Norvég film nyerte a miskolci filmfesztivál fődíját

A rendezvényen idén rekordszámú látogató vett részt.

Lilja Ingolfsdottir norvég rendező Szerethető című filmje három díjat is nyert a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, köztük az esemény fődíját, a Pressburger Imre-díjat is – írja az MTI a szervezők közleménye alapján.

A  zsűri indoklásában kiemelte, azért ítélték a norvég alkotásnak a díjat, mert az nemcsak egy problémát, egy drámai helyzetet ábrázol, hanem az abból való kiutat is képes megmutatni az embereknek. Az alkotás a fődíj mellett elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is.

A CineFest nagydíját, azaz a Zukor Adolf-díjat az amerikai Dídi nyerte, amelyet Sean Wang rendezett, míg az idei évben indult East of Europe szekció díját az Emilija Gasic rendezte 78 nap szerezte meg. A CineDocs díjat a német Andres Veiel Riefenstahl című filmje, míg a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) elismerését Szilágyi Zsófia Január 2. című alkotása nyerte el.

A filmfesztivál életműdíját Kardos Sándor kapta, aki korábban a Kossuth- és a Balázs Béla-díjat, valamint háromszor a filmkritikusok, kétszer a Filmszemle díját is elnyerte, 1989-ben pedig az Eldorádó című filmért Európai Filmdíjra jelölték. Több mint harminc játékfilmet fényképezett, rendezőként pedig a világon először készített célfotókamerával játékfilmet.

A rendezvény idei nézőszámai rekordot döntöttek: a filmmustra eseményein összesen mintegy tizenhatezer látogató vett részt. A fesztiválon huszonhat országból érkezett filmet mutattak be, összesen százhuszonnégy előadáson.