Kultúra

Kiakadt a Balog Zoltánnal hírbehozott múzeumigazgató

A szentendrei múzeum új igazgatója reagált a vádra, miszerint a püspök támogatottja.

Végtelenül elkeserítő és felháborító, hogy 2024-ben (még mindig) ott tartunk, hogy aki nő és vezetői pozíciót lát el, vagy arra pályázik, az csak valakinek a lotyója, kurvája, szeretője lehet.

Ezt írta a Facebookon Borbély-Tardy Anna, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum frissen kinevezett igazgatója arra a vádra, amely szerint a korábbi kulturális miniszter, a püspök Balog Zoltán támogatásával került az intézmény élére. A hvg.hu szúrta ki a bejegyzését, amelyben minimum etikátlannak nevezi, hogy úgy állítanak róla ilyesmit, a lapok pedig ezt úgy írják meg, hogy sem szakmai, sem személyiségi jogait érintő aspektusból nem kérdezik meg

a vállalhatatlan kijelentések célpontját és áldozatát.

Az új igazgató a múzeum vezetői pozícióját egyébként azért pályázta meg, mert szereti választott otthonát, Szentendrét; szereti és tiszteli hagyományait és a kultúráját, amiért szívesen dolgozik.

Az előzmény, hogy a másik pályázó, Gulyás Gábor művészettörténész, aki 2015–2020 között már volt a múzeum igazgatója arról írt a közösségi oldalán, hogy az önkormányzat nem szakmai, hanem politikai döntést hozott, illetve szóbeszédekre hivatkozva arra is utalt, hogy a győztes Balog Zoltán püspökkel bensőséges kapcsolatot ápol. Azt írta, szakmai kompetenciája nincs az új igazgatónak. (Korábban Borbély-Tardy Anna a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány igazgatója volt.) Hiányolta, hogy riválisa nem hozta nyilvánosságra a pályázatát. Ezt azóta az új igazgató megtette, Gulyás pedig immár egyetért vele.

Azt írta:

Borbély-Tardy Anna azon kesereg, hogy mennyire méltatlan számára az a szituáció, hogy újságcikkek címe egy vele kapcsolatos rosszindulatú pletykát közöl a megkérdezése nélkül. Mivel ezen írásokat az én Facebook-bejegyzésem motiválta, úgy korrekt, ha rögzítem: egyetértek Annával!

Vele sem egyeztettek, őt sem kérdezték az újságírók. Ez őt nem zavarja, de elfogadja, hogy van, akit idegesít; az ilyen fajta címadást ő sem kedveli. Örömtelinek nevezi, hogy Borbély-Tardy Anna közzétette a nyertes pályázatát.

Ez tényleg remek gesztus volt, mert így azt is el lehet olvasni, s nem a pletykákkal kell foglalkozniuk az embereknek, hanem szakmai anyagokkal!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik