látogató érkezett Rómába, akik fejenként 4,1 éjszakát töltöttek a városban. Az idei évre ennél is magasabb számokat várnak, a 2025-ös, jubileumi szentévben pedig rekordot akarnak dönteni az egyházi zarándokturizmus segítségével.

Az MTI-nek a Trevi-kútnál nyilatkozó Giorgio Trabucco, az önkormányzati testület idegenforgalmi felelőse elmondta: a Trevi-kút fizetőssé tétele is a tömegturizmus szabályozását szolgálja majd, amit szintén januártól akarnak bevezetni.

Ez valójában csak annyit jelent, hogy a szökőkút előtti téren a nap jó részében látható, a zsebtolvajoknak ideális terepet adó tömeget egy be- és egy kilépési ponttal szűrnék meg: a turisták fejenként két euróért, a rómaiak pedig ingyenesen léphetnek majd a területre, ahol ezentúl nem lehet majd étellel és itallal letelepedve hosszú időt eltölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik